Şekersiz Olarak Satılan Ürünlerde Kullanılan Yapay Tatlandırıcı 'Sukraloz' Nedir, Sağlığa Zararlı mıdır?

Özellikle sıfır kalorili ve şekersiz olarak satılan ürünlerde sık sık kullanılan sukraloz, doğal şekerin yerini alan yapay bir tatlandırıcı. Peki bu kadar sık kullanılan madde sağlığa zararlı mı? İşte sukraloz hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler... 👇

Market raflarında 'şekersiz' veya 'sıfır kalorili' olarak satılan ürünlerin içeriğinde sık sık kullanılan sukraloz, normal şekerden 600 kat daha tatlı olan, kalorisiz, yapay bir tatlandırıcıdır.

Aynı şeker gibi beyaz renkte olan bu kimyasal madde kokusuzdur ve suda çözünür. Maddenin kendisi oldukça sağlam üretildiği için kullanıldığı yiyecekler, farklı hava koşullarında bile uzun süre boyunca tatlı kalabilir.

Öncelikle hangi yiyeceklerde sukraloz bulunur?

  • Dondurulmuş tatlılar 

  • Sakız

  • Düşük/sıfır kalorili içecekler

  • Şekersiz içecekler

  • Barbekü gibi soslar

  • Şekersiz reçeller ve tatlılar

  • Kek gibi hazır fırın ürünleri

Peki bu kadar sık kullanılan sukraloz sağlığa zararlı mıdır?

Özellikle diyet yapan insanların tükettiği besinlerde sık sık kullanılan bu maddenin sağlık açısından zararları, diğer tüm yapay tatlandırıcılar gibi tartışma konusu olmuştur.

Ancak ABD'nin Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan FDA, sukraloz ile yaptığı 110 çalışmada zehirlenme, beyin fonksiyonları ve üreme sistemleri üzerinde kötü bir etkisini görmemiş ve maddenin kullanımını onaylamıştır.

Sukraloz tükettiğimizde vücudumuzda neler olur?

Sukraloz tüketen bir insan vücudu, normal şeker gibi algılayamadığı bu kimyasal maddeyi enerji için depolayamaz ve metabolizma edemez. Sukraloz çoğu zaman dışkı ile, vücudun emdiği kısım ise idrar yoluyla dışarı atılır.

Ayrıca bazı çalışmalar, emziren annelerin meme sütünden bebeğe geçtiğini de göstermiştir.

Sukraloz kilo vermeye yardımcı olur mu?

Sukralozun metabolizmayı yavaşlattığı yönünde sonuçlar alınan çalışmalar vardır. Ayrıca yapay tatlandırıcıların kilo vermede yardımcı olduğuna dair kesin kanıtlar şimdilik yoktur. Yapılan bir çalışma ise tatlandırıcı içeren içeceklerin, doğal şeker içerenlere göre beyinde açlık fonksiyonlarını harekete geçirdiğini öne sürmüştür.

Sukraloz, doğal şekerin yerine geçebilir mi?

Tıpkı doğal şeker gibi, yapay tatlandırıcıların da bağımlılık yapabildiği konusunda görüşler var. Şeker yerine kullanılan maddelerin çoğu bağırsaktaki bakterileri etkileyerek vücudun yağ depolama sistemini değiştirebilir. Yale Üniversitesi'nde yapılan bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcıların sadece tatlı oldukları için şeker ihtiyacını tetikleyip yükseltebileceğini öne sürmüştür.

Sukraloz kan şekerini etkiler mi?

Doğal şeker yediğiniz zaman vücut, kan şekerini düzenlemek için insülin salgılar. Sağlıklı bireylerde sukralozun insülin seviyesini değiştirmediği, obez insanlarda ise yükselttiği görülmüştür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İftardan Sonra Midenize Bir Oh Çektirip Sizi Çok Rahatlatacak Birbirinden Kolay Tam 17 Çay
Hamilelik Sürecinde Bırakın Yemeyi Yanından Bile Geçilmemesi Gereken 13 Yiyecek
'Akşama Ne Pişirsem?' Diyenler İçin İftara Birbirinden Lezzetli, Çok Pratik ve Kolay Yemek Tarifleri

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti