SELÇUKLU DEVLETİ ADINI NERDEN ALMIŞTIR? SELÇUKLULAR HANGİ DİLİ KULLANDI?
Selçuklu Devleti, adını Oğuz Türklerinin Kınık boyundan olan Selçuk Bey'den almıştır. Babası ise Oğuz Yabgu Devleti'nin ordu komutanı Dukak Bey'dir. Babası o dönemlerde devlet işlerinde söz sahibiydi. Dukak Bey'in ölümünden sonra, 17 - 18 yaşlarında olan Selçuk Bey, Oğuz hükümdarının yerini almak için siyasi bir amaç içine girdi. Ancak genç ve tecrübesiz olduğundan Yabgu ile mücadeleyi göze alamadı ve kendisine bağlı aileler ile İslam gazilerinin toplandığı Cend şehrine yerleşti. Bu Cend şehri, Oğuz Yabgu Devleti'ne bağlıydı aynı zamanda vergi ödüyordu. Selçuk Bey, şehirde bir toplantı düzenledi ve İslam dinine geçme kararı aldı.
Bundan bir yıl sonra Oğuz Yabgu Devleti, Cend şehrine gelerek vergi almak istedi. Ancak Selçuk Bey gayrimüslimlere vergi vermeyeceğini söyleyerek, bağımsızlık hareketinde ilk adımını attı. Bununla birlikte gayrimüslim olan Türklere cihad hareketini başlattı. Bu savaşlar da Selçuk Bey, oğlu Mikaili kaybetti. Mikail'in çocukları Tuğrul ve Çağrı Bey'i yanına alıp yetiştirdi. Böylelikle Selçuk Bey, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun temellerini attı.
Selçuklu Devleti döneminde Arap ve Fars dili yoğunluk kazanmıştır. Halkın büyük çoğunluğu bu iki dili benimsediğinden dolayı resmi dil haline gelmişlerdir. Edebiyatın ve devletin resmi dili olarak Farsçayı kullanmışlardır. Medrese de eğitim dili ise Arapça olarak verilmiştir. Selçuklu Devleti'nin beylikleri, hem resmi dilde hem de edebiyat dilinde Türkçeyi benimsediler. Beyliklerden biri olan Karamanoğlu Mehmet Bey, 1277 tarihinde yayınladığı fermanla devletin her yerinde Türkçeyi resmi dil olarak ilan etti. Fakat Selçuklu Devleti'nde Arapça ve Farsça'nın yoğunluk kazanması, Türkçe'nin gelişimini engellemiştir. Tarihe kayıtlara bakıldığında ise birkaç Türkçe eser görülmektedir ama bugünlere kadar gelememiştir.