Seyahat Etmek ya da Yaşamak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken Güney Kore'nin Karanlık Yönleri

Güney Kore'nin kendi içerisinde birçok tabuya sahip olduğu ve olumsuz yönlerinin bulunduğu sıklıkla konuşulan konulardan bir tanesidir. Bizler de Güney Kore'ye seyahat etmek ya da orada yaşamak isteyen herkesin öğrenmesi gereken Güney Kore'nin olumsuz yönlerini sizler için derledik.

Güney Kore'de 4 rakamı uğursuz sayılıyor.

Güney Kore'de 4 rakamının ölümü çağrıştırdığına inanılır. Çünkü Korece'de 4 rakamı ölüm anlamına gelen 'sa' kelimesi ile söylenir. Bu inanç o kadar güçlüdür ki Güney Kore'ye gittiğinizde evlerde, asansörlerde ve otellerde 4 rakamını göremezsiniz.

Korece bilmiyorsanız Güney Kore'de yaşamak biraz zor.

Güney Kore'nin resmi dili Korece'dir. Birçok yerde İngilizce bilerek iletişim kurmanız mümkün olsa da yalnızca İngilizce bilmek bir süre sonra yeterli olmayabilir. Korece öğrenmeyi düşünmüyorsanız Güney Kore'de iletişim kurmak sizin için biraz zor olabilir. Yalnız size iyi bir haberimiz var! Korece, Uzak Doğu dilleri arasında yazımı ve okunuşu en kolay olan dillerden bir tanesidir.

Güney Kore'de kış mevsimi biraz zorlu geçiyor...

Güney Kore'nin iklimi kışın karalardan esen soğuk rüzgarlar sebebi ile karasal, yazın ise tropikaldir. Bu durum sonucunda muson karışımı bir iklime sahip olan Güney Kore'de sonbahar mevsiminde tayfunlar görülür. Güney Kore'de kış ayları oldukça uzun ve soğuk bir şekilde sürer. 

Sıcaklıkların -20 derecenin altına kadar düştüğü bilinen Güney Kore'de okula giden çocuklar sınıflarında montları ile oturuyor. Buzlu rüzgarları ile ünlü olan Güney Kore'ye gitmeden önce bir kez daha düşünmenizi öneriyoruz.

Güney Kore'de dövme yaptırmak yasak!

Eğer bir dövme sanatçısı iseniz Güney Kore'de mesleğinizin yasa dışı sayıldığını söylememiz gerekiyor. Eğer bir dövmeniz varsa dövmelere karşı pek sıcakkanlı olmayan Güney Kore halkı tarafından garip bakışlara maruz kalmanız da oldukça mümkündür.

İşe girmenizi dahi etkileyen dövme konusu ne kadar yasak olsa da insanların ilgisini çeker ve özellikle de kedi dövmesi yaptırmak Güney Kore'de modadır. Tabii bu dövmelerin gizli bir şekilde yaptırıldığını da söylemeden geçmeyelim...

Chopstickler ile oynamak pek de hoş karşılanmıyor...

Chopstickler ile ilgili birçok tabuya sahip olan Güney Kore'de yemek çubukları ile oynamak maalesef pek hoş karşılanmıyor. Örneğin yemek sırasında kullandığınız chopstickler ile pilavınızı delmek ev sahibi ya da aşçı tarafından hakaret olarak algılanabilir. 

Yine chopstickleri dik bir şekilde yemeğinize batırmanız da Güney Kore'de hoş karşılanmaz. Çünkü Güney Kore'de bu durum ölüm ile ilişkilendirilir. Bunun sebebi ise cenazelerde yanan chopsticklerin dikey şekilde kuma batırılma geleneklerinin bulunması...

Bu ülkede masaj terapisti olmak için görme engelli olmanız gerekiyor!

Eğer mesleğiniz masaj terapistliği ise ve görme engeline sahip değilseniz size kötü bir haberimiz var... Güney Kore'de masaj terapisti olabilmeniz için görme engelli olmanız şart! 

Lisanslı olarak çalışan bu terapistlere sıkça denk gelebilir ve bir masaj salonunda görme engelli kişiler ile karşılaşmazsanız o mekanın izinsiz çalıştığını kolay şekilde anlayabilirsiniz.

Bu ülkenin yeme alışkanlıkları bir garip...

Güney Kore halkı canlı cansız ayırt etmeden her şeyi yiyebilme gibi bir huyları var. Bizim kültürümüze pek de uygun olmayan bu durum onlar için oldukça normal. 

İlgimizi çeken en ilginç şey ise 'sannakji' ismi verilen yemeklerinde canlı şekilde ahtapot yiyor olmaları. Bu yemeği sıklıkla tüketmelerinin nedeni ise sağlıklı olması ve adrenalini artırması. 

Bu durum ülkede her ne kadar popüler olsa da her sene canlı ahtapot yerken boğulan insan sayısının yirmiden fazla olduğunu söylemeden geçmeyelim...

Güney Kore'de intihar oranı oldukça yüksek.

Dünyanın en iyi ekonomilerinden birine sahip olan Güney Kore'de mutluluk oranları ülkenin ekonomisi ile oldukça ters. Suç oranı oldukça düşük olan ve yaşam kalitesi bir hayli yüksek olan ülkede her ne kadar mutsuz olmak için bir neden bulamasak da halkın %85'inin mutsuz olduğu biliniyor.

Mutsuzluk nedenlerini ekonomik sıkıntılar ve insan ilişkilerindeki zayıflık olarak gösteren ülke halkında 40 yaş altı intihar oranı da oldukça yüksek. Güney Koreli bazı uzmanların Türkiye'deki aile ilişkilerini incelediğini ve kendi ülkelerindeki mutsuzluğa bir çözüm aradıklarını duyduk. Uzmanlara iyi şanslar diliyoruz...

Güney Kore'de doğumdan önce cinsiyet öğrenmek yasak.

Güney Kore'de bebeğin cinsiyetini öğrenen aileler erkek çocuğa sahip olamadıklarında üzülüyor ve kız çocuklarını aldırıyorlarmış. Bu durum her ne kadar eskiden yaygın olsa da devlet, koyduğu bu yasayı günümüzde hala devam ettiriyor.

Bu ülkede herkes yere tükürüyor...

Güney Kore halkının yere tükürme alışkanlığı oldukça ilginç. Bizim toplumumuzda pek de hoş karşılanmayan bu durum Güney Kore'de oldukça normal. Sigara kullanan kişilerin bu eylemi daha sık gerçekleştirdiği ve sigara tüketiminin boğazda oluşturduğu his yüzünden bunu yaptıkları biliniyor. 

Ancak sigara tüketmeyen kişiler de sokakta yürürken tükürebiliyor. Özellikle bar ve gece kulüplerinin önünde yer alan sokaklarda sıklıkla tükürükler ile karşılaşmanız oldukça mümkün.

Güney Kore'de hava durumunu kontrol ederken toz yüzdesi görebilirsiniz.

Güney Kore'de hava koşullarının çok iyi durumda olmadığını zaten söylemiştik. Ancak bu ülkede bazı günler oldukça tozlu geçebiliyor. Hatta insanlar dışarı çıkmadan önce hava durumunu kontrol ederek o günün toz yüzdesini öğreniyorlar. 

Toz yüzdesinin çok fazla olduğu günlerde ise maske takılması gerektiği hakkında duyurular bile yapılıyor.

Güney Kore'de ev tutmak istiyorsanız 1 ya da 2 yıllık kira bedeli kadar depozito vermeye hazır olun.

Güney Kore'deki ev sahipleri ile kiracılar arasındaki güvensizlik oldukça dikkat çekici. Bu güvensizliğe çözüm olarak ev sahiplerinin depozito bedeli olarak bir ya da iki yıllık kira bedeli aldığı biliniyor. 

Hayat şartları normalde kolay olan Güney Kore'de ev tutmak ise maalesef biraz zor. Bir ya da iki yıllık kira bedelini depozito olarak verebilecek gücünüz yoksa bu ülkede yaşamınıza devam etmeniz zorlayıcı olabilir. Bu durumun her ev sahibi için geçerli olmadığını söyleyebiliriz ancak bu güvensizlik ülke genelinde geçerli.

Güney Kore'de sesli yemek yemek beğeni göstergesi!

Bizim ülkemizde görgü kuralı olarak bilinen ağız şapırdatmamak ve yemek yerken ses çıkarmamak durumları Güney Kore'de beğeni göstergesi. Bu ülkenin insanları oldukça yüksek sesle yemek yiyorlar!

Özellikle noodle ismi verilen yemeklerini yedikleri sırada çıkardıkları sesin oldukça fazla olduğu biliniyor. Bu durumun sebebi ise yemeği beğendiklerini göstermek. Güney Kore'de yemeğini çok sesli bir şekilde yiyen biri ile karşılaştıysanız o kişinin yemeği çok beğendiğini kolay şekilde anlayabilirsiniz.

Güney Kore'de yaş sosyal statünüzü etkiliyor.

Güney Kore'de yaşlılara saygı gösterilmesi oldukça önemli bir konu. Sizden yaşça büyük birine ismi ile hitap etmeniz ise saygısızlık olarak nitelendiriliyor. Bu durum aile içerisinde bile geçerli. İki kardeşten küçük olanı büyüğüne yalnızca abla ve abi şeklinde seslenebiliyor. Küçük olan kardeşin abisine ya da ablasına ismi ile seslenmesi azar yemesine bile neden olabiliyor.

Güney Kore'de yaş, kişilerarası ilişkiler için belirleyici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle aynı yaşta görünen kişiler birbirlerine sık sık yaşlarını soruyorlar.

Bu ülkede selamlaşırken iki elinizi birden kullanmanız gerekiyor.

Güney Kore'de insanlar birbirleri ile tokalaşırken iki ellerini birden kullanıyorlar. Çünkü Güney Kore'de iki el kullanımı bir saygı göstergesi. 

Bu ülkede iki el kullanımı oldukça büyük bir öneme sahip. Yalnızca tokalaşırken değil bir şey içerken bile iki el birden kullanılıyor. Örneğin bir kişiye bir nesne uzatırken bunu iki eliniz ile birden yapmak o kişiye karşı nezaketinizi gösterir. Ya da bir ikramda bulunurken karşınızdaki kişiye bardağı iki eliniz ile uzatmanız gerekir. Bunun karşılığında ise karşınızdaki kişi sizden bardağı iki elini de kullanarak alır.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
12.09.2022

Merve Özkaynak'ın videosunda duymuştum. Güney Kore'de yağmurlu havalarda akşam dışarı çıkmak pek tekin değilmiş. Şemsiyeyi yüzüne siper olarak kullanıp taciz etmeye çalışan çok oluyormuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ