Sezaryen Doğum Yapan Annelerin Keşke Daha Önce Bilseydim Dediği 13 Acı Gerçek

Sezaryen doğum yapmayı planlayan annelerin mutlaka okuması gereken gerçekler. Belki de fikriniz değişir...

1. Herkesin başına gelebilir!

Sezaryen doğumun normal doğuma kıyasla daha az önerildiğini biliyoruz. Normal doğum planlasanız da fetüsün yanlış bir şekilde durması ya da hamilelikte oluşacak komplikasyonlar, anneyi sezaryen doğum yapmaya zorlayabilir. Bu yüzden, sezaryen doğum istemeseniz de mecbur kalabilirsiniz.

2. Nihayetinde bıçak altına yatıyoruz.

Sezaryen doğum her ne kadar sıklaşsa da bunun bir ameliyat türü olduğunu unutmamak lazım. Her ameliyatta olduğu gibi anestezi alacaksınız ve sonrasında karnınızda birkaç adımda kapanacak derin bir kesik olacak. Bunların kulağa korkunç geldiğinin farkındayız ama siz hiçbir şey görmeyeceksiniz çünkü belinizden aşağısı bir örtü ile kapanacak. Tek göreceğiniz ise bebeğiniz olacak.

3. Sonda taktırmanız gerekecek.

Operasyonun önemli kısımlarından biri de mesanenize sonda takılması olacaktır. Bu işlem mesanenizi boşaltmak için yapılacaktır. Dolu rahime baskı uygulayarak doğumdan sonra rahimin daralmasını sağlayacaktır.

4. Ameliyatta tek kalmak zorunda değilsiniz. Partneriniz de sizinle olabilir.

Stresli geçen doğum sürecinde anne adayının tek hissetmemesi ve babanın doğuma eşlik etmesi, hem anne hem de baba için önemli süreçlerden biridir. Her ebeveyn bu mucizevi ana tanıklık etmek isteyecektir.

5. Enfeksiyon kapma riskini unutmayın.

Doğum sonrası enfeksiyon riski, sezaryen doğumlarda daha yüksek gözlemlenmiştir. Doğum yapan kadınların yaklaşık %15'i enfeksiyon kapıyor. Obezite hastaları ise enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksek hasta grubudur. Bu yüzden, doktorlar genellikle hastalara enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla antibiyotik yazarlar.

6. Ağrı kesicilere ihtiyacınız olabilir.

Her doğum türü malaesef ki acıyı da beraberinde getiriyor. Sezaryen doğum yapan kadınların, doğum sonrası yaşadıkları ağrılar normal doğum yapanlara oranla daha fazla olabilir. Ameliyat sonrası, sırt ve karın ağrılarınız aylarca sürebilir. Bu yüzden, doktorunuz tavsiyesiyle ağrı kesici kullanmanız gerekebilir.

7. Sezaryenden sonra daha dikkatli hareket etmelisiniz.

İşin en zorlu kısmı olan doğum süreci bitmiş olsa da sezaryen ile doğum yaptıysanız, ameliyat sonrası sürecin de kolay olmadığını söyleyebiliriz. Öncelikle vücudunuzda hala dikişler olacak ve ani hareketler bu dikişlerin zarar görmesine neden olabilir. Buna ek olarak, bebeğinizden ağır herhangi bir şey kaldırmamanızı öneriyoruz.

8. Dikişleriniz hala sizinle, bunu unutmayın!

Dikişlerinizin enfeksiyon kapmaması ve çabuk iyileşebilmesi için yaranıza iyi bakmanız gerekecek. Pansumanınızı gün aşırı değiştirmenizi öneriyoruz. Bu işlemi yapmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. İç çamaşırı ve pantolon tercihlerinizi ise dikişli bölgeye baskı yapmayacak şekilde daha yüksek ya da daha düşük belli tercih etmelisiniz.

9. Emzirmede zorluk yaşabilirsiniz.

Sezaryen doğum sonucu, süt salgılama sürecinizde gecikme olabilir. Bu yüzden, bebeğinizi memenize yakın tutmanız her zaman iyi olacaktır. Ameliyat sonrası aldığınız ilaçlar sütünüze karışıp bebeğinizi daha uykulu hala getirebilir. Bu durum da emzirmeyi zorlaştıracaktır.

10. Bebeğinizin bağışıklık sistemi zayıf olabilir.

Sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeklerde diyabet ve astım riski daha yüksektir. Daha farklı bağırsak mikroflorasına sahip oldukları için metabolik düzensizliklerden müzdarip olma riskleri de yüksektir.

11. Bir sonraki doğumunuz da sezaryen olabilir!

Sezaryen doğum sonrası normal doğum da yapabilirsiniz ancak belirgin riskleri bulunmakta. Her koşulda, bu durumu doktorunuza danışmanız gerekecektir.

12. Doğum sonrası depresyonu da unutmayalım.

Sezaryen doğum gerçekleştiren kadınlarda, doğum sonrası depresyonu görünme riski %15 artıyor. Bu durum anne ile bebek arasındaki ilişkiyi tamamen etkileyebilir. Bunun yanı sıra, depresyon kronikleşebilir ve anneyi uzun süre etkisi altına alabilir.

13. Bebeğinizi nasıl dünyaya getirdiğiniz konusunda asla utanmayın!

Biliyorsunuz ki doğum yöntemi sadece bizim elimizde olmayabiliyor. Normal doğum yapmak isteyen bir anne de sezaryen doğum yapmak zorunda kalabilir. Günün sonunda sağlıklı bir bebeği elinizde tutmanın verdiği mutluluk diğer etkenleri bir çırpıda silecektir.

Popüler İçerikler

Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.04.2020

Kuru götlü ahmet ve hanzo mehmet'e çocuk vereceksiniz diye kendinizi bu kadar zorlamasanız keşke. Günden güne kötüleşen bi gezegen, günden güne iğrençleşen insan türü... Çıkara çıkara en fazla sevimsiz buruşuk mor bi gen artığı çıkaracaksınız zaten. Sisteme yeni bi köle. Hiçbi şeyden asla memnun olmayacak ve kendi hayatı üzerinde dahi hiçbi inisiyatifi olmayan bi zavallı...Hiç değmez biliyo musunuz? Bunun için çekilecek çile değil gerçekten. Aklınıza şaşıyorum!

13.04.2020

şu yoruma madalya takabilsem keşke, şu yüzyılda çocuk yapmak en aptalca kararlardan biridir herhalde

10.04.2020

hem sonda ki maddeyi yazıp hem bu içeriği hazırlamakta ne bileyim 🙄 doğum doğumdur ayrım yapmanın ne anlamı var isteyen istediği gibi doğursun

10.04.2020

İsteyen istediği gibi doğuramıyor. Bil istedim.

10.04.2020

Arkadaşlar sezeryan oldum. inanmayın bu şehir efsanelerine.Aynı gün ayaktaydım.Ağrım sızım olmadı doğum sonrası depresyonum olmadı Normal doğumdada enfeksiyon riski oldukça fazla ve depresyon her doğumdan sonra görülebilir

TÜM YORUMLARI OKU (21)