Sektörün Temellerini Atan Efsane Geliştiriciler Tüm Macerayı Türk Oyun Sektörü Belgesel Serisinde Anlattı

Yerli oyun sektörümüzün macerasına ışık tutan ve Disket Kutusu - SaveButonu işbirliği ile yayına giren Türk Oyun Sektörü belgesel serisinin ikinci sezonunun ilk bölümü ülkemizde sektörün temellerini atan efsane geliştiricileri ağırladı. Emekleme adımlarından ülkemizin gizli ihracat şampiyonunu çıkartmaya kadar uzanan macerayı gelin bizzat geliştiricilerin ağzından dinleyelim.

İlk yerli oyunlarımızdan olan İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları'nın başındaki isimlerden olan Özgür Özol ilk örnekleri ortaya koyan geliştiricilerin tümünün bunları kan, ter ve gözyaşı ile meydana getirdiğini belirtiyor.

Ekibin ilk oyunlarından olan Umut Tarlaları bugün bile pek çok mekaniği modern oyunlarda bile bulunmayan bir tarım simülasyonu diyebiliriz. Dönemi için oldukça ilerici olan yapım birkaç arkadaşın iddiaya girmesi sonucunda ortaya çıkmış. 1993 yılında tamamlanan oyunu 3 arkadaş hep birlikte oturup evlerinde disketlere bastıktan sonra kutuları yapıştırıcı, jelatinleri ise ütü ile yapıştırarak çeşitli dükkanlara sırtlarındaki kamp çantalarına doldurarak dağıtmışlar.

Oyun sektörü şimdilerde devasa bir endüstri. Gelin ülkemiz ve global ölçekte sektörün ekonomisinin nasıl işlediğine birlikte bir göz atalım.👇

Adı gibi efsane olan İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları'nın hikayesine buradan ulaşabilirsiniz.👇

Türk Oyun Sektörünün İlklerinden - Şeyh Cehalet'le Savaştığımız Oyun İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları

2006 yılında oyuncularla buluşan Kabus 22'nin hikayesi de aradan geçen yıllara karşın sektörün ne zorluklarla geliştiğinin bir diğer kanıtı.

Sektörümüzün tepe noktalarından olan Mount&Blade serisinin macerasının nasıl başladığı da belgeselde yer verilenler arasında.

2005 yılında Armağan Yavuz ve eşi İpek Yavuz tarafından kurulan TaleWorlds Entertainment takvimler 2016 yılını gösterdiğinde ülkemizin gizli ihracat şampiyonu oldular. Tüm dünyada milyonlarca oyuncu tarafından oynanan ve sevilen seri 10 milyonun üzerinde satmayı başararak ülkemizden çıkmış en başarılı yapım oldu. Oyun geliştirme macerasına çocukluğunda kendisine hediye edilen Spectravideo'nun kullanım klavuzu ile başladığını ifade eden Armağan Yavuz ilk oyunlarını ortaya koymaya çalışırken geçen süreyi dünyada kullanılan teknolojiyi yakalamaya uğraşmakla harcadıklarını söylüyor. Akıllarındaki oyun fikrini hayata geçirirken eşi İpek Yavuz'un oyunun sanat kısmına, kendisinin ise yazılıma baktığını söyleyen Armağan Yavuz oyunu büyük dağıtımcılara ulaştırdıklarını, ancak cevap alamadıktan sonra forumlarda konular açarak kitleden destek bekleme sürecine girdiklerini söylüyor. Birkaç foruma bırakılan haberler zamanla kar topu etkisi göstererek gittikçe büyümüş ve şimdilerde dünyayı kasıp kavuran Mount&Blade macerasının temellerinden biri de böylece atılmış.

Tüm bu hikayelerin devamına ve çok daha fazlasına, bir sektörün emekleme adımlarından koşmaya başlamasına kadar olan sürecin başlangıcına buradan tanıklık edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Kadınların Oyun Oynamasına Şaşıran Erkeklere Bir Çift Lafı Olan Kullanıcı ve Ona Gelen Akılalmaz Yorumlar
Çocukluğumuzun Efsane Çift Kişilik Oyunu Ateş ve Su'yu Tek Oynama İsteğiyle Yüreğimizi Dağlayan Kullanıcı

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?