Shell, Hem Özür Diledi Hem de Rusya Kararını Açıkladı!

Petrol devi Shell, geçen hafta Rusya’dan 100 bin metrik ton ham petrol aldığı için özür diledi. İngiltere ve Hollanda ortaklı şirket, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’dan gaz ve petrol alımını da “mümkün olan en kısa sürede” tamamen durduracağını açıkladı.

Özür diledi!

Shell, geçen hafta Rusya’dan petrolü varil başına 28,5 dolarlık büyük indirimle almıştı.

Shell CEO’su Ben van Beurden, “Geçen hafta Rus ham petrolünü alma kararımızın doğru olmadığını farkındayız ve özür diliyoruz” dedi.

Van Beurden, bu haftaki hükümet açıklamalarının ardından şirketin pozisyonunu net bir şekilde ortaya koymak istediklerini vurgulayarak, hükümetler tarafından aksi halde yönlendirilmedikçe atılacak adımları şöyle sıraladı:

'Rus ham petrolünü spot piyasadan almayı derhal durduracağız ve vadeli sözleşmeleri yenilemeyeceğiz. Aynı zamanda, hükümetlerle yakın istişarede bulunarak ham petrol tedarik zincirindeki Rus alımlarını durduracak şekilde değiştireceğiz. Bunu olabildiğince hızlı yapacağız ancak fiziksel konum ve alternatiflerin mevcudiyeti, bunun tamamlanmasının haftalar alabileceği ve bazı rafinerilerimizde verimin azalmasına yol açacağı anlamına geliyor. Rusya'daki servis istasyonlarımızı, havacılık yakıtları ve madeni yağ operasyonlarımızı kapatacağız. Bunu en güvenli şekilde yapmak için çok dikkatli bir şekilde ele alacağız ancak süreç hemen başlayacak. Rus petrol ürünleri, boru hattı gazı ve LNG'den aşamalı olarak çekilmeye başlayacağız. Bu karmaşık bir meydan okumadır. Enerji sisteminin bu bölümünü değiştirmek, hükümetler, enerji tedarikçileri ve müşterilerin ortak eylemini gerektirecek ve diğer enerji kaynaklarına geçiş çok daha uzun sürecektir.'

İstasyonları da kapatacak!

Rusya’daki istasyonlarını da kapatacağını duyuran şirket, sürecin birkaç hafta sürebileceğini, bazı rafinerilerinde bu nedenle üretim düşüşü olabileceğini belirtti.

Shell, 28 Şubat’taki açıklamasında, Rusya’daki petrol ve gaz projelerden çekilme kararı aldığını duyurmuştu.

Bu kapsamda, şirketin Sakhalin-II LNG tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50’şer hissesini elden çıkaracağı, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacağı aktarılmıştı.

Shell'in geçen yıl sonu itibarıyla Rusya’daki mevcut duran varlık değeri 3 milyar dolar seviyesinde bulunurken, bu kararın Gazprom ve diğer kuruluşların değerine zarar vereceği öngörülüyor.

Petrol fiyatları uçuyor!

ABD, Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamayı değerlendirirken, bunu Avrupa Birliği başta olmak üzere müttefiklerinin de değerlendirmesini istiyor.

Öte yandan, henüz yaptırım gelmese de, Rusya petrolüne alıcı bulmakta zorlanıyor. Hem yaptırım korkusu, hem artan sigorta maliyetleri hem de lojistik sorunları, Rus petrolünün satışını zorlaştırıyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada, Rus petrolüne yaptırım gelmesi durumunda petrolün varilinin 300 doları görebileceğini öne sürmüştü.

Rus petrol ve doğalgazına dönük yaptırım endişeleri nedeniyle, dün petrol fiyatları 139 dolara kadar tırmanmış ve 2008’de görülen 147 dolarlık rekora yaklaşmıştı. Brent petrolün varil fiyatı yıl başında 73 dolardı.

Savaş öncesinde 850 dolar civarında olan Avrupa’da bin metreküp doğalgaz fiyatı da dün 4 bin dolara yaklaşmıştı.

Petrol fiyatlarındaki artış, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarını da hızla artırıyor.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
08.03.2022

Araba için para biriktiriyordum. Şu saatten sonra biriktirdiğim parayla bir depo benzinini bile zor alırım gibime geliyor.

08.03.2022

"Mümkün olan en kısa sürede" hmmm tamam oldu...

08.03.2022

Araba almayı düşünüyordum vazgeçtim. Sanırım bahçeye müstakil bir ev yapıp boş vakitlerimde tarımla uğraşacağım…

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ