Sıcakların Ekonomik Boyutu: Klima, Su, Elektrik Masrafı Artıyor

Dünya'da rekor sıcaklıklar yaşanıyor. İklim değişikliklerin, aşırı hava olaylarıyla kendini gösterdiği son yıllarda özellikle gıda etkilerini bolca yaşadığımız şu dönemde bu yaz ise sıcaklıklarla iyiden iyiye hisseder olduk. Son haftalarda Türkiye'de de rekor sıcaklıklarla zorlanıyoruz. Meteoroloji uzmanları uyarı üzerine uyarı yapılırken, bu sıcaklıkların ekonomik boyutuna bakmak bize düştü.

Son haftalarda her kesimde sohbetlerin ilk konusu ekonomiden sıcaklara kaydı. "Esmiyor" söyleminden "bu nasıl sıcak" söylemine terfi ettik.

Son yılların en yüksek derecelerinin görüldüğü hava sıcaklıklarında, özellikle yaşlı, hasta ve çocukların evden çıkılmaması tavsiye ediliyor. 26 Temmuz Çarşamba 2023 tarihi için afet boyutunda "evden çalışma" dahi tavsiye edildi.

Dünyanın En Sıcak Yılı Olabilir! 'Türkiye'de Hava Sıcaklığı 50 Derecenin Üstünü Görecek'

Sıcaklarda bol bol su tüketilip, duş alınırken, kliması olan çalıştırıp, alternatif serinleme yöntemleri aranırken, evde kalmanın maliyeti ne?

Twitter'da bir finans uzmanı olan Kadirhan Öztürk'ün paylaşımında içme suyu tüketiminin boyutunu görüyoruz.

twitter.com

1 damacana suyun 60 TL olmasında yola çıkarak, içilen bir bardak suyun 63 kuruş olduğuna ulaşılıyor. 1 litre su 3,15 TL'ye geliyor. Bol bol su içince sık sık tuvalete gitmek de şart oluyor.

Sifon hacimleri değişmekle birlikte 4 ila 10 litre arasında yer alınca ortalama 7 litre su tüketimi şart oluyor. Tuvalet kağıdı, sabunu cabası derken, "günlük 20-25 TL ayda 600-700 TL EVDE oturan birinin su ve tuvalet masrafı" oluyor.

Duş alırken ortalama 40-60 litre su tüketiliyor. Ekonomik duş başlıkları tercih edilirse bu tüketim miktarı dakikada ortalama 15-20 litreden 9-10 litreye düşürülerek 5-6 dakikalık bir duş için 45-60 litreye iniyor.

Metreküp fiyatı 10,87 TL'den bir kişi duşta 65 kuruş su harcıyor. Bunu 4 kişilik bir aile 1 hafta her gün sabah akşam duş aldığını düşündüğümüzde, 37 TL'ye çıkarabiliriz.

Klimaların da maliyeti yüksek oluyor. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, 24 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşen elektrik tüketimi 1,10 TWh’i aştı ve TEİAŞ’ın 2016’da verileri yayınlamasından bu yana kaydedilmiş en yüksek yedinci günlük tüketim olarak kayıtlara geçti.

Montel-Foreks'in haberine göre, Türkiye, günlük elektrik üretimi ve tüketimi rekorlarını 4 Ağustos 2021 tarihinde sırasıyla 1,16 TWh ve 1,15 TWh seviyeleri ile kırmıştı.

Verilere göre, Pazartesi günü gerçekleşen ulusal elektrik üretimi 1,10 TWh’e yaklaştı. 

Aynı gün toplam 0,65 TWh’e yakın elektrik üreten fosil kaynaklar ulusal üretimin %59,17’sini, 0,45 TWh’in biraz altında üretim yapan yenilenebilir enerji filosu ise %40,83’lük bölümünü oluşturdu.

Bir de klima satışları var: Trendyol, klima satışlarına yönelik verilerini açıkladı.

Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle klima satışlarında artış yaşandı. Trendyol üzerinden klima satışları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 100, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 125 arttı. Vantilatör satışlarında geçen seneye oranla yüzde 320’lik artış yaşandı.

En çok klima satın alan şehirler ise üç büyük ilin dışında Antalya, Muğla, Bursa oldu.

Sıcakların da maliyet olarak kıştan geri kalmadığı anlaşılıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Aşırı Sıcak Havaya İsyan Eden Yurdum İnsanının Sosyal Medyada Paylaştığı Birbirinden Yaratıcı Tweetler
Terlemekten Bunalanlara Müjde: Ülke Genelinde Sıcaklıklar 9 Dereceye Kadar Düşecek!

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!