Şeker Yükleme Testi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Genellikle gebelere yapılan şeker yükleme testi, gizli şeker ve obesite gibi durumlarda da yapılabilmektedir. Eğer şeker yükleme testi yapılmaz ve kan şekeri seviyesinin yüksekliği devam ederse Tip 2 diyabet hastalığı gelişir. Peki şeker yükseltme testi nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar..

Glikoz, vücutta temel enerji kaynaklarındandır. Kaslarda ve karaciğerlerde depolanır. Aynı zamanda da karbonhidratların yapı taşını oluşturur. Sağlıklı insanlarda glogon hormonları ve pankreastan salgılanan insülin ile şeker seviyesi dengede tutulur. Şeker yükleme testi ise kan şekeri seviyesinin tespit edilmesi amacı ile yapılır. Şeker yükleme testi ile merak edilenleri sizler için derledik.

Şeker Yükleme Testi Nedir?

Şeker yükleme testi obesite, prediyabet hastalarında ve çoğunlukla hamilelerde yapılır. Kişiye 50-100 gr glikoz ağız yoluyla verilir ve kan şeker değerlerine bakılır. Şeker hastalığı tanısı için gerekli bir testtir. Şeker hastalığı ise vücutta pankreasta salgılanan insülin hormonunun, görevini yerine getirmemesi veya az getirmesi durumunda ortaya çıkar. Genlerde şeker hastalığı var ise kişide de oluşma ihtimali yüksektir. Test yaptırmadan önce 8-12 saat açlık durumu gerekmektedir. Vücuda şeker yüklendikten sonra yeme içmeye izin verilmez, sadece su tüketilir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir?

Şeker yükleme testi genellikle gebelerde yapılır. Gebeliğin 24. ve 28. haftalarında bu test yapılır. 50 gr glikoz içeren bir şurup ağız yoluyla alınır. Eğer kan şekeri değeri 140'ın üzerinde ise yükseklikten bahsedilir. Bu anormal durumda gestasyonel diyabet görülür. Hastaya diyet programı verilir. 1 hafta sonra 100 gr daha verilerek test tekrarlanır. Eğer ki diyette sonuç alınamaz ise insülin kullanmaları gerekmektedir. Şeker yükleme testinin değeri yüksek çıkarsa ve tedavi altına alınmaz ise anne ve çocuk için risk oluşturur.

Şeker yükleme testi sonucuna açlık kan şekerinin değerinin düşüklüğü rahatsız edici bir şey değildir. Eğer test sonucu 140 mg/ dL'nin altında ise normal olarak kabul edilir. Ailesinde şeker hastalığı olanlar, yüksek tansiyon hastalığı olanlar, gebelikten önce şeker hastalığı olanlar ise bu testi mutlaka yaptırmalıdır.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kişiye şeker yükleme testleri yapıldıktan sonra ortaya çıkan açlık kan şekeri değerleri önemlidir. Testten sonra açlık kan şekeri değerinin 92 mg/ dL olması gerekmektedir. Bir saatten sonra çıkan değer 180 mg/ dL , ikinci saatten sonra 153 mg/ dL'nin altında olması beklenir. Test sonuçlarından herhangi birinin değeri yüksek ise kişi risk grubuna girer.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?