Severek Yediğimiz Baharatların Market Raflarına Gelmeden Önce Nasıl Göründüklerini Biliyor muydunuz?

1. Susam

Hemen hemen her sabah yediğimiz simitte ve çeşitli hamur işlerinde kullanılan susam, aslında bir kozada büyür. Eflatun veya beyaz çiçekleri olan bitki, 3 metreye kadar büyüyebilir. Genellikle, yaklaşık 3 ila 5 cm boyutunda olan bu kozalar yüzlerce tohum alabilir. Susam sıcak ve kurak iklimlerde yetişir, çünkü kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.

2. Safran

Safran insan vücuduna o kadar faydalıdır ki 'mucize bitki' olarak tanımlanır. En değerli kısmı kırmızı olan anteridir. Bu bitkinin hızlı bir şekilde toplanması gerekir, çünkü çiçek hızlı bir şekilde ölür. Bu yüzden safran enfes ve çok pahalı bir baharat olarak bilinir.

3. Vasabi

Vasabi bizim yemek kültürümüze uzak. Suşi sevenlerin çoğu ise vasabinin bir kök bitki olduğunu ve bazen 'Japon yaban turpu' dendiğini bilmezler. Bitkinin kalp şeklinde yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır. Bu kökler macun ve toz haline getirilir. Vasabi karanlık ve ıslak yerleri sever ancak bir bahçede de yetiştirilebilir.

4. Kakule

Kakule, piyasadaki en pahalı baharatlardan biridir, bu yüzden bazen 'baharat kraliçesi' olarak adlandırılır. Bitkinin olgunlaşmamış meyveleri çok güçlü bir aromaya sahiptir. Toplanmaları, güneşte kurutulmaları, sonra nemlendirilmeleri ve yeniden kurutmaları gerekir.

5. Muskat

Muskat ağacı yaklaşık 10-12 metreye kadar büyür. En önemli kısmı ise şeftali gibi görünen büyük meyveleridir. Tamamen olgunlaştıklarında açılır, asıl kısım ortaya çıkar, bunlar toplanır, kurutulur ve toz haline getirilir.

6. Karabiber

Biberler, Asya gibi yüksek nem ve sabit sıcaklıkta büyür ve uzunluğu 15 metreye kadar ulaşabilir. Biberler, küçük beyaz çiçek açarlar. Daha sonra uzun bir başak benzeri bir hale gelirler.

7. Hardal

Hardalın neden sarı bir renge sahip olduğunu merak ettiyseniz, bu güzel çiçekler yüzünden. Bitki tarlalarda yetişir ve Eylül ayı sonlarında Ekim başlarında sarı çiçek açmaya başlar. Sonra onların tohumları toplanır ve kurutulur. Daha çok soslarda ve tıp alanında kullanılırlar.

8. Kimyon

Kimyon, soğuğa karşı dayanıklı, ışığı ve nemi seven, çiçekli bir bitkidir. Tohumlar olgunlaşmadan önce toplanır ve karanlık, kuru bir yerde olgunlaşmaya bırakılır. Bu arada, bir baharat olarak, sadece tohumları kullanmaz, aynı zamanda yaprakları da kullanabilirsiniz. Mineraller ile A ve C vitaminler bakımından zengindir.

9. Yıldız anason

Bu yaprak dökmeyen ağaççıklar küçük yıldızlarıyla tanınırlar. Bunlar hoş kokulu tohumları koruyan kahverengi kozalardır. Aynı zamanda, çalıların kökleri de dahil olmak üzere tüm parçaları aynı hoş kokuya sahiptir. Meyvenin kendisi, büyük yıldız şeklinde bir kozadır ve asıl kısım bu kozanın içindedir. Meyve olgunlaştıktan sonra kapsüller patlar ve tohumlar görünür hale gelir.

10. Kapari

Kapari uzun sapları olan küçük çalılar üzerinde yetişen çiçek tomurcuklarıdır. Çiçeklenme döneminde bitki, güzel pembe veya beyaz çiçekler açar. Kapari asla çiğ olarak tüketilmez, genellikle sirke ve tuzla konserve edilir veya turşu yapılır.

11. Zerdeçal

Zerdeçal sadece dünyaca ünlü bir baharat değil, aynı zamanda güzel bir çiçekli bitkidir. Zerdeçalın ana vatanı Hindistan'dır. Bu baharat aslında bir köktür. Kök temizlenir ve bir dakika kaynar suya batırılır. Bu, turuncu renk veren hücreleri aktive eder. Daha sonra, kök kurutulur ve toz haline getirilir.

12. Vanilya

Vanilya çok yıllık sarmaşıklarda yetişir ve aslında Orta Amerika'dan gelir. İlk olarak Antik çağlarda, Meksika'nın yerli halkı, Totonaki ve Aztekler, vanilya çubuklarını topladılar ve onları şu anda kakao olarak adlandırdığımız içeceklere eklediler. Şimdi vanilya genellikle kurutulur ve toz haline getirilir.

13. Karanfil

Karanfiller tropik bir ağaçta yetişen aromatik çiçek tomurcuklarıdır ve baharat yapmak için sadece açılmamış tomurcuklar kullanılır. Ağaç yılda iki kez çiçek açar, ancak bol miktarda ürün verir, bu yüzden bu baharatın fiyatı düşüktür.

14. Biberiye

Biberiye, Akdeniz bölgesine özgüdür ve 'deniz çiyi' olarak adlandırılır. Yaprak dökmeyen odunsu, çok yıllık çalılıklarda, iğne yapraklı, kozalaklı şekilde büyür. Baharat, çalının genç tomurcuklarından yapılır.

15. Adaçayı

Adaçayı açık alanlarda, yamaçlarda, dere ve nehir kıyılarında, 30-40 santimetre yüksekliğindeki çalılarda yetişir. Oldukça hoş görünen mor ve mavi çiçekleri vardır ama baharat olarak kullandığımız kısım yaprakları. Kurumuş adaçayı sadece içecek olarak değil tıp alanında da kullanır.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
06.07.2021

Yapıcı bir eleştiri olarak alın lütfen. Sekiz numaradaki mavi çiçekli bitki çörekotu'na (nigella sativa) ait. Içerikte kimyon ile eşleştirilmiş. Aynı şekilde 15 numarada kuru halı verilen adaçayınin da (Salvia officinalis) taze hali yerine Veronica longifolia konulmuş.

06.07.2021

Geçenlerde anason ve kakule tozu aldım. Hollandanın Sinterklaas atıştırmalıklarını yapmak için. 😊

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ