Yıllardır hayal edilen ses üstü dalgalar ile nesneleri havaya kaldırmak ya da yönlendirmek gerçek olabilir. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Yıllardır hayal edilen ses üstü dalgalar ile nesneleri havaya kaldırmak ya da yönlendirmek gerçek olabilir. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Yüksek frekanslar ile nesneleri yerlerinden oynatma, ses üstü dalgalar ile nesneleri havalandırma ve havada asılı tutma yıllardır hayali kurulan ve kısmen başarılı olan denemeler… Bu konu hakkında yapılan son çalışmalar ise daha büyük nesnelerin ses üstü dalgalar ile havaya kaldırılabileceğini ve havada tutulabileceğini ortaya koydu.
Brezilya ve Birleşik Krallık’ta çalışan bilim insanları 14mm akustik dalga boyu uzunluğundan 3.6 kat daha geniş olan bir polistiren küreyi havaya kaldırmayı ve havada asılı tutmayı başardı. Bu deneydeki bir amaç da dalga boyunu aşan daha geniş cisimlerin havaya kaldırılmasının başarılı olup olamayacağının test edilmesiydi ve ilk kez daha büyük nesneler üzerinde bu başarıldı.
Yapılan deneydeki ilginç noktalardan biri de, ses üstü dalgaları sağlayan dönüştürücülerin açısının ve sayısının değiştirilebilmesi. Ayrıca, dönüştürücülerin dikey ya da yatay hareket etmesi de mümkün ve bu hareket sırasında nesnenin havadaki hareketini koruyabilmesi için fiziksel bir destek gerekmiyor. Araştırma ve deneyin sonuçları şimdilik oldukça olumlu ancak bu kısa sürede ultrasonik ses ile çalışan hovercar’lara kavuşacağımız anlamına gelmiyor. Çalışmanın önünde daha tamamlanması gereken birçok faz bulunuyor.
1,46 gramı başarıyla kaldırıyor ses dalgaları. Benim yurttaki arkadaşım 75 kilo olan beni kaldırıyordu sesi ile.
Ne kadar ağırlık artarsa freknası artıracaklar galiba.Ama frekans fazla artınca malzeme parçalanmaz mı?
halterciler kullansın işte