Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegeni bulutlarla kaplı dev bir sera etkisinin hüküm sürdüğü Venüs’tür. Venüs’ün yüzey sıcaklığı 500 dereceye ulaşabilir. Yani kurşun olsanız erirsiniz! Ayrıca atmosferinin neredeyse tamamı karbondioksitten oluşur ve yüzeyindeki atmosfer basıncı Dünya yüzeyindeki basıncın 90 katıdır.
Venüs diğer gezegenlere kıyasla kendi ekseni etrafında ters yönde döner. Mesela, kuzey kutup noktasının üzerinden bakıldığında Dünya saatin tersi yönünde yani batıdan doğuya doğru döner. Bu nedenle gece gökyüzüne baktığınızda gök cisimlerinin doğudan doğup batıdan battığını görürsünüz. Venüs’te durum tam tersidir. Orada Güneş, Dünya’ya kıyasla, batıdan doğar, doğudan değil. Venüs’te gün süresi de biraz gariptir. Venüs’ün bir günü bir yılından daha uzundur.
Venüs’te fosfin gazı bulundu. Ancak daha sonra fosfinin fos çıktığı anlaşıldı. Yani Dünya dışı yaşam arayışında bizi heyecanlandıran Venüs’te bir yaşam yok gibi görünüyor.
Gelgit etkisi nedeniyle Ay Dünya’dan ve Güneş’in kütle kaybı nedeniyle Dünya da Güneş’ten uzaklaşır. Ay Dünya’dan her sene ortalama bir insanın tırnak uzama hızı kadar bir hızda uzaklaşırken, Dünya ise Güneş’ten 60.000 yılda ancak 1 km mesafe kat edecek hızda uzaklaşır.
Bir süre sonra Ay Dünya’dan o kadar uzaklaşacak ki artık kimse tam Güneş tutulması göremeyecek. Yani Ay Güneş’i tam olarak kapatamayacak. Bunun olması için yüzlerce milyon yıla ihtiyaç var.
Ay ve Dünya arasındaki gelgit etkisi nedeniyle Dünya’nın dönüşü giderek yavaşlamaktadır. Yüzyılda 17 milisaniye. Bu nedenle milyarlarca yıl sonra Dünya’nın bir günü bir ayına eşit olacak. O gün geldiğinde Dünya ile Ay senkronize hareket edeceği için Dünya’nın sadece bir yarısı Ay’ı görebilecek.
Güzel İçerik
Güzel içerik keyifle okudum, bize bilimle bilgiyle uzayla gelen tüm editörlere teşekkürler