Şeytanın İncili Olarak Bilinen Dünyanın En Büyük ve En Kapsamlı Orta Çağ El Yazması Codex Gigas

Orta Çağ'ın karanlık sırlarıyla dolu bir el yazması: Codex Gigas. Devasa boyutlarıyla dikkat çeken eser, halk arasında 'Şeytanın İncili' olarak biliniyor. Bu eserin gerçekte ne sakladığına dair merak edilenler, dedikodulardan çok daha fazla. Detaylar içerikte. 👇

Kaynak: 1, 2

Codex Gigas, "Şeytanın İncili" olarak da adlandırılan ve dünyanın en büyük Orta Çağ el yazması olarak bilinen devasa bir eserdir.

Bu benzersiz kitap, Latince İncil'in tamamını, Sevillalı Isidore'un "Etimoloji Ansiklopedisi" adlı eserini, Josephus'un "Yahudilerin Antik Eserleri" adlı kitabını ve Praglı Cosmas'ın "Bohemya Kroniği"ni barındırır.

Codex Gigas, renkleri, detayları ve tezhip sanatıyla adeta bir görsel şölen sunar.

Kitabın her bir sayfası renkli illüstrasyonlar, zarif bordürler ve stilize harflerle süslenmiştir ancak kitabın en şaşırtıcı yanı, onun tek bir katip tarafından yazıldığının düşünülmesidir. Uzmanlar, bu devasa eserin tamamlanması için beş yıl sürekli yazılması gerektiğini belirtiyor. Kitaptaki yazı stilinde ya da kalitede baştan sona hiçbir değişiklik görülmemektedir.

Efsaneye göre 13. yüzyıl Bohemya'sında Herman adında bir keşiş büyük bir günah işler.

Ölüm cezasına çarptırılan bu keşiş, manastırın duvarlarına diri diri gömülmek üzereyken tek bir gecede tüm bilgileri içeren bir kitap yazarak hayatını kurtarmayı teklif eder ve işte bu eser, efsaneye göre şeytanla bir anlaşma yaparak bir gecede tamamlanır. Bu efsane, kitapta yer alan 'Hermanus Inclusus' imzasıyla desteklenir. 'Inclusus', Latince'de 'izole edilmiş' anlamına gelir.

El yazmasının sayfaları arasında yer alan bir bölüm, günahkar itirafların uzun bir listesini içermektedir.

Bu bölüm, cennet tasvirinden hemen önce bulunmaktadır. Beş sayfa süren bu itiraflar kısmında keşiş, günahlarının affedilmesi için yoğun bir şekilde yalvarmakta ve işlediği her günahı detaylı bir biçimde aktarmaktadır.

Codex Gigas'ta, şeytanın tam ölçekli benzersiz bir resmi bulunmaktadır.

Bu etkileyici yaratık, kırmızı boynuzlara ve çift dile sahiptir.

Üzerinde sadece bir ermin peştamal görülmektedir. Erminin genellikle kraliyet mensupları tarafından giyildiğini düşündüğümüzde bu detay şeytanın, karanlığın prensi olarak görüldüğü yorumuna yol açmaktadır. Bu özel portre nedeniyle Codex Gigas, 'Şeytan'ın İncili' olarak da anılmaktadır.

Şeytan portresinin yanında cennetin tasviri bulunmaktadır.

Cennet, iki büyük kule arasında beyaz binaların sırasıyla gösterildiği bir sayfada yer alır ancak bu cennet tasvirinde, yaşamın herhangi bir işaretine rastlanmamaktadır.

Codex Gigas'ın tarihi geçmişi de oldukça ilginçtir.

1477 yılında mali sıkıntılar nedeniyle kitabın kökeni olarak bilinen Bohemya'daki bir Benedikten Manastırı bu değerli eseri satmak zorunda kaldı. Kitap, daha sonra Bevnov'daki Benedikten Manastırı’na geçti ve 1593'te Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf'a ödünç verildi. İmparator, el yazmasına o kadar bağlandı ki onu geri vermedi. Zamanla imparatorun bu saplantısı paranoya seviyesine ulaştı. Kısa süre sonra, İsveç ordusu Otuz Yıl Savaşları sırasında bu değerli el yazmasını ele geçirdi.

1697 yılında Stockholm'deki Kraliyet Şatosu'nda büyük bir yangın meydana geldi.

Yangın esnasında alevlerin kraliyet kütüphanesine ulaşmasından sadece birkaç dakika önce baş kütüphaneci, kıymetli eserlerin kurtarılması için ekibine talimat verdi. Kurtarma sürecinde ekip, değerli kitapları pencerelerden aşağı atarak alevlerden korumaya çalıştı. 75 kilo ağırlığındaki Codex Gigas'ın on sayfasının havada uçarken ciltten ayrıldığına ve kaybolduğuna dair halk arasında inançlar doğdu.

Codex Gigas, günümüzde Stockholm'deki İsveç Ulusal Kütüphanesi’nde saklanmaktadır.

Sizce Şeytanın İncili ile ilgili anlatılanlar doğru mu?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yüz Yılı Aşkın Süredir İçinde Ne Yazdığı Çözülemeyen Kitap: Voynich El Yazması
Hem Güldürecek Hem Düşündürecek: Yaratıcılığın Sınırlarını Zorlayan Ortaçağ Sanatçılarının İlginç El Yazmaları
El Yazısı Ele Veriyor: Yazı Tarzından Karakter Tahlili Hakkında Hazine Değerinde 18 Bilgi

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!