Siber Zorbalık Nedir? Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?

Siber zorbalık, günümüzün dijital alanında çok önemli ve yaygın bir problemdir. Başkalarını kokutmak, taciz etmek ya da onlara zarar vermek için dijital ağların kullanılmasını içerir. Çevrimiçi ortamda gerçekleştiği için siber zorbalıktan kaçmak zordur. Sahte hesaplarla zorbalık yapıldığı için yüz yüze olduğu kadar çabuk önlemler alınmayabilir. Sosyal medya platformları, e-posta, mesajlaşma siteleri ve çevrimiçi forumlar gibi platformlarda ortaya çıkar.

Siber zorbalık biçimleri

Direkt saldırı: Bireylere saldırgan mesajlar, aşağılayıcı söylemler ve tehditler ile doğrudan saldırıları içerir. Bu saldırılar, bir kişinin görünüşüne, ırkına, diline, cinsiyetine, cinselliğine veya istismar etmek istediği herhangi bir özelliğe göre olabilir. 

Dolaylı saldırı: Saldırılan kişi hakkında söylentilerin, dedikoduların veya utandığı bir durumu gizlice yayılmasını içeren bir saldırı biçimidir. Saldırılan kişinin itibarı zedelenebilir. Bu saldırı duygusal açıdan derinden etkiler.

Siber takip: Saldıran kişi bir kişiyi hedef alır ve ona odaklanır. Onu çevrimiçi bir şekilde birçok kez taciz etmesi ile ortaya çıkmaktadır. Genellikle fazla izleme, dijital ortamda ne yaptığını takip etme ve çevrimiçi olmayan ortamların dışına çıkarak yapılan biçimdir.

Siber zorbalığın etkileri

Duygusal etki: Siber zorbalığa uğramış kişilerde korku, üzüntü, öfke ve çaresizlik duyguları ortaya çıkar. Sürekli inciten ve aşağılayan mesajlar almak insanın özgüvenini azaltıp kaygı bozukluklarına yol açar. Ayrıca, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıkların oluşumuna da sebep olabilir.

Psikolojik etki: Siber zorbalığa uğramış mağdurların uzun süre etkilerinden kurtulmaması psikolojik sonuçlara neden olabilir. Güven sorunları ortaya çıkabilir, travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilir, depresyona girebilir ve karşılaştıkları bu durum sonucunda kendilerine zarar vermeyi ya da intihar etmeyi düşünebilirler.

Sosyal etki: Sosyal gruplardan atılma veya dışlanma gibi durumlar yaşanabilir. Mağdur edilen kişi zorbayla yüz yüze gelme korkusu, iş ya da okula gitmemeye ve sosyal hayattan kendini uzaklaştırmak isteyebilir. Bu durum akademik performans için düşüşe sebep olabilir.

Siber zorbalığa karşı tedbirler

Eğitim programları: İnsanları siber zorbalığa karşı bilinçlendirmek ve dijital vatandaşlığı teşvik etmek çok önemlidir. Okullar, ebeveynler, topluluklar ve hatta iş yerleri çocukları, ergenleri ve çevrimiçi platform kullanan çoğunluğu uyarmak ve olayları anlatmak için siber zorbalık ile ilgili bir program oluşturup ders niteliğinde anlatmalılar. Kapsamlı bir siber zorbalık eğitim programı çoğu kişiyi mağduriyetten kurtaracaktır.

Ebeveyn denetimi: Özellikle çocukları siber zorbalıktan kurtarmakta önemli rolü olan kişiler ebeveynlerdir. Açık iletişim kanalları, çevrimiçi platformların izlenmesi ve çocuklara çevrimiçi güvenlik sağlama uygulamaları hakkında bilgilendirmek, siber zorbalık olaylarından etkilenmemeye yardımcı olur.

Güvenlik önlemleri: Gizlilik ayarları, denetleme ve raporlama mekanizmaları gibi doğru güvenlik önlemlerinin uygulanması, sosyal medya ve çevrimiçi platformlar için koruma sağlayabilir.

Siber zorbalık yasaları

Hukuki sonuçlar: Siber zorbalık yapanlar, para cezaları, hapis veya denetimli serbestlik gibi yasal süreçler ile karşılaşırlar. Bu cezalar sayesinde siber zorbalığa karşı sessiz kalınmayacağı ve bunun büyük bir suç olarak kabul edildiği belli edilmiştir.

Raporlama ve sistemler: Erişilebilen raporlama ve destek sistemleri oluşturmak, siber zorbalığa uğramış insanlar için hayati önem taşır. Çevrimiçi platformlar ve programlar siber zorbalık gibi olayları bildirmek üzerine bir sistem geliştirmelidir. Mağdurlar bu sistem üzerine kim olduğunu ya da nasıl olduğunu kanıtlayıp başa çıkabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Ailedeki Siber Zorba: Babasını İnternette 'Dolandırıcı' Yaptı, Eski Sevgilisinin Fotoğraflarını Escort Sitelerine Yükledi
Siber Zorbalığın ve Yoksulluğun Aramızdan Aldığı İstanbul Üniversitesi Öğrencisi Sibel Ünli'nin Yazdıkları Hepimizin İçini Yaktı!
Önümüze Gelene Yüz Tekme: Ülkemizde Çığ Gibi Büyüyen Dijital Linç ve Siber Zorbalık Kültürü

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı