Shinzo Abe Suikastında 'Dini Örgüt' İddiası

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe'yi el yapımı silahla vurarak öldüren Yamagami Tetsuya'nın ifadesi ile ilgili Japon basınında çeşitli haberler yer aldı. 

Saldırgan Yamagami Tetsuya'nın 'ailesinin dağılmasına yol açan dini bir örgütle olan bağlantısı' nedeniyle Shinzo Abe'ye kin güttüğü ve bir dini lideri de hedef almak istediği iddia ediliyor.

Eski Japonya Başbakanı Abe, dün ülkenin Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında göğsünden vurulmuştu. 

Saldırının ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Abe'nin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Saldırganın "Deniz Öz Savunma Kuvvetleri"nde üç yıl boyunca görev yaptığı ve silahlar konusunda ciddi bir eğitim aldığı ortaya çıkmıştı. 👇

Shinzo Abe Neden Öldürüldü? Saldırgan Hakkında Neler Biliniyor?

Saldırının şokunu atlatamıyorlar

Tokyo'dan bildiren Ilgın Yorulmaz'ın aktardığına göre Japonya'da halk ve medya yaşanan saldırıya anlam vermekte zorluk çekiyor, çoğunlukla Batı'da gördükleri ve kınadıkları silah şiddetinin kendi ülkelerinde de boy gösterdiğine inanamıyor.

Bugün Japon medyasında çıkan haberlerde silah şiddeti lanetleniyor ve saldırının sadece Abe'ye değil, Japon demokrasisine de yapılmış olduğunun altı çiziliyor.

Japan Times gazetesinde çıkan başyazıda gazetenin aslında bugünkü yazıyı ABD' rutin hale gelen silah şiddetini eleştirmeye ayırmayı düşündükleri ama Abe'nin dünkü şok edici suikastından sonra konuyu Japonya'daki buna benzer bir şiddet olayına çevirmek zorunda kalmalarından dolayı öfke, utanç ve üzüntü duydukları anlatılıyor.

"Değişim seçimlerde olur"

Olayı terör saldırısı olarak niteleyen gazete yönetimi özellikle seçimlerden önce böyle bir şiddetin ve davranışın Japonya'da asla yeri olamayacağını söylüyor ve 'Biz, anlaşmazlıkların ve düşünce farklılıklarının şiddet yoluyla değil seçimlerde oy vererek çözüldüğü bir demokrasiyiz' diyor.

İngiltere'de Boris Johnson'ın kendi partisi tarafından iktidardan düşürülüp başbakanlıktan istifa etmesi örneği hatırlatılarak 'Siyasi değişim böyle yapılır' deniyor.

Bunun yanı sıra bir başka haberde ise Milli Polis Teşkilatı yetkilileri dünkü olayda bir güvenlik zafiyetinin olup olmadığının ve silahlı korumaların nasıl olup da eski başbakanın vurulmasını önleyemediğinin mutlaka araştırılacağını söylüyor.

"Siyasi değil kişisel nedenler"

Yomiuri Shimbun ve Mainichi gazeteleri ise haberlerinde saldırgan Tetsuya Yamagami'nin profiline odaklanmış.

Saldırganın polis ifadesine ulaşan Mainichi gazetesine göre şüpheli, saldırıyı Abe'ye duyduğu hınç yüzünden işlediğini söyledi.

Bu habere göre saldırganın annesi, Abe'nin destek verdiği bir dini örgüte üye olup parasını kaptırdı. Bunun üzerine ailesinin dağıldığını iddia eden saldırgan, Abe'yi siyasal görüşü nedeniyle değil, kişisel nedenlerle öldürdüğünü itiraf etti.

Kyodo'nun haberine göre ise saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten müfettişler, Yamagami'nin, annesinin dini bir gruba bağış yaptığı için iflas ettiğini söylediğini aktardı.

Yamagami'nin ilk olarak bu grubun liderine saldırı planladığını anlattığını kaydeden müfettişlere göre, şüpheli, Abe'nin söz konusu 'grubu Japonya'da desteklediğine' inandığını söyledi.

Tartışmalı dini oluşum: Unification Church

Japon polisi bu dini örgütün ismini açıklamamakla beraber sosyal medyada dolaşan haberlerde Abe'nin Unification Church (Birleştirme Kilisesi) adıyla kendini mesih ilan eden Sun Myung Moon tarafından kurulan ve Moonies denilen tartışmalı bir kültün organizasyonlarında konuşmalar yaptığı aktarılıyor.

Saldırı için hazırlık yapmış

Yomiuri'de ise saldırganın suikastı gerçekleştiği yerden üç kilometre ötedeki bir binanın sekizinci katında tek odalı bir apartman dairesine yapılan baskında ev yapımı silah ve bomba ele geçirildiğinin anlatıldığı haberde Mayıs ayında çalıştığı işinden ayrılan saldırganın yaptığı bu silahlarla Abe'yi öldürmeyi planladığı ifadesi var.

Yamagami'nin, Abe'nin seçim kampanyası konuşması yapacağı yerlere önceden defalarca gittiği bilgisi de basında yer aldı. 

Tetsuya Tsuda adlı silah uzmanı bir gazetecinin bilgisine başvuran Yomiuri gazetesi, uzmanın görüşüne göre saldırganın, namludan kurşunun atılması için gereken patlayıcıyı havai fişeklerde de kullanılan ve herhangi bir yerden kolayca elde edilebilecek baruttan imal ettiğini, silah ateş aldığında çıkan sesin ve dumanın da bunun kanıtı olduğunu belirtmiş.

Abe'nin ölümüyle Japon siyasi sahnesinde büyük bir boşluğun doğduğu konusunda ise Japonya halkı ve medya hemfikir.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
09.07.2022

Japonyada organize dinleri sevmezler, suphe ve nefretle bakarlar. Japonlarin shintoizm zen budizmi inanclari vardir ama gecmisinden beri dini olusumlar her zaman siddetin kaynagi olarak gorulur. 1600lerdeki hristiyan ayaklanmasi, tokugawa devri oncesi budist manastirlarin silahlanip samuraylara bas kaldirmasi, cok kanli savaslarin olmasi, yakin tarihde dini bir tarikat tarafindan tokyo metrosuna yapilan sinir gazi saldirisi. Yani bu cinayetle direk iliskisi olmasa bile japon medyasi en ufak baglantiyi one cikaracaktir.

09.07.2022

Şiddet kaynağı olarak görmekte haklılarmış.

09.07.2022

Kuresel cete birseyler deniyor. Suikastler loading....

10.07.2022

Biri çıkıp onlar gerçek Hristiyan değil dese ne gülerim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ