Sezaryen Doğum Sebepleri Nelerdir?

Gebelik sürecinde her şey yolunda gittiğinde muhtemelen önerilen doğum şekli normal doğumdur. Ancak gebeliğin son anına kadar nasıl bir doğum şekli ile karşılaşılacağını önceden net olarak belirlemek mümkün değildir. Bazı durumlarda annenin sağlık durumu ya da doğum öncesi ve sonrası meydana gelebilecek komplikasyonlar nedeniyle doğum sezaryenle neticelendirilebilir. Peki, sezaryen doğum sebepleri nelerdir? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

Sezaryen doğum, karın ve rahimde kesi oluşturularak doğumun gerçekleştirildiği bir cerrahi operasyondur. Sezaryen doğum normal doğumun imkansızlaştığı anlarda başvurulan bir yöntem olmakla birlikte bazen anne adayının isteği doğrultusunda da bu doğum şekli tercih edilebilmektedir. Ülkemizde neredeyse normal doğumla aynı oranda seyreden sezaryen doğum sebepleri hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

Sezaryen Doğum Nedenleri

Her anne adayı doğumun yaklaşması ile birlikte nasıl bir doğum şekli ile karşılaşacağı konusu üzerinde durur. Doğal yani normal doğum şekli ile bebeğini dünyaya getirmek genelde istenen bir doğum şekli olsa da anne adayları için asıl en önemli konu sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmektir. Bu açıdan anne bebek sağlığı göz önünde bulundurularak riski en az doğum şekline karar vermek en ideal olanıdır. Sezaryen doğum kararı bazen rutin kontroller sırasında ya da doğum esnasında acil olarak alınabilir.

Sezaryen doğum rahim ameliyatı geçiren annelere ya da kan yolu ile bulaş riski olan hastalıkların varlığında tercih edilen bir yöntemdir. Sezaryen doğumun diğer sebepleri şunlardır;

İri Bebek: Anne karnındaki bebeğin 4000 gram üzerinde olması durumunda sezaryen doğum şekli tercih edilmektedir. Bebeğin iri olması haznede yırtık, omuz takılması gibi sorunlara neden olabileceği gibi vakum gerektirebilir.

Bebeğin Ters veya Yan Durması: Gebelik esnasında fetüs genellikle makat pozisyonunda ya da yan bir şekilde durur ve sıklıkla yer değiştirirler. Ancak 36. Gebelik haftası itibarı ile yer darlığından dolayı bebeğin pozisyon değiştirmesi güçleşir. Bu nokta da bebek ters pozisyonda veya rahimde yan doğma sürecine girebilir. Ayakları doğum kanalına yerleşen bebekler sezaryen yöntemi ile doğarlar.

Kordon Sarkması: Bazen farklı nedenlerden dolayı göbek kordonu rahim ağzından vajinaya sarkabilir. Böyle bir acil durumda yine gerçekleşecek olan doğum sezaryen doğum şeklidir.

Bebeğin Kalp Atımları: Bebeğin gebelik ya da doğum esnasında oksijensiz kalması ile kalp ritimlerinde bozukluk meydana gelebilir. Tanısında NST yani bebeğin kalp atışlarının izlendiği yöntem kullanılır.

Önceki Sezaryen Doğumlar: İlk ya da sonraki gebeliğini sezaryen ile dünyaya getiren annelerin doğumu için tekrar sezaryen doğum kararı alınır. Bazen normal doğum da tercih edilebilir. Bunun için gebeliğin şartları ve doktorun yaklaşımı dikkate alınır.

Annenin Sağlık Sorunları: Annede beyin, kalp gibi organlarda bir hastalığın varlığında sezaryen doğuma karar verilir. Ayrıca genital herpes enfeskiyonu varlığında bebeğe bulaşma riskinden dolayı sezaryen doğumun yapılması daha doğru bulunur.

Doğum Kanalının Darlığı: Kalça kırığı, fibrois dokusu gibi durumların varlığında doğal bir doğumun yapılması son derece risklidir. Ayrıca bebeğin kafasının büyük olması vajinal doğum için riskli görülmektedir.

Doğumun İlerlememesi: Annenin doğum esnasında kasılmaları devam etse de rahim ağzının genişlememesi durumunda acilen sezaryen doğum kararı alınır. 

Çoğul Gebelikler: Anne adayının ikiz ya da üçüz bebeklerini dünyaya getirirken bebeklerin pozisyon almasında bazı sorunlar yaşanabilir. Dolayısıyla çoğul gebeliklerin sezaryen doğumla neticelenmesi daha güvenilir bir yöntem olacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Sezaryen Doğum Yapan Annelerin Keşke Daha Önce Bilseydim Dediği 13 Acı Gerçek
Bütün Anne Adaylarının Kafasındaki Soru: Sezaryen mi Yoksa Normal Doğum mu?

Popüler İçerikler

Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü
Erdoğan’dan Ortak Türk Alfabesi Açıklaması: “Ortak Türk Alfabesi Projesi Tarihi Adımdır, 34 Harften Oluşuyor”
Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"