Sevgilinizden Ayrıldıktan Sonra Beyninizde Gerçekleşen Birbirinden İlginç Durumlar

Romantik ilişkilerimizi sonlandırdığımızda hayatımızda olduğu gibi vücudumuzda hatta beynimizde de birtakım değişiklikler meydana gelir. Çünkü kırık bir kalp tüm sistemimizi etkileyebilecek güce sahiptir. Aşkın insanlara hiç yapmayacağı şeyleri yaptırması da biraz bundan kaynaklıdır. Peki ayrılıktan sonra beynimizde neler meydana gelir? Gelin beraber bakalım!

Beyin sistemi, bazı olaylar sonucunda bazı cevaplar vermemizi sağlayan belirli katmanlardan meydana gelir.

Her insanın bedeninde birçok sistem bulunur ve beynin bazı parçaları birden çok sistemi aynı anda yönetir.

Yıllar boyunca yapılan araştırmalar ve klinik çalışmalar sonucunda romantik ilişkilerin sonlanmasının insan vücudunda bulunan birçok sistemi etkileyebileceği ortaya çıkmıştır.

Romantik ilişkilerin sonlanması ya da reddedilme gibi durumlar sonucunda beyin yoğun bir tepki gösterir. Bu konu üzerine araştırmalar yapan uzmanlar romantik ilişkilerden sonra beynin gösterdiği tepkilerin bazı ortak noktalara sahip olduğunu ortaya koydular.

Yapılan araştırmalar romantik ilişkilerin sonlanmasından sonra beynin altı farklı sisteminin etkilendiği gösteriyor.

Gelin şimdi bu sistemlere bir bakalım.

Bağlanma sisteminin temeli iletişime dayanır.

Bu sistem ayrılık sonrasında kişileri ayrıldıkları kişiye yönlendirir ve kişilerin eksik ya da yalnız hissetmesine neden olur.

Ödül sistemi hayatta değer ve sevgi verdiğimiz şeylere karşı duyulan motivasyon ile alakalıdır.

Sistemin yürümesine neden olan nörokimyasallar ise dopamin ve iç kaynaklı opioidlerdir. Bunlar keyif ve acıyı yansıtırlar. Aynı zamanda ödül sistemi bağlı olduğumuz şeyler ile ilgilidir. Bu da kişilerin eski sevgililerine karşı duyduğu hasretin artmasına neden olur.

Acı sistemi ise kalp kırıklığı, yas, mutsuzluk ve üzüntü gibi duygular ile alakalıdır.

Yaşanan ayrılık ile birlikte kişinin sisteminde bulunan endojen opioid seviyeleri düşer. Bu durum da kişileri stres ve acı gibi duyguları yaşamasına neden olur. Bu duyguların sonucunda ise kişiler eski sevgililerine geri dönmek için bir motivasyon elde edebilirler.

Stres sistemini yöneten nörokimyasallar arasında norepinefirin ve kortikotropin bulunur.

Bu iki hareket sistemi de ayrılık sonrasında kişilerin harekete geçmelerine neden olabilir. Çünkü bu nörokimyasallar kişilerin uyarılmış hissetmelerini sağlar. Hatta bazı kişilerde bu sistemler sayesinde ayrılık sonrası anksiyete, çarpıntı gibi belirtiler görülebilir.

Beyindeki stres seviyesi üst düzeye ulaştığında prefrontal korteks seviyesi düşer. Halbuki sistemlerin doğru işleyebilmesi için korteks seviyesinin dengede olması gerekir.

Çünkü kişilerin duygularını kontrol edebilmesi ve dürtülerini kontrol altına alabilmesi bu korteks seviyesi ile ilgilidir.

Stres duygusunun yüksek olduğu dönemlerde beyin bilişsel olmak yerine duygusal sistemini ön plana alır ve bu da bazı problemlerin yaşanmasına sebep olur.

Duygusal sistem ön plana çıktığında hafıza ya da konsantrasyon problemleri görülebilir. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında bir ayrılık sonrasında kişilerin beyinlerinde birçok değişim meydana geldiği görülebilir. Ancak bunlar sizi korkutmasın. Çünkü bu değişimler zaman içerisinde düzene girer ve tüm bu belirtiler zamanla ortadan kalkar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Düğünde Yaşadıkları Felaketi Göğsünde Yumuşatıp Gelinin Gözünde Kahraman Olan Damat Viral Oldu
Hemcinsinin Mayolu Fotoğrafına Densiz Yorumuyla Saldıran Kişiye Haddini Bildiren Cevaplar Gecikmedi!
Çatır Çatır Aldatıldıklarını Olabilecek En Kötü Şekilde Öğrenen İnsanlardan Hepimizi Dumur Edecek 15 İtiraf

Popüler İçerikler

Tiryakinim’i Bayhan'dan Daha İyi Söyleyebileceğine Kanaat Getiren Yeliz Yeşilmen Performansıyla Topa Tutuldu
Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!