Sermaye Kontrolü mü? Yurt Dışına EFT, Havale Bildirimi ve Virman Durdurulmasına Ekonomistlerin Yorumu

Geçen yıl boyunca TCMB ve BDDK, bankacılık sektörüne yönelik birçok düzenleme yapmıştı. Bu düzenlemeler genel olarak döviz talebini sınırlamaya yönelik olurken, bir yandan da kredi vermek ancak bu kredilerin gideceği yeri belirlemek üzerine de kuruluydu. Türkiye Ekonomi Modeli'nde üretim ve ihracat hedeflerine yönelik düzenlenen kredilerde diğer yandan da parasal genişlemenin bozulmaması dengesi kurulmaya çalışılmıştı. Reel sektör faiz oranlarından şikayet edince bu kısım da düzenlenmiş, bir açıdan da menkul kıymetlere de talep oluşturulmuştu. Su dolu balonu bir o yandan bir bu yandan iterken patlamamak üzere ekonomide denge sağlama çabaları ayrıca bankaların döviz işlemlerinde de uyarılar almalarına neden olmuştu. Yeni yıl itibarıyla bankalardan müşterilerine gönderilen yazılar da bu düzenlemelerin etkisiyle ilgi çekmişti.

Yılın son günü hafta sonuna gelmesine rağmen Merkez Bankası tedbir ve düzenlemelerine devam etmişti.

Menkul Kıymet ve Zorunlu Karşılık Uygulamalarında Değişiklik

Dün içlerinde eski Merkez Bankası Başkanlarında birinin de olduğu birkaç ekonomi uzmanının, Twitter hesaplarından yaptıkları bu paylaşım ilgi çekti. Sonrasında bazı paylaşımlar silinirken, birçok uzman tarafından alıntılanmış bulunuyordu.

Yapılan paylaşım tek bir bankaya ait olsa da birçok bankanın bu şekilde iç bildirimde bulunduğu da belirtiliyordu. Buna göre 'TCMB talimatına istinaden' diye başlayan bildirimde, 50 bin dolar ile 10 milyon TL ve üzerinde yurt dışına yapılacak para transferlerinin 'neden' olduğunu banka bilmek istiyordu ve gerekirse bunun için belge talep edileceği de belirtiliyordu. 

Ayrıca yurt dışına yapılacak menkul kıymet virmanlarının durdurulduğu belirtiliyordu.

Dedik ya sosyal medyada bu durum çok ilgi çekti. Tek bir bankanın bildirimi paylaşıldığı için de banka da bugün açıklama yapmak durumunda kaldı ve "EFT ve yurtdışına havale işlemlerinde herhangi bir aksama, durdurma veya gecikme söz konusu değildir."

Banka açıklamasında, EFT ve yurt dışına havale işlemlerinde herhangi bir aksama, durdurma veya gecikmenin söz konusu olmadığını, işlemlerin normal sürecinde devam ettiğini bildirdi. TCMB'nin 21.12.2022 tarihli talebiyle Bankalardan para transferi işlemleri hakkında istatistiki veriler için bilgi toplanması amacıyla istenen bilgi ve raporların tüm bankalara eş zamanlı olarak bildirildiği de iletilirken, işlemler normal sürecinde devam ettiği açıklandı. 

Sosyal medyadaki belge için de bankanın iç bilgilendirme notu olduğu ve konuyla hiçbir ilgisi olmayan bono alım satımına yönelik sehven hatalı bir ibareye yer verildiği de söylendi.

Ancak artık birçok uzman konuyla ilgili yorumlarını sıralamıştı bile.

Eski bankacılar ve siyasetçiler durumdan çok hoşlanmazken,

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da konuya dair yorumunu paylaştı.

Yılın son günü TCMB'nin yaptığı açıklamaya dair Dr. Sabri Öncü'nün yorumu da bu paylaşımlarla dikkat çekti.

Kerim Rota gibi eski üst düzey bankacıların yorumlarıysa çok daha dikkat çekiciydi.

Şenol Babuşçu da haliyle yorumunu esirgemiyordu.

Sermaye kontrolü denirken,

Akademisyenlerin de dikkatini çeken bir gelişme olmuştu.

Sermaye kontrolünün ne olduğunu açıklayanlar da vardı.

Uzmanlar bildirimin tek bir bankadan gelmediğini de açıkladılar. Siz ne dersiniz? Bu bir sermaye kontrolü mü? Bir bankanın iç yazışmasında yapılan yanlışlık mı?

Bu içerik de ilginizi çekebilir👇

Merkez Bankası Faizleri Düşürdü! Yılın Son Gününde Açıklanan Tedbirler Ne Anlama Geliyor?

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!