Sektördeki Hayatlarına Başladıkları İlk Yıllarda Farklı İsimler Kullanarak Hepimizi Şaşırtan Ünlü Markalar

Bazen ilk tercihler doğru gibi gelmez. Ünlü markalar sektördeki hayatlarına başladıklarında, şimdiki isimlerinden çok uzak isimler kullanıyorlardı. Okuyunca çok şaşıracağınız o ünlü markalar, bakın ilk yıllarda nasıl biliniyordu! 🙀

1. Nike

1964 yılında Atlet Phil Knight ve koçu Bill Bowerman tarafından kurulan Blue Ribbon Sports, akılda kalıcı ve dikkat çekici bir isim arayışına girdi. 1971 yılında ise markanın daha egzotik bir isimle değiştirilmesi üzerine fikirle ortaya atılmaya başlandı. Bu sırada Nike ismi ortaya atıldı ve sevildi. Kısa ve akılda kalıcı oluşu aynı zamanda egzotik harfleri içerisinde bulundurduğu için kabul edildi. Ve tüm zamanlara damga vuracak güçlü bir isim bulunmuş oldu!

2. Amazon

Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulan Amazon, kurulduğu ilk yıllarda oldukça farklı bir isimle piyasaya giriş yapmıştı. Abrakadabra'nın kısaltılmış hali olan 'Cadabra' isminin konulmasını isteyen Bezos, bu fikri avukatıyla paylaşınca isimden bir anda vazgeçti! Bezos'un avukatı, 'Cadabra'yı Kadavra olarak anladı ve anında bu isimden vazgeçildi. Bunun üzerine Jeff Bezos, dünyanın en uzun nehri olan Amazon adında karar kıldı.

3. Starbucks

O bir buluşma noktası, o bir kahveseverlerin gözdesi... Evet, seveni kadar sevmeyeni de çok olan Starbucks, kurulduğu ilk yıllarda farklı bir isimle anılıyordu. İki öğretmen ve bir yazarın girişimiyle kurulan, şimdilerin gözde kahvecisi için ilk düşünüle isim 'Cargo House'du. 1971 yılında planlanmaya başlanan dükkanın ismi, girişimcilerin eski bir harita bulmasıyla değişikliğe uğradı. İyi ki de uğramış dediğinizi duyar gibiyiz. Böylece hem eski maden kasabasından 'Starbo' hem de Moby Dick karakteri 'Starbuck'un karışımı Starbucks doğdu.

4. Instagram

Neredeyse hemen hemen herkes tarafından kullanılan Instagram da kurulduğu ilk yıllarda farklı bir isimle kullanıcılara sunulmuştu. Uygulamanın kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger isim konusunda düşünmeye başladıkları esnada, favori içeceklerine yakın bir isim tercih etmeleri gerektiğini düşündüler. Systrom'ın favori içeceği viski markasının kısaltmasını kullanmaya karar veren ikili, Burbn isminin doğru bir tercih olduğunu düşündüler.

5. Pepsi

1983 yılında eczacı Caleb Bradham farklı karışımlar yaparak, yeni içecekler elde etmeye çalışıyordu. Bu sıralarda farklı bir meşrubat tarifi buldu ve içeceği kendi adının yer aldığı  Brad's Drink ismiyle satışa sundu. Çok geçmeden marka adı Pepsi olarak değiştirildi ve dünyanın en bilinen içecekleri arasında yer aldı.

6. Google

Elimiz, ayağımız olan Google yine birçok marka gibi kurulduğu ilk yıllarda farklı bir isimle kullanıcılara sunuldu. 1996 yılında Backrub adıyla kurulan arama motoru, çok geçmeden isim değişikliğine gitti. Fakat sandığınızın aksine değiştirilmek istenen isim Google değildi! Googol olarak değiştirilmek istenen arama motoru, isim değişikliği esnasında yaşanan bir hata sonucu Google olarak ortaya çıktı.

7. Snickers

Klasikleşen lezzet Snickers çikolatası, dünya çapında büyük ses getirmeden hemen önce oldukça farklı bir isimle satışı gerçekleştiriliyordu. 1990 yılına kadar Marathon adıyla satılan çikolata, 90'lı yıllarda değişikliğe giderek Snickers adıyla satılmaya devam etti. Snickers, geçtiğimiz yıllarda sevenlerine özel bir seri sundu ve Marathon adıyla çikolata satışa sundu.

8. Playboy

1953 yılında Hugh Marston Hefner tarafından kurulan ve son derece ses getiren dergi, son ana kadar oldukça farklı bir isimle satışa sunulmayı bekliyordu. Hefner, karikatür dergisinde gördüğü ve beğendiği Stag Party adıyla satışa sürmeyi düşündüğü dergiyi, son anda Playboy olarak değiştirdi.

9. Sony

1946 yılında Tokyo Tsushin Kogyo KK adıyla olarak kurulan şirket, isim değişikliğine gitmeye karar verdi. TTK kısaltmasını kullanmak istedi fakat demiryolu şirketi Tokyo Kyuko da bu kısaltmayı kullanıyordu. Çok geçmeden karar verdikleri Totsuko ismiyse ABD'li alıcılar için oldukça zor telaffuz ediliyordu. Son olarak Sony isminde karar kılarak, değişikliğe gidildi.

10. Canon

Tokyo merkezli şirket, kurulduğu ilk yıllarda Precision Optical Instruments Laboratory veya Seikikōgaku Kenkyūsho isimlerini kullanıyordu. 1934 yılına gelindiğindeyse başarısıyla dünya çapında ses getiren Kwanon'yı ürettiler. Ardından kullanılması gereken ismin en başarılı ürünleri olması gerektiğini düşünen marka, Kwanon ismini kullanmaya başladı. Ardından ABD'li müşteriler tarafından telaffuz sıkıntısı başlayınca Canon ismiyle yollarına devam ettiler.

11. Nissan

Datsun adıyla piyasada yer alan Nissan, çok geçmeden isim değişikliğine uğradı. 1934 yılından beri Nissan olarak bilinen marka, o yıllardan önce Datsun adını kullanıyordu. Japon hükümet politikaları sonucu isim değiştiren marka Nissan olarak kullanılmaya başlandı.

12. Cif

İlk çıktığı yıldan bu yana temizlik denince akla ilk gelen ürünlerden biri olan Cif, satışa çıkarıldığı yıllar Jif olarak biliniyordu. Uzun yıllar Jif olarak piyasada yer alan firma, tüm ülkelerde aynı rahatlıkla ve aynı şekilde telaffuz edilmesi için isim değişikliğine uğradı.

13. Tinder

İlişki dünyasını derinden etkileyen ve flörtçülere farklı bir yönelim kazandıran Tinder, kurulduğu ilk zamanlarda Match Box olarak adlandırılmıştı. Çok geçmeden bu ismin Match.com'a benzemesi sorun oldu ve isim değişikliğine gidilmeye karar verildi. Böylece romantik bir renk ve ilişkilerin ateşini barındıran bir logo tercih edildi. İsmi ise Tinder olarak değişikliğe uğradı. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın. 

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Cara Delevingne Hayır Yapmak için Vajinasının NFT'sini Satışa Çıkardı!
Save Ralph Kısa Filmi İşe Yaradı! Çin Hayvan Deneylerine Karşı Büyük Bir Adım Attı 👏
Eşit Şans ve Eşit Hak İçin Yüz Eşitliğine Dair Öğrenmemiz Gerekenler!
Yararları Saymakla Bitmeyen ve Çok Az Kişinin Bildiği Sağlıklı Bir Lezzet: Romanesco Sebzesi
Kedici Medeniyet: Antik Mısır ve Kediler Arasındaki Bir Acayip Sevgi ve Bağlılığın Nedenleri 🙀
Makyajın Evrimi Şaşırtmaya Devam Ediyor! Güzellik Sektörünün Devrilmez Kalesi Makyajın Ortaya Çıkışı

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
11.06.2021

cif büyük oynamıiş :)))

11.06.2021

Erotik bir olay adlandırması :))

11.06.2021

5. maddedeki tarih bilgileri yanlış. ilk olarak 1890’ların başında yapıldı, 1898 yılında “Brad’in içeceği ” ismi “Pepsi-Cola” olarak değiştirildi. 16 Haziran 1903’de Pepsi-Cola ticari marka olarak tescillendi.

11.06.2021

Ünlü arama motoru (adını kabul etmiyor yorumlar) o zaman Gogol'dan mı geliyor acaba, Palto atıfı mı var?

TÜM YORUMLARI OKU (5)