Şeyda Betül Kılıç Yazio: Telepsikoloji - Online Terapiler Güvenli mi Yeterli mi?

Uzaktan psikolojik sağlık yardımı almayı denediniz mi? Yüz yüze gibi olmaz ki diyenlerden misiniz?  APA’nın online psikolojik yardım hizmetleri için kullandığı telepsikoloji dünya çapında çok talep görüyor. Online psikolojik yardım, coğrafi bariyerleri küçültüp, kendimize ilgimizi büyütüyor. Yalnızlık, çaresizlik ve derin depresyon, kaygı ve panik bozukluklarına online destekle ertelenmeden, en hızlı ve güvenilir bir yolla müdahale edilebiliyor.   

Uzaktan sağlık yardımı sadece psikologlar için değil birçok sağlık dalının gündeminde.  Gelelim online terapiler, danışmanlıklar konusuna… Mevzu pandemi ile daha bir parladı. Bizi evden çıkarmayanla psikolojimizi yerle bir eden neden aynı olunca, uzaktan erişimle psikolojik destek almak elzem hale geldi. Çoğu kişi bu ihtiyacını fark edince sosyal medyadan, web sitelerinden hızlıca bir tarama yaparak randevular oluşturmayı denedi.

“Uzaktan psikolojik destek almak güvenli mi?” sorusuna gelelim.

Georgetown Üniversitesi'nde iletişim, kültür ve teknoloji profesörü olan ve son yirmi yılda telesağlık büyümesini takip eden PhD Jeanine Turner'ın araştırması, telesağlığı kullanan hem hastaların hem de uzmanların bunu genellikle olumlu gördüklerini göstermiştir. Tele-sağlık için teknoloji ve altyapı 1990'ların ortalarından beri mevcuttu.  Öyle görünüyor ki pandemi ortadan kalksa bile uzaktan psikolojik destek alma tercih edilmeye devam edilecek.

Gizlilik, güvenlik, ödeme koşulları sağlandığında psikolog ve danışan arasında oluşması gereken terapötik alyans da ilerleyebilir. Bu özel ilişkinin ittifakı için karşılıklı güven oluşmamışsa ister uzaktan ister yüz yüze hiçbir terapi ilerleyemez. 

Yüz yüze danışmanlıkla uzaktan erişimli danışmanlıklar arasında iyileşme süreci açısından fark var mıdır, asıl soru bu. Memphis Üniversitesi'nde Danışmanlık, Eğitim Psikolojisi ve Araştırma Bölümü'nde yardımcı doçent olan Doktor Ashley Batastini meslektaşları yakın zamanda video konferans yoluyla sunulan klinik müdahaleleri ve değerlendirmeleri yüz yüze yapılanlarla karşılaştıran büyük bir meta-analitik çalışma yayınladılar. Genel olarak, yüz yüze ve sanal müdahalelerin benzer sonuçlar ürettiğini gördüler. 

Aynı odada alınan psikolojik yardımın önemini biliyoruz fakat araştırmalar online psikolojik yardımın benzer etkiye sahip olduğunu doğruluyor. Terapi sürecini yüz yüze hissetmek hakkınız fakat her durumda mümkün olmayabiliyor. Tam da burada psikolojik hizmetlere uzaktan erişimin iyileştirici gücünü denemelisiniz.

Kadınlar online psikolojik yardım yani telepsikoloji konusunda daha kabullenici ve uyumlular. Doğrusu, danışanlarının %70’i kadın olan bir psikolog olarak buna şaşırmadım. Kadınlar kendilerine hem fiziksel hem de psikolojik yardım almakta daha özenliler. Bu tüm toplumun bilgisindeki bir gerçek. Boşanmış erkeklerin daha hızlı öldüğünü ortaya koyan araştırmaları hatırlarsak, psikolojik sağlamlık ve yatırım konusunda kadınlar yine öndeler. Özetle, telepsikoloji konusunda direnme, kıyaslama, reddetme yerine kabul etme ve uyumlanma gereklilik arz ediyor. Çağ değişiyor ve farkında mısınız, pandemide tüm dünya yaklaşık iki yılda  en az 4 yıllık bir değişim gösterdik. Şimdi değişen kendiliğimizi fark ederek onun ihtiyaçlarını giderme zamanı…

Sanal müdahalelerin danışan mahremiyetini koruması çok önemli bir durum. Uzaktan destek almak haktır. Özenli bir seçim gerektirir. Yüz yüze aldığımız sağlık yardımında hangi haklara sahipsek, telepsikoloji sürecinde de aynı haklara sahibiz. Elbette bu haklar uzmanlar için de geçerli.

Toplum psikolojisi bu denli bozulmuşken, tetiklenmişken kolay ulaşılabilir ve güvenli uzaktan psikolojik hizmetler alırken dikkatli olmakta fayda var. Pandemi seyrelirken ardında bıraktığı travmatik enkazı toparlamak konusunda biz psikologlara, ruh sağlığı hizmeti verenlere çok iş düşüyor. Böyle bakıldığında bir psikolog olarak bizim de psikolojik sağlamlığa her zamankinden biraz daha fazla ihtiyacımız olduğunun altını çiziyorum.  

Bir metta ile bitireceğim ve bunu kendiniz için söylemeniz ne güzel olur, mümkünse sakin ve nazikçe: ‘’DİLERİM ACILARIMI HAFİFLETMEK İÇİN KENDİME YARDIM EDEBİLİRİM’’

KALBİMLE…

Instagram

Twitter

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı