"Şeker En Tatlı Zehirdir" Diyen Prof. Dr. Canan Karatay Gerçekten Haklı mı?

Prof. Dr. Canan Karatay, 'Şeker en tatlı zehirdir' cümlesini birçok defa tekrarlamış ve şekerin en tatlı zehir olduğu konusu hafızalarımıza kazınmıştı. Peki gerçekten şeker en büyük düşmanımız mı? Bilimsel araştırmalar ne diyor? Gelin hayatımızın bir köşesine mutlaka sinmiş olan şeker konusunu masaya yatıralım...

Kaynak

Mutsuz olduğumuzda ilk başvurduğumuz yiyecekleri şöyle bir listelemeye kalksak neredeyse hepsinin fena halde şekerli yiyecekler olduğunu fark edebiliriz.

Besinlerin hangisinin sağlıklı hangisinin bize düşman olduğunu anlatmaya adeta ant içen Prof. Dr. Canan Karatay, "Şeker en tatlı zehirdir" diyerek şekere ekstra bir parantez açmıştı, hatırlarsınız.

Bilimsel araştırmalara baktığımızda da şeker ve mental sağlık arasında ters yöndeki ilişkiye dikkat çekilen pek çok çalışmayla karşılaşıyoruz.

Örneğin, 2002 yılında Arthur N Westover ve Lauren B Marangell tarafından yürütülen araştırmada "Şeker tüketimi ile majör depresyon arasında bir ilişki var mı?" sorusuna yanıt aranmış.

Kaynak

Sonuç tam da düşündüğünüz gibi, şeker ve ruhsal rahatsızlıklar arasında bir korelasyon tespit edilmiş. Yani şeker, sadece fiziksel açıdan değil ruhsal sıkıntılara da yol açabiliyor.

2011'de Almudena Sanchez-Villegas liderliğinde yürütülen başka bir araştırmada da sıklıkla hazır gıda tüketenlerin, çok az hazır gıda tüketenlere oranla daha çok depresyondan mustarip olduğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak

Günümüzde neredeyse birçok sevimli ve zararsız gözüken yiyecekte şekere rastlasak da, hayat tempomuzdan ötürü hazır gıdalara yönelsek de ortada önemli bir gerçek var.

Bunca profesör yanılıyor olamaz, tüketirken günlük yüzde 5'in üzerine çıkmamamız gereken şeker sadece fiziksel açıdan değil ruhsal açıdan da pek masum değil!

İlginizi Çekebilir

Çok Fazla Çalışmaktan Depresyona Giriyorlar: Japonya'daki İşkolikliğin Sebebi Ne?
Billie Eilish'ten Charli XCX'e, Hozier'den Jordan Adetunji'ye Sıkıysa Iskala'da Bu Hafta!
İncelemelere Doyamayacağınız Bu 10 Harita Hayata Bakış Açınızı Değiştirebilir!

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Miss Turkey 2024'te İlk 20'ye Giremeyen İpek Kuşçu'nun "Ben Hep Güzeldim" Açıklaması Tartışma Yarattı!
YORUMLAR
16.08.2024

Bu teyzenin ilk kez doğru konuştuğunu gördüm. Başta şeker olmak üzere basit karbonhidratlar masum görünümlü tetikçi. Öldürmese de süründürür dozu aşınca.

Öldürür dozu aşınca ve ben bolca yiyorum hastalanırsam, hastalanayım hastalanırsam yemem şekerden, basit karbonhidrattan.

16.08.2024

Öffff, bi git be Canan Hoca, zaten canımız burnumuzda, bir de sen car car, bak işine bak, paramız neye yetiyorsa onu alabiliyoruz, sağlıkli beslenme lüks oldu artık, sen nerde yaşıyorsun???😡😡

Pasif Kullanıcı
16.08.2024

Şekeri bilmem ama tatlı olmadan olmaz krize girerim tatlıya düşkünlük var bende 😊

Aynen bendede var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ