Krono beslenme; yeme sıklığının, düzeninin, zamanlamasının, aldığımız enerjinin dağılımının, tutulan oruç sürelerinin sağlığımız üzerindeki riski araştırır. Krono beslenme denilince kronotipi de düşünmek gerekir. Kronotip dediğimiz bu durum , aktivite/dinlenme için tercih ettiği günün saati olarak ifade edilir. Sabahın en erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar geçen süre içinde bireyler hangi zamanı yoğun yaşıyorlarsa sabah kronotip , orta kronotip, ve akşam kronotip olarak kategorize ediliyorlar. Bazı sosyal faktörler (örneğin çalışma saatleri) insanları doğuştan özelliği olan akşam kronotiplerini farklı olmaya zorlayabiliyor. Biyolojik ve sosyal yaşamdaki uyumsuzluk sosyal jet gecikmesi olarak adlandırılıyor. Bu durum sağlıkla ilgili davranışlarının değişmesine, obezite ve kronik hastalıkların riskinin artmasına neden olabiliyor.
Yediğimiz gıdanın metabolik etkisi günün saatine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. İki kişi aynı kaloriyi alsalar bile kalorini çoğunu geç saatte tüketen, erken saatte tüketene göre daha kilo almaya yatkın olabiliyor. 20 hafta boyunca 420 kadının zayıflamasına yönelik yapılan bir çalışmada kadınların öğle yemeğini daha geç yiyenlerin, erken öğle yemeği yiyenlerle aynı kalori alımına ve diyet kompozisyonuna sahip olmalarına rağmen, geç yiyenlerin daha yavaş kilo kaybı ilerlemesi sergiledikleri bulunmuş. Geç öğle yemeği yiyenlerin çoğunluğu akşam kronotiplere sahip bireylerdir. Yani sabah tiplerinin akşam tiplerine kıyasla daha iyi kilo verme sonuçlarına sahip olduğunu bulunmuş. Japon Waseda Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada ise kas geliştirmek için tüketilen proteinden en üst düzeyde faydalanmak için en iyi zamanlamanın kahvaltıda tüketilmesinin uygun olduğu gösterilmiş.
Bol enerjili ve yüksek yağlı yiyeceklerin tüketmeler, düzensiz beslenme alışkanlıkları, sabahlara kadar oturmalar, kahvaltıyı atlamalar, gece geç saatlerde yemek yemeler, iş dolayısıyla vardiyalı çalışmalar vücudumuzdaki ritmlerin bozulmasına neden olabiliyor. Çoğu çalışma, kahvaltı tüketmenin vücudun yağlamasını önleyebildiğini öne sürüyor . Ancak kahvaltıyı atlamanın, enerji dengesinin olumlu yönde etkilediğini gösteren hipotezini desteklemiyor.
Harika bilgiler içeren bir yazı. Ben kesinlikle akşam kronotipli biriyim🙈
Bir cirpida okudum, tesekkurler 😁 aksamcilar bulusalim burda. Kesinlikle cok verimliyim gece