Dövmeli olursa, dini inancı yoksa, farklı bir dine mensupsa ne yapacağız, o doktor veya psikoloğa gitmeyecek miyiz? Burada elbette kim nerede rahat edecekse ve kimden hizmet almak isterse o kişiyi seçebilir. Ancak tedavide aktarımı önlemenin yolu kadim ve dini simgeleri kurşunlayarak olmaz. Etik bilgiyle, nerede duracağımızı, vaka formülasyonuna sadık kalmayı, ille de empati veya sempatiye ihtiyaç duymadan şefkatle hasta veya danışanlarımızı tutabilmeyi öğreniyoruz. Paniğe ve ayrışmayla yeterince vakit kaybetmiş bir ülkeyiz.
Önce kendi içimizdeki şiddeti bitirmeliyiz. İnsan ta içinde bir yerde, ayrıştıran, sarsan, acıtan şiddeti dehşetle izlemeye rıza göstermeli ki ancak böyle kendinden başkasına da acı veren şiddetli kurallar koymadan hayatı tecrübe edebilsin. Sabit, katı ve yükseltilmiş standartla birbirimizi sevemeyiz. Onlarca benden farklı düşünce ve görünüşte canımdan öte dostlarım var. Farklılıklarımız desenimiz oluyor ancak. Ne güzel bir koroyuz. Farklı tınılarla ne güzel besteler çıkıyor ortaya bilseniz… Ötede değil beraber oynadığımız ne tatlı oyunlarımız var.
Bu mavi gezegende şekilcilik ne zaman biter ve daha yargısız bir dünya ne zaman gerçek boyutlarına yaklaşır bilemiyoruz. Ve dilerim bu mesleği liyakatle yapmanın, simgelerin ötesinde ve hatta tanıların ötesinde gerçekten insana temas edebilmek için başı açık veya kapalı olmakla alakası olmadığı bir an önce anlaşılır.
Bu ülkede birini öteye bir yere koyarak ve onun mesleğiyle var olma(ma)sı için kurallar koyarak bir değere hizmet etmemiz samimi değil. Oysa birbirimizden öğreneceğimiz onca şey varken psikolojik katılık kime yarar? Yargılamaya muhtaç olmayarak birbirimizi kabul edebilecek esnekliğe ne çok ihtiyacımız var.
Instagram
Twitter
Eşcinsel bir danışanına başörtülü bir psikolog/psikiyatr nasıl davranır? Hep merak etmişimdir. Başörtü takan ''ben bir müslümanım ve müslümanca fikirler taşıyorum'' imajı yaratır ve ''müslümanca'' fikirler taşımayan bir kişi ile nasıl bir ilişki kurabilir? Eşcinselim diyen kişiye günahkarsın mı diyecek?
Kesinlikle olmaz. Bahsedilen mesleği icra edenin üzerinde veya etrafında herhangi bir dini obje taşımamalı, zaten mümin hoca'da bundan bahsediyor, düşünsene sen ateistsin bazı sıkıntılar yaşıyorsun, başörtülü bir psikolog'a danışıyorsun, ilk andan itibaren zaten çare bulamayacağını düşünür, vazgeçersin, hele ki yaşadığın sıkıntılar dine dayalı psikolojik sıkıntılar ise iş tamamen çıkmaza girer. Mümin hoca haklı.
Başörtülü de olsan açıkta olsan farketmez. Danışmanlarına çoğu zaman farklı görüşte olacaksın. Mesele doğru yaklaşımda bulunabilecek kadar profesyonel olmakta. Ama memleketimin güzel insanları hala basotulu açık kapalı derdinde. Memleketin anasi ağlıyor pahaliliktan bizim gündem gene örtü