Sev Kardeşim'den Boş Yapma'ya: Günümüzde Pop Müzik Neden Daha Karamsar ve Karanlık Bir Hal Alıyor?

Biz demiyoruz, araştırmalar söylüyor...

ABBA şarkıları ile yarını yokmuşcasına dans edilen mutlu günler geride kaldı...

Genelde mod yükseltmek için dinlenilen pop şarkılar artık eğlendirme işlevini karşılamıyor.

Yalnızca lafta değil; pop şarkılar yıllara göre duygu analiz yöntemi ile incelendiğinde gerçekler ortaya çıktı.

Araştırma kapsamında İngilizce 150.000'den fazla şarkının sözleri incelendi ve şarkı sözlerinde geçen olumlu ve olumsuz ifadelere odaklanıldı.

Şarkı başına 300 kelime olduğunu varsayarsak, her yıl ilk 100 hit şarkının sözlerinde 30.000 kelime var demektir.

Yıllara göre bakıldığında ise 1965'teki şarkı sözlerindeki kelimelerin yaklaşık 450'si olumsuz duyguları içeriyorken, 2015'teki olumsuz duygu içeren şarkı sözü sayısı 700'den fazla.

Olumlu duyguların yer aldığı şarkı sözlerine baktığımızda da büyük oranda azalma olduğu görülüyor...

1965'teki pop şarkılarında 1.750'den fazla olumlu duygu içeren kelime varken, 2015'teki şarkılarda bu sayı 1.150 civarında.

Şarkıların beslendiği duygu aşk olsa da, 'aşk' kelimesinin günümüzdeki pop şarkılarda kullanımı neredeyse yarı yarıya azaldı.

50 yılda bir kelimenin kullanımının bu kadar azalması oldukça garip. 1990'lı yıllara kadar hit olmayı başaran şarkılarda geçmeyen 'nefret' kelimesi, artık her yıl şarkılarda 20 ila 30 kez kullanılıyor.

Türkçe pop şarkılarda da bu değişim bariz bir şekilde ortada...

Güzin ile Baha'nın 'Aşk bahçemi süsleyen inci çiçeğim misin? Gecemi aydınlatan ateş böceğim misin?' şarkısından, Zeynep Bastık'ın Spotify'ın Türkçe Pop listesinde 5. olan şarkısı 'Gideceksin ya ilk fırsatta, yürümez o yüzden boş yapma'sına evrilen bir pop müzik söz konusu.

Bir başka örnek de TikTok'ta bayağı meşhur olan, her yerde çalan Nefret şarkısı...

Bilal Sonses'in 2020'de çıkardığı Nefret şarkısında geçen sözler de bu araştırmayı destekler nitelikte:

Deliye dönüyorum onun adı 'Nefret'

Gözünü kapayana küfret

Neyini çalabilir umduğumun?

Adımı karalıyor nefret

Şu anki pop şarkılarının 70'lerdeki bir punk şarkısından daha agresif şarkı sözleri olduğunu söylesek abartmış olmayız.

Son 65 yılda pop şarkı sözlerindeki öfke, tiksinti ve korku ifadeleri neredeyse %50 oranında arttı. Şarkıların alt yapısı pop olsa da sözler punk müziğe ait denilebilir.

Peki şarkıları bu depresifliğe iten ne?

Dünya bu kadar karanlık bir yer haline gelmişken şarkıların da bunu yansıtmasına şaşmamalı. Şarkılar bir nevi topluma, dönemin şartlarına ayna tutuyor. Son yıllarda artan anksiyete atakları, siyasal gerginlikler, çevre sorunları ve çok daha fazlası doğal olarak müziği de etkiliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

70'ler ve 80'ler Pop Müziğinin Daha Samimi Olduğunun Kanıtı Niteliğindeki 25 Şarkı
Aslında Hangi Müzik Tarzının İnsanısın?
Testi Çözdükten Hemen Sonra Dinlemen Gereken 5 Şarkıyı Söylüyoruz!

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
YORUMLAR
23.01.2021

Gayet doğal , ben 55 yaşındayım , bizim zamanımızda bir şeye benzeme yada birileri gibi olma baskısı yok denecek kadar azdı. Sosyal ilişkiler yüz yüze ve düzeyliydi , birini yada bir şeyi beğendiğimiz zaman sözlerle ve nedenleri ile anlatırdık , kızdığımız zaman ana avrat dümdüz gidemezdik çünkü yumruğu burnumuzun üstüne yerdik. Arkadaş , sevgili , hatta düşman bile gerçekti , şimdi koskoca sanal bir dünyada yalnızlığı yaşayan , ulaşamayacakları ikonlara benzemeye çalışan tazı gibi tek başına koşturuyor insanlar , ve beğenilmeme sıkıntısı ile geriliyorlar. Yalnız , beğenilmeyen , hedeflerine ulaşamayan gergin insanlarda ruh hallerini yansıtan kızgın , üzgün şarkıları tercih ediyor doğal olarak.

23.01.2021

Tam bir baby boomer yorumu. Ok Boomer!

23.01.2021

amerikada kuruldugu tarihden bu yana ilk defa bir kusak bir onceki kusakdan daha az gelire sahip. bir kac istisna disinda gelismis ulkelerde bile genc issizlik orani cok yuksek. ispanyada italyada ciddi oranda genc hala aileleri ile yasiyor, kendi yasamini kuracak gelire sahip degil. turkiye gibi gelismekde olan ulkelerde durum cok daha vahim. takdir edersiniz ki gecim kaygisi, gelecek endisesi olan insnalar 70lerin amerikasindaki avrupasindaki gibi vur patlasin cal oynasin eglenemiyecektir.

23.01.2021

Aynı fikirde değilim , ben 55 yaşındayım , bizim zamanımızda ne cep telefonu , ne bilgisayar , ne sosyal medya , ne renkli televizyon , ne de yüzlerce kanal vardı. Şu an toplum tüketim manyaklığı yaşıyor ve bunu bir varlık sebebi gibi görüyor. Ebeveynleri ile yaşayan bir sürü evli çift vardı ama bu dert edilmezdi , hani iç güveysi denilen. Şu andaki gençler aslında dert etmemeleri gereken şeyleri ciddi bir sorunmuş gibi görüyorlar. Sosyal ilişkileri konuşmak üzerine değil , like etme ya da küfür etme üstüne ve ortalama sohbet saniyelerle kısıtlı. 150 karakterde kendini anlatmak gibi bir baskı dünyasında yaşıyorlar. Muhtemelen ben gençliğimde sizin tükettiğinizin ancak onda birini tüketiyordum ama mutluydum , arkadaşlarla mahallede sohbet eder , uzun yürüyüşler yapar , aşık olduğumuz kişilerle duyguları paylaşırdık , yatağı değil. Çok hızlı tüketip kendinizi boşlukta hissediyorsunuz.

23.01.2021

karamsar falan degil de....tam bir ucuzluga, sacma sapan sozlere , bunlarla birlikte acilip sacilmanin mecbur!!! oldugu kliplerle birlikte...rezillige gidiyor....millet dinliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (19)