Şeker Hastası Olabilirsiniz! Öldürmeyip Süründüren Diyabet Hastalığında En Çok Görülen 9 Belirti

Birçok insanın korkulu rüyası diyabet, vücudun insülin direncinin düşmesiyle yüksek kan şekeri değerlerine sebep olan bir rahatsızlıktır. Bazı belirtiler hafif olsa da, hastalar bu belirtileri hafife almamalıdır. O nedenle diyabet, erkenden teşhis edilmezse ve tedavisine başlanmazsa yaşam kalitesini düşürür. Biz de bu yazımızda sizler için bu belirtileri sıraladık.

1. Fazla su tüketimi ve sürekli idrara çıkma bir belirti olabilir!

Diyabette en çok görülen belirtilerden biri çok fazla su içme isteği ve idrara çıkmadır. Böbrekler, şeker hastası olduğunuzda fazla şekeri tüketemez ve bu fazla şeker idrarınızla birlikte taşınır. Bu da sizi susatıp idrara çıkmanıza sebep olur.

2. Fazla iştah tadınızı kaçırabilir!

Diyabetin diğer bir belirtisi de fazla yemek yeme isteği. Eğer diyabet hastasıysanız yediğiniz yemekler hücrelerinizin enerji için kullanacağı glikoza dönüştürülemez, bu da sonsuz bir açlık ve tokluk ikilemine sebep olur.

Başka bir belirtiye sahip olmasanız da, kapanmayan iştah için acilen doktora görünmelisiniz!

3. Ne kadar uyusam da hala yorgunum diyenlere...

Yorgunluk da diyabetin habercisi olabilir. Aynı açlık ve susuzluk belirtisi gibi uykusuzluk ve yorgunluk hali de hücrelerinizin yeterli glikozu alamamasından kaynaklanır. Fazla su içme isteği ve sık sık idrara çıkma da yorgunluğa sebep olur.

4. Göz bozukluğu da diyabet habercisi olabilir!

Bulanık görme de şeker hastalığının habercisi olabilir. Hareketli sıvılar göz merceğinin şişmesine ve şekil değiştirmesine sebep olur. Bu da gözün odaklanmasını engelleyerek bulanık ve puslu bir görüntüye sebep olur.

5. Diyabet, kilo kontrolünün de düşmanı!

Nedeni bilinmeyen kilo kaybı, bir diyet ya da egzersiz programından önce kaybedilen aşırı kilodan kaynaklanır. Diyabet hastası olduğunuzda, vücudunuz glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanamaz, bu nedenle enerji için yağ ve kas yakmaya başlar, bu da kilo kaybına neden olur. Vücudunuz idrar üretmek için tüm sıvıları kullandığından dolayı, su kaybı da aşırı kilo vermeye neden olur.

6. Kuru cildinizin sorumlusu siz olmayabilirsiniz!

Üstteki başlıklarda da belirttiğimiz gibi vücudunuzda fazla şeker varsa, bu sadece idrar yoluyla deri yoluyla da atılır. Bu durum kaşıntılı bir cilde yol açabilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle maya enfeksiyonu da şeker hastalarında sıkça görülür.

Eğer diyabet hastalığınız varsa bazı cilt bakım rutinleri öğrenin.

7. Bu yaralar neden çabucak iyileşmiyor acaba?

Kesikler ve yaralar eğer çabucak iyileşmiyor ve pıhtılaşmıyorsa bu da bir diyabet habercisi olabilir. Yüksek kan şekeri sadece yaralarda iltihaplanmaya değil, ayrıca zayıf kan dolaşımına da sebep olur. Bu durum da kanın yaralı ya da enfekte olmuş cilde gidişini ve iyileşme sürecini zorlaştırır. Özellikle şeker hastalarının ayaklarında çok fazla yara ve komplikasyona bağlı enfeksiyonlar görülebilir.

Eğer kesikleriniz çok zor iyileşiyorsa acilen doktorunuza başvurun!

8. Cilt tonunda rastlanan eşitsizlikler!

Akantozis nigrikans cildin kadifemsi ve koyu renge dönüşmesiyle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Bu ton eşitsizliği, koltuk altlarında, parmakların eklem bölgelerinde, kasıklarda ve dirseklerde bulunur.

Bu tarz belirtiler sağlıklı insanlarda da görülse de, diyabet öncesi ve diyabet sürecinde hastalarda sıklıkla rastlanan bir belirtidir.

9. Kramplar, uyuşmalar ve çok daha fazlası...

Diyabetin bir diğer yan etkisi ise kollarda, ellerde ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrıdır. Üstte de belirttiğimiz gibi yüksek kan şekeri zayıf kan dolaşımına sebep olur ve bu da sinir hasarına yol açar. Eller ve ayaklar kalpten en uzak organlar olduğu için bu uyuşma, ağır ve karıncalanmalar ilk o kısımlarda hissedilir.

Kan basıncınızı ve dolaşımınızı kontrol altında tutmak sizin elinizde!

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Diyabetle Mücadele Etmek İçin Yapmaktan Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken Alışkanlıklar
Günlük Hayata Diyabetlilerin Gözünden Bakabileceğiniz 10 Detay
İnsülin Bir İlaç Değil Hormondur: Yaşayan Birinin Ağzından Diyabet Hastalığı

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
YORUMLAR
17.05.2022

faydalı içerik 👍

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ