Şeker Hastalığı Yüzünden Hayatını Kaybettikten Sonra Tanınmadığı İçin Kadavra Olarak Kullanılan ve Testereyle Kafası Kesilen Ömer Seyfettin

Türk öykücülüğünün gelmiş geçmiş en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Ömer Seyfettin’in cansız bedeninin başına gelenleri anlatacağız bugün. Sanata, sanatçıya, edebiyata, yazara ne kadar önem(!) verdiğimizin kanıtı adeta…

Milli edebiyat akımının ve çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerinden biriydi Ömer Seyfettin…

1884 yılında Balıkesir’de doğdu, mahalle mektebinde okudu ve İstanbul’da büyüdü. Edirne Askeri İdadisi’ni bitirdikten sonra Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ye gitti. Mezun olduktan sonra da piyade asteğmen rütbesiyle Kuşadası’na tayin edildi. Öğretmen olarak atandığı İzmir Jandarma Okulu ise onun için bir dönüm noktası oldu. 1909’da görevle gittiği Selanik’te Yeni Lisan isimli ilk başyazısını imzasız olarak yayımladı.

Genç Kalemler’de çıkan bu ilk yazıdaki görüşleri milli edebiyat akımının başlangıç bildirisi olarak kabul edildi ve küçük hikayeyi tamamen bağımsız bir tür haline getiren Ömer Seyfettin türün gelişmesine 140 hikayeyle katkıda bulundu.

Balkan Savaşı’yla birlikte Genç Kalemler dağıldı, Ömer Seyfettin orduya çağrıldı ve Yanya Kuşatması’nda esir düştü. Bir yıllık esareti sırasında sürekli okudu ve pek çok hikaye yazdı. Esaretinin bittiği 1913 yılından sonra hayatına yazar ve öğretmen olarak devam etmeye karar verdi. Türk Sözü dergisinin başyazarı oldu, Türkçü düşüncenin sözcülüğünü üstlenen yazılar yazdı.

Gerçek yaşamdan aldığı hikayelerinde milli bilinci uyandırmayı amaçladı, Batı hayranlığını eleştirdi.

Hikayelerinde çocukluk anılarından, halkçı geleneklerden, tarihi olaylardan, efsanelerden ve kahramanlıklardan yola çıkan Ömer Seyfettin sade diliyle Türk edebiyatına damgasını vurdu.

Ne yazık ki dönemin koşullarında şeker hastası olduğu fark edilemedi ve yıllarca acı içinde romatizma tedavisi gördü.

Pankreasta bulunan ve kan şekerini düzenleyen insülinin tedavi edici özelliği 1922’de bulunmuştu ancak Ömer Seyfettin yetişemedi. Doktora her gittiğinde şeker hastalığının sebep olduğu eklem ağrıları için romatizma tedavisi gördü.

Ve 23 Şubat 1920 günü durumu ağırlaştı, kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde 6 Mart günü hayata veda etti.

Gözünü bile açamadığı hasta yatağında sürekli sayıkladı. Yakın dostu Ali Canip’ten başka kimsesi de yoktu. Vefat ettiğinde hastanede kimse tanımadığı için cesedi sahipsiz zannedildi.

Cansız bedeninin başına gelen korkunç olaylar da işte bu andan itibaren başladı: Kadavra olarak değerlendirildi, karnı yarıldı, testereyle kafası kesildi.

Sahipsiz olarak değerlendirilen Ömer Seyfettin’in cansız bedeni tıp öğrencilerinin kullanması için kadavra yapıldı. Hastane hademesinin eşliğinde hatıra fotoğrafı çekildikten sonra karnı yarıldı ve testereyle kafası kesildi. Fotoğraf gazetelerde basıldıktan sonra edebiyat tarihimizin en büyük yazarlarından biri olan Ömer Seyfettin’i tanıyanlar hastaneye koştu.

Kuşdili’ndeki Mahmud Baba Haziresi’ne gömülen Ömer Seyfettin’in çilesi bitmedi. Hazirenin üzerinden yol geçeceği için mezar kaldırıldı ve 1939 yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’na nakledildi. 

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
YORUMLAR
13.09.2020

İlginç bir şekilde cesedinin başına gelen olaylar da sıradan bir Ömer Seyfettin öyküsünü andırır olaylardır.

13.09.2020

oldukden sonra vucudunu bakteriler, fareler yemis yada testere ile kesilmis farkeden sey nedir? aksine curuyup gidecegine vucudunun bir amaca hizmet etmesi daha kutsal degil mi? o tip ogrencileri burdan ogrendikleriyle nice hayatlar kurtaracaklar.

14.09.2020

Ilkokulda psikolojimi alt üst eden kitaplarını bana okuttukları için Ömer Seyfettini hiç sevmem, herhangi birinin kitaplığında gördüğüm an çocuğuna okutacağına çöpe atmasını tavsiye ederim, öykülerindeki milliyetçilik rahatsız edici boyuttadır. Kafa kesmeler, insan yakmalar, tecavuzler, kudurmalar vs. Cesedine yapılan şeylerin öykülerinden bir farkı olmaması şaşırtıcı.

14.09.2020

Ömer Seyfettin bu öyküleri yetişkinler icin yazıyor olsa dahi kullandığı jargon ve vasat metaforlar kullanması zaten bana göre berbat. Bu öyküleri bizlere okutanları zaten suçluyorum. Ama bu Ömer Seyfettin'i iyi bir öykü yazarı yapmıyor. Bu tür yazarları övebilen vpn ile girip bu jargonda yazılmış tecavüz öykülerinin yazarlarını da övebilir. Hikayeleri ve yazıları çok yoğun bir ırkçılık, milliyetçilik, yabancı düşmanlığı, kin ve nefretle örülüdür.Onun için Türk olmayan her şey kötüdür, düşmandır, yok edilmesi gerekmektedir. Sizin için buraya bir örnek bırakıyorum. "Primo'nun gözleri yaşarır, fakat aklına bir Türk olduğu gelir: "Niçin ağlayacaktı? Kadınlar, zayıflar, kuvvetsizler, âdiler, alçaklar ağlardı. O ağlamayacak, fakat ağlatacaktı." Bu ufak bir örnekti, bence tekrar okuyun. Bu yazarı yetişkin olarak övenin de sorunlu olduğu gerçeğini etrafımıza baktığımızda hergün görüyoruz zaten. Teşekkürler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ