Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri, şehit haberini aileye özel bir prosedürle veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, şehit haberini aileye, ailenin yaşadığı il ya da ilçedeki Emniyet Müdürlüğü'nün sosyal hizmetler Şube müdürlüğünden bir görevli emniyet mensubu veriyor. Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğünde görevli memur ya da amirler, şehidin evine mutlaka yanlarına bir kadın polis memuruyla birlikte gidiyorlar.
'Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na bile telefonu hemen vermiyoruz...'
Üst düzey bir Emniyet yetkilisi Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şehit polis haberi geldiğinde, kimi zaman Cumhurbaşkanlığı ya da Başkanlığı'ndan başsağlığı dilenmesi için şehidin ailesinin adresi ve telefonunun istendiğini, ancak telefon numarasının verilmesinin bile, 'daha aileye haber verilmedi' diyerek, geciktirildiğini anlattı. Şehit haberini vermeye giden ekibe mutlaka bir de doktor ve ambulans eşlik ediyor. Emniyet uygulamasında, şehit ailesine giderken, asla basına haber verilmiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde şehit ailelerine haber verme görevini 'Şehit -Gazi İşler Şubesi' koordine ediyor. Bu şube, ilgili il ya da ilçenin bölge garnizon komutanına şehit haberini ve ailesinin adresini bildiriyor. Garnizon Komutanı uygunsa eşi ve birkaç subay eşliğinde, yanlarında ambulans ve doktorla birlikte aileye haber vermeye gidiyor. Basın asla haberdar edilmiyor.
Hem Emniyetin hem TSK'nın özel prosedürü var ama...
Ancak Emniyet yetkililerine göre, illerde Vali, ilçelerde ise kaymakam, gerek Jandarma komutanının, gerekse emniyet müdürünün 'amiri' durumunda olduğundan, Vali ya da kaymakam haberi kendisi vermek istediği zaman, haberin nasıl verileceğine ilişkin yönteme de kendisi karar veriyor.
Kameralar eşliğinde acı haberin verilmesine eleştiri
Acı haberin henüz olaydan haberi olmayan aileye kameralar eşliğinde verilmesi ise tepki çekti. Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından çok sayıda kullanıcı duruma tepki gösterdi.