1. Kişiselleştirmemek çok önemlidir. Her şey her zaman bizimle ilgili değil. Çoğu şey, çoğu zaman onunla ilgili. Ona karşı koymadan akmaya devam et.
2. Balıklar suyu, kuşlar havayı, solucanlar toprağı bilir. Hayatta kalmayı herkes, kendi evreninde öğrenir.
3. Onu bilemem ama kendimi bilebilirim.
4.Ne yapacağımızı bilemediğimizde ne yapmayacağımızı bilmek iyidir.
5. Bebeksin sen daha. Tabii ki acıkınca ağlayacak, keyfin yerindeyse gülücükler saçacaksın. Duygularımızı yaşayacak, orada olmalarının tadını çıkaracağız.
6. Onu değiştiremezsin, akışı kontrol edemezsin, her şey çoğu zaman senden bağımsız sana gelmektedir. Olur öyle şeyler. Çok da şey yapmamayı öğrenmek lazım.
7. Bir de buradan bak: “Dünyanın en büyük olayları insanın zihninde geçer.”[1] Anne karnında gibi evimdeyim,[2] dediğimiz yer. “Dünyanın en büyük günahları insanın zihninde işlenir. Kişi, kendine haram ettiği şeyin arzusuyla çıldırır. En yürekli insan bile kendinden korkar.”[3] Şüpheden söz etmiştik; onun en değerli komutanı kimdir biliyor musunuz? İrade!
Kim olduğun, ne düşündüğünde saklı değildir sadece. Peki sen ne yaptın? Kendi karanlığından geçerken, içindeki şeytanlara Zülfikarlarla saldırdıktan sonra… İşte, ne yaptınsa sen osun. Sen, yaptığın şeysin. Gerçek kıldığın şey, o. Dünyaya, hayat kütüphanesine eklediğin el yazması. Made by SEN! Kendini gör ve sonra kendini gerçekleştir.
8. Çünkü kişiselleştirmek de çok önemlidir. Cioran acıyı şöyle tarif ediyor, “O kanın, etin, sinirlerin şarkısıdır.” O şarkıyı dinleyeceğiz ve bize ne söylediğini bulacağız. Belki de bu bilememenin bizi gezdirdiği şüphe sokaklarındaki tekinsizliğin en büyük hediyesi budur: Neden korktuğunu, neden sıkıldığını, neyin yokluğu ya da neyin varlığıyla acı duyduğunu fark etmek. Kendinle tanışmak, iyi bir şeydir. Onun bilinmezliğinde kendilik bilgini bul.
Hadi, son bir defa hep birlikte tekrarlayalım:
“Şu ölümlü dünyada tanımadığımız bir limandan kalkmış, bilmediğimiz bir başka limana seyreden bir gemide yaşıyoruz. Aynı yolun yolcuları olarak birbirimizi hoş tutmalıyız.”
Onu bilemedikçe, kendini bileceksin. Az şey mi?
[1] Dorian Gray’in Portesi
[2] Çukur dizisi müziği, Eypio
[3] Dorian Gray’in Portresi
Twitter
Instagram