Sıcak ve Soğuk Havanın Batarya Performansı Üzerindeki Etkisi

Bataryalar, teknolojik ilerlemelere olanak sağlamıştır. Çoğu kişi bu yazıyı batarya ile çalışan bir cihazda okuyor olabilir. Bataryalar, Goldilocks'a benzer bir şekilde işlev görür. Ev hırsızlığı yapmazlar veya ayı ailesini taciz etmezler, ancak belirli koşulları tercih ederler. En uygun çalışma sıcaklıkları vardır ve aşırı sıcak veya soğuk koşullardan hoşlanmazlar. Bataryalar, elektrik enerjisini depolar ve talep edildiğinde serbest bırakır. Bu işlem kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşir. Özellikle lityum iyon bataryalar gibi birçok cihazda bulunan piller için en iyi çalışma sıcaklığı 15-35°C arasındadır. Bu aralığın dışındaki koşullarda bataryaların performansı risk altına girer.

Yukarıda açıklandığı gibi, pillerin anahtarı potansiyeli elektriğe dönüştüren kimyasal reaksiyondur.

Kimyasal tepkimeler artan sıcaklıkla hızlanabilir ve azalan sıcaklıkla yavaşlayabilir. Bu da elektrik reaksiyonunun (ve dolayısıyla deşarjın) yüksek sıcaklıkta daha hızlı, düşük sıcaklıkta ise daha yavaş olduğu anlamına gelebilir. Ancak tüm mesele bundan ibaret değildir.

Sıcaklığın bir fonksiyonu olabilen iç direnci de hesaba katmak gerekir. Bazı bataryalarda iç direnç oda sıcaklığında en düşük seviyededir, bu nedenle sıcaklık çok yükseldiğinde direnç artacaktır.

Bu, daha hızlı reaksiyonu dengelemenin ve istikrarlı bir çıkış üretmenin bir yolu gibi görünebilir, ancak durum her zaman böyle değildir. İç direnç daha fazla ısı üretecek ve bu da bataryalarınızı ciddi şekilde zarar verebilecek bir kaçak etkisine yol açabilecektir. Daha sıcak bir sıcaklık bazı kapasitelerde daha iyi performansa sahip olabilirken, aynı zamanda daha hızlı yaşlanırlar, yani daha kısa bir süre için iyidirler.

Peki akünüzü soğuk tutmak daha mı iyi?

Yine, diğer uç da ideal değildir. Cep telefonu gibi batarya ile çalışan ve ısıyı verimli bir şekilde dağıtamayan bir cihazınız varsa, soğuk bir kış gününde bunaltıcı bir yaz gününe kıyasla daha iyi bir performans görebilirsiniz. Ancak bu, soğuğun otomatik olarak daha iyi olduğu anlamına gelmez.

Daha yavaş bir kimyasal reaksiyon daha az elektrik akımı anlamına gelir ve iç direnç daha düşük sıcaklıkla artar, bu da daha da az akım anlamına gelir.

Dolayısıyla, gerçekten soğuk hava, örneğin bir arabada akü kullanımını imkânsız hale getirebilir. Genellikle araba aküleri, bir motoru soğuk çalıştırmak için üretebileceklerini garanti ettikleri minimum akımla birlikte gelir.

Suyun donma noktasının altında lityum iyon bataryalar, deşarj kapasitesinin önemli ölçüde düşmesi ve bataryaların genel olarak daha az aktif olması nedeniyle düşük performans gösterecektir.

Bataryaları kullanırken elementler üzerinde kontrolünüz olmayabilir, ancak onları saklamak için kontrolünüz olmalıdır. Nemden ve doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Oyun Dünyasında Devrim Yaratan 10 Teknoloji
Süper Hızlı Dev Bataryalar Sayesinde Elektrikli Araçlardaki Kısa Menzil Mesafeleri Tarih Oluyor!
Bu Bilgi Testinde Verdiğin Cevaplara Göre Hangi Bilim İnsanısın?

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?