Sevgisiyle Büyüdüğü Vatanını, Sanatla Büyütmek İsteyen Lider: Mustafa Kemal Atatürk ve Carmen Operası

Selanik'te başlayıp Dolmabahçe'de biten bir hayattan çok daha fazlasıdır onun yaşadıkları. Vatanını seven bir insanın hayatı değil, vatana adanmış bir hayattır. O bir subay değil, gerçek bir komutandır. Savaş galibi değil, kahraman; kurucu değil, kurtarıcıdır. 

Tüm bunların yanında ise sanatı anlayan ve ona hakkettiği değeri veren koca yürekli bir insandır.

Kaynak: Süleyman Bulut, Büyük Atatürk'ten Küçük Öyküler, Can Yayınları, İstanbul, 2018

1913 yılının Kasım ayında Mustafa Kemal, Sofya'ya askeri ataşe olarak gönderilir.

Şehri ve halkı tanımak için etkinliklere ve toplantılara yoğun ilgi gösterir. Bu esnada Sofya'da bir opera sahneleneceğini öğrenir.

Bu durum Mustafa Kemal'i düşündürür. Bulgaristan sadece beş yıl önce bağımsızlığını kazanış ve yıkılı Balkan Savaşları'nın üzerinden henüz dört ay geçmiştir.

İlk geceki gösterime bilet bulamayınca Varna milletvekili Türk kökenli Şakir Zümre'den yardım ister. Zümre kendisine iki kişilik bilet temin eder.

Geceye Sofya elçisi Fethi Bey ile katılırlar. Simsiyah smokini, sarı saçları ve mavi gözleri ile zıtlığın muhteşem uyumunu yakalamıştır yine.

Perde açılır ve George Bizet'in ünlü Carmen operası başlar.

Verilen arada Bulgar Kralı Ferdinand'ın daveti üzerine locaya çıkarlar. Devletin en tepesinin de orada olmasına daha da şaşırır.

Gösterimden sonra oteline döner ancak uyuyamaz. Kafasına takılan bir sorun, her şeyin önüne geçmiştir.

Aynı katta bulunan, Şakir Zümre'nin odasına gider.

Aklındaki sorunu sonunda açıklıyordu. Bulgaristan'ın sanattaki başarısı ve tam anlamıyla "tepeden tırnağa" ilgisi onu hem şaşırtmış hem de düşündürtmüştü.

Balkan Savaşları'nı kaybetmelerinin nedenini öğrenmiştir artık. "Çoban" sandığı insanlar, "opera binalarına bile sahiplerdi."

'Şakir, kim ne derse desin, Balkan Savaşı'nda neden yenildiğimizi şimdi daha iyi anlıyorum. Ben bu adamları çoban diye bilirdim... Oysa baksana operaları bile var. Operada oynayacak sahne sanatçıları, müzisyenleri, dekoratörleri, hepsi yetişmiş; opera binası bile yapmışlar!'

Aklına yine kendi vatanı düşer. Onu üzen şey, Bulgaristan'ın ilerlemiş olması değil, kendi ülkesinin geri kalmış olmasıdır.

'Ah, bizim ülkemiz de acaba operaya kavuşacağı günleri görecek mi? O düzeye bir gün çıkabilecek miyiz?'

Medeniyetin düzeyi budur onun için, o günlerin hayalini kurar.

Tam 10 yıl sonra, ömrünü adadığı vatanın başına geçtiği zaman sanata daima ayrı bir önem verecek ve tarihe geçen sözlerinden birini söyleyecektir;

"SANATSIZ KALMIŞ BİR MİLLETİN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR!"

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
17.01.2019

Ah çok güzel. İçerik için çok teşekkürler. Atamı saygı ve minnetle anıyorum.

o gece Atatürk arkadaşına diyorki 'şimdi anladım bulgarların bizi balkan savaşında nasıl alt ettiğini çünkü operaları var' demiştir.

28.08.2021

Tek anladığın yazdığınsa son 20 ylın ürünü olduğun ne kadar da belli. opera bestesinden, orkestra tarafından uyumla icra edilmesine, kariografisine, sahne düzenlemesine bşr çok yönüyle bir yaratıucıkık eseri olmasını bir yana bıraksak da ekip ve koordinasyon işidir. Uyumlu bir ekibin çalışmnası anlamına gelir ve o dönemde en çok ihtiyacımız olan konu da işbirliği yapabilmek, sistem oturtabilmekti.

verilen arada bulgar kralı tarafından locaya davet ediliyor ama ilk gece ki gösterime bilet bulamıyor??? gerçekten bunları bir yerden mi araştırıyorsun yada kafanızdan mı uyduyorsunuz..

28.08.2021

burada anlaşılmayan ne var, bilet bulunamamış, destek istenmiş, içerde kral görmüş, zaten tanınıyormuş ki onore edilmiş, davet edilmiş. ne yani öncesinde kralı mı arasaydı, yada siz benişm kim olduğumu biliyor musunuz diyerek bilet mi temin edilseydi. hadi diyelim her devir kendi söylencekerini oluşturur, osmangazinin rüyasında imparatorluk görmesinşn nesillere aktarıldığı gibi, bu kötü de değildir, burada hangi fikrin desteklenmesi amaçlanıyor, o mu seni rahatsız etti, opera mı konu burada

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ