Şeyma Subaşı ile Yeniden Gündemde: Her Gün Alınan Vitamin ve Besin Takviyeleri Gerekli mi Yoksa Zararlı mı?

Günümüzde pek çok insan vitamin hapı kullanıyor. Peki bunları düzenli kullanmak ne kadar mantıklı?

Kan değerleri düşük çıktığında veya besin eksikliği durumlarında dışarıdan alınan vitamin ve mineral takviyeleri son dönemde çok popüler.

Bunun sebebi sağlıklı yaşam tarzının yükselişi, yoğun yaşam temposu, gençlik ve güzellik ilgisine yönelik teknolojik çalışmaların artması.

Yoğun yaşam temposunda daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan insanlar vitaminlerle güç kazanıyor. Vejetaryen ve vegan beslenme şekillerinin, farklı diyetlerin popülerleşmesi de vitamin takviyelerine yönlendiren bir durum.

Gençlik ve güzellik akımını da ayrıca ele almak gerekli.

Besin takviyeleri ve vitaminler teknolojinin etkisiyle hedefe yönelik olarak çeşitlendi. Sadece saçları parlatan, sivilce lekeleri ile savaşan, kırışık oluşumunu geciktiren pek çok besin takviyesi var. Günümüzün güzellik takıntısı sadece dıştan değil, içten de bu tür ürünlerle destekleniyor.

İşte bu noktada o kadar fazla vitamin, mineral, enzim, bitkisel takviye var ki; insan hangisini kullanacağını şaşırıyor.

A, B, C, D vitaminleri, protein tozları, Omega 3, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum desteği; kolajen, biotin, antioksidan ve diğer bitkisel besin destekleri... Bir insanın tüm bu destekleri sürekli dışarıdan (besinlerin dışında takviye olarak) alması ne kadar mümkün ve mantıklı?

Bu konu şimdi Şeyma Subaşı'nın her sabah aldığı vitamin ve takviyeleri tek tek paylaşmasıyla yeniden gündeme geldi.

Daha önce de her gün içtiği vitamin haplarını paylaşmıştı.

Her gün bu kadar fazla hap alması tartışma başlamıştı.

Oysa ünlü fenomeni takip edenler sadece bunları kullanmadığını, düzenli olarak vitamin serumu taktırdığını da biliyor.

Ünlülerin favori gençlik serumunu 3 haftada bir damardan alan Şeyma Subaşı, iki haftada bir de oksijen terapisi cilt bakımı yaptırıyor.

Sadece ünlülerin değil, giderek daha fazla insanın ilgi gösterdiği vitaminler faydalı mı?

Günümüzde ne yazık ki sebze, meyve; hatta hayvansal gıdalar bundan 30 yıl öncesine göre bile çok daha düşük oranda vitamin ve mineral içeriyor. Bilimsel araştırmalarla kanıtlanan bu durum sağlıklı beslenmenin hala önemli, ancak tam anlamıyla yeterli olmadığını gösteriyor.

Daha fazla detay için 👇

Sağlıklı Sanarak Yediğimiz Yiyeceklerin Neredeyse Hiç Faydası Yokmuş: Sebze ve Meyvelerin Yıllar İçinde Dramatik Şekilde Değişen Vitamin Oranları

Bu sebeple düzenli kan ve diğer rutin testleri yaptırmak ve doktor tavsiyesi ile besin desteği almak faydalı.

Elbette yine doktorların önerdiği güvenilir ürünler kullanılmalı. Piyasada vitamin adı altında Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ve zararlı maddeler içeren çok fazla ürün var.

Ünlü isimlerin vitaminleri düzenli kontroller ile kullandığı bir gerçek. Kafanıza göre vitamin kullanmanın yarardan çok zararı olabilir.

Eğer düzenli kontroller yaptıramıyorsanız, kendinizde veya aile geçmişinizde kronik bir rahatsızlık varsa bu takviyelerden uzak durmak daha mantıklı.

Fazla ve yanlış şekilde alınan vitaminler karaciğer dengesini bozabilir, böbrek taşına sebebiyet verebilir.

Vitaminlerin vücuda daima faydalı olmadığı, doz aşımlarında zararlı olabileceği ve tüm vitamin takviyelerinin içinde destekleyici başka yan maddelerin, katkı maddelerinin olabileceği unutulmamalı.

Time dergisi yazarı John Cloud, 9 yıl önce yaptığı bir araştırma için 5 ay boyunca günde 22 farklı vitamin hapı kullanmıştı.

40 yaşındaki yazar, araştırma için toplam 3500 hap içti. Günlük 22 hapın içinde neredeyse tüm vitaminler, Omega 3, mineraller ve bitkisel destekler vardı. 5 ay sonunda yapılan testlerde sadece üç kan değerinde yükselme görüldü. B3, D vitamini ve iyi kolesterol oranları önemli ölçüde değişen yazarın böbrek ve karaciğer değerlerinde bir değişiklik görülmedi. Bu süreçte 4 kilo alan John Cloud, vitaminlerin bir kısmının faydalı, önemli bir kısmının da 'etkisiz' olduğunu göstermiş oldu.

Son olarak vitamin ve besin takviyesi alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar unutulmamalı.

Elbette bunu doktorunuz söyleyecektir ancak; örneğin birkaç farklı hapı aynı anda almak birbirlerinin etkilerini yok etmelerine sebep olabilir. Vitamin kullanırken yediklerinize ve içtiğiniz su miktarına da dikkat etmeniz gerekir. Uzmanlar gerekli görülen vitaminlerin dahi dönemsel olarak ayrı ayrı kullanılmasını, aynı anda takviye yapılmamasını öneriyor. Kısacası vitamin kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, bu basit bir cilt, saç takviyesi dahi olsa önce uzman bir hekime görünmek şart.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Koronavirüse Karşı Günlük Tüketilen Besinlerden İçerdikleri Vitamini Almanın En Etkili Yollarını Anlatıyoruz!
Uzun Yıllar Yaşamak İsteyenlerin Kesin Bir Kararlılıkla Hayatına Entegre Etmesi Gereken Rutin Sağlık Tetkikleri

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
03.09.2020

Ünlülerin tek derdi para kazanmak. Bunlara para versen zehiri bile vatandaşa "Çok faydalı." diye sattırırsın.

03.09.2020

Ünlülerin (!) eve kapandığımız günlerde yaptığı gibi, özendirmeye çalışıyorlar. "Ek gıda" altında satılan her şey, plasebo etkisinden fazlası değildir. Herkes neyi, ne ile yiyeceğine dikkat ederse ve ev yemeklerinden çok, fast-food ürünlerine yönelmezse ilaçlara para vermeye gerek kalmaz.

03.09.2020

Demirin emilmesi için birlikte tüketilmesi gereken maddeler var, çinkonun vücuda yarar sağlaması için hayvansal ve bitkisel olarak ayrı ayrı alınması gerek vs. Vitamin hapının bir faydası yok, besinlerle almadığınız vitaminler sidiğin içinde atılır, olan paranıza olur

TÜM YORUMLARI OKU (9)