Sezon Açıldı, Hileler Başladı: Balık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Eylül ayında sona eren av yasağı ile beraber balıklar tezgahlarda yerini almaya başladı. Elinde taze balık bulundurmayan satıcılar ise hileler ile müşteriyi aldatma peşinde. Vatandaş balık alırken öncelikle balığın solungaç kısmındaki renge bakıyor. Balıkta hileye başvuran bazı satıcılar ise solungaçları boya ve mürekkeple kırmızıya boyayarak balığı satmaya çalışıyor...

Peki bir balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Balık alırken nelere dikkat etmeliyiz? Detaylara birlikte bakalım. 

Balık satıcıları gözlerin çok şey anlattığını ifade ediyor.

Bakırköy'de pazarda balık satan Yusuf Can 'Balığın tazeliği, etinin sertliğinden, kulağından, gözlerinden, parlaklığından belli olur. Bir o kadar da balığın gösterişi zaten belli olur. Balığı elinizle tuttuğunuz zaman balığın kendini salmaması lazım. Parlak olması lazım. Kulaklarının kırmızı olması lazım. Bu tarz balıklarda bir sorun olmaz. Asıl tazelik konusu hamsi ve istavritte. Buzhane mevsimi başladığı zaman çok zorluk olur. Onun için balıkçına güveneceksin gerisi yalan' diye konuştu.

'Su vurduğunuzda boya akar...'

Balık satıcısı Yusuf Can, 'Baktığın zaman anlaşılır, boya olduğu bariz belli olur zaten. Bir süre sonra akar. Aynı canlılığı koruyamayabilir. Su vurduğumuz için bir süre sonra boyayı atar. Balıkçınıza güveneceksiniz, sürekli aynı balıkçıdan alışveriş yapılmalı. Tek çare bu. Sürekli 2 veya 1 TL için balıkçınızı değiştirirseniz çok farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Tek gerçek aslında bu' ifadelerini kullandı.

Bir diğer balık satıcısı Ahmet Koca ise balık alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt verdi.

Koca, 'İlk önce balığın gözlerine bakacağız. Balığın gözü net, parlak ve çökmemişse tazedir. İkincisi kulağı. Solungaç kısmı kırmızı olursa tazedir. Üçüncü olarak da balığın rengi. Sırt kısmında bir parlaklık olur. Bu da çok önemli. Sudan çıkınca üstünde bir jel olur zaten. Bu koruyucu jel de balığı bakterilere karşı önlüyor.  Tuzlu sudan çıktığı için balık o bakterileri kapsamasını önlüyor. O özelliğini kaybetmiş olursa o balık zaten bayattır' diye konuştu. Ahmet Koca, boyanın anlaşılmasının kolay olduğunu ifade etti. Koca, 'Solungaç kısmına elini sürdüğünüzde boya olsa, o boya çıkar. Boya olursa elinizle dokunduğunuzda o boya akmış olur. Net bir şekilde anlaşılıyor' ifadelerini kullandı.

Peki balıkta yapılan hile yöntemleri ve taze balığın ayırt edilebilmesi için uzmanlar ne söylüyor?

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Şenyurt,  balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini söyledi.  Şenyurt, 'Her üründe olduğu gibi  öncelikle mevsiminde tüketmek son derece önemli. Av mevsimi zaten kanun koyucular tarafından belirlenmiş. Bu mevsimde balık tüketmek, özellikle havaların soğumasıyla balıkların irileşmesi, yağlanması, lezzetinin artması, besin değerlerinin artması son derece önemli. Taze bulmak için öncelikle insanların  bildikleri, güvendikleri balıkçılardan balıklarını almalarını tavsiye ediyorum' dedi.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR

Koca paylaşımdan çıkan sonuç : Gözler ve balıkçına güveneceksin .. Güveniyor olsam bu paylaşımı zaten okumam :)

28.10.2019

Besleme balıkları deniz levreği,deniz çipurası diye satıyorlar.Sorunca da bunlar da denizde besleniyor zaten diye dalga geçiyorlar insanlarla bazı balıkçılar...

Pasif Kullanıcı
28.10.2019

Bence tazesine falan bakmayıp alın yiyin kardeşim, yakında bunları da bulamayacaksınız.Sahil güvenliği arayıp , trolcüleri ihbar ediyoruz, sahil güvenlik "Trol çekemezler, bizim ekip var orada" diyo.Ulan adam 10 metre uzağımda trol çekiyo.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ