Şehirler mi Büyüyor, Yoksa Kriterler mi Azalıyor? Nüfusu 500 Bini Geçen 12 İl Büyükşehir Olacak

AKP Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı projede sona gelindi. Buna göre 500 bin nüfusunu aşan 12 il büyükşehir statüsüne geçecek. Nüfus kriteri 300 bine düşürülürse bu sayı 58'e kadar çıkabilecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın onayladığı düzenleme önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatılacak.

Kriter 500 bine düşürülüyor

Hali hazırda 750 bin olan nüfus kriterinin 2016 sonu itibariyle 500 bine düşürülmesiyle Afyonkarahisar, Sivas, Adıyaman, Tokat, Zonguldak, Elazığ, Batman, Kütahya, Ağrı, Çorum, Osmaniye ve Çanakkale büyükşehir olmaya hak kazanacak. Böylece büyükşehir sayısı 30’dan 42’ye yükselecek.

Diğer seçenek de kriteri 300 bine düşürmek

Hükümet nüfus kriterini 300 bine düşürmeyi de ikinci bir seçenek olarak gündemine aldı. Bu durumda Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Düzce, Uşak, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Rize, Amasya, Siirt büyükşehirlere eklenecek. Böylece 81 ilin 58’i büyükşehir statüsünde yönetilecek.

Bu arada Bolu, 2016 sonu itibariyle nüfusunun 300 binden sadece 14 kişi eksik kaldığı için bu durumda da büyükşehir olamayacak.

Köyler yeni dönemde mahalleye dönüşecek. Köylerde yaşayan vatandaşlar ise 2019’daki belediye seçimlerinde büyükşehir adayına oy verecek.

Düzenlemenin 2019'da uygulanabilmesi için 30 Mart'tan önce Meclis'ten geçmesi gerekiyor.

Mevcut durumdaki büyükşehir olan iller

Popüler İçerikler

Bakan Vedat Işıkhan Açıkladı: Asgari Ücret Belli Oldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
15.01.2018

bir Ordulu olarak açıkça belirteyim ki bunun halka hiçbir yararı olmuyor. En basit örnek eskiden oturduğum yer köy olarak geçiyordu ve komşularımız inek bakıyor, sebze yapıyor satıyorlardı. Artık mahalleye döndüğü için ahırlar yıkılacak hayvan bakılamayacak. Buda hayvancılığa verdiği zararın yanısıra orda yaşayan insanlar için de sıkıntı, bu yaşına kadar hayvancılık yapmış bu insanlar bu saatten sonra ne iş yapacak. Fındık desen para etmiyor. Tek faydası iktidara yıllardır "bize" hizmet eden belediye başkanımızdan olduk. Şimdi sadece kendilerine hizmet ediyorlar

15.01.2018

Oy için yıllardır yapılan taktik, normal bu durum. Büyükşehir olunca devlet tesislerinin yapımına izin veriliyordu diye hatırlıyorum, yıllardır şehirleri böyle kandırdılar bir önceki seçimde bir sürü şehri büyükşehir yaptılar ama hiçbirine büyükşehir hizmeti götürmediler. Tabi halk mal olunca adının bile büyükşehir olması gaza getiriyor milleti.

15.01.2018

Köylerin mahalleye dönüştürülmesi çok kötü birşey, ben de köylüyüm zamanında benim dedelerimin köydeki sokak aralarını kazıp köyde ortak para toplanarak satın alınıp döşenen borularla, köyün su tesisatına köyümüz mahalle olunca BUSKİ beleş bir şekilde kondu, buski gelmeden önce çok daha iyiydik, kimse su faturası vermiyordu, arıza olduğunda köyde gönüllüler arızayı gideriyordu, köyün su tesisatına bir yerden su basılmıyor yani bizim köyün, dağdan gelen su köylülerin inşaa ettiği su deposuna doluyor ve oradan suyun kendi basıncı ile bütün evlere şehirlerdeki sudan daha yüksek bir basınç ile basılıyordu, istanbul da bulundum çeşmeler mıy mıy akıyor, ama bizim köyümüzde sular gürül gürül akıyordu, buski geldi artık bizim sularımızda mıy mıy akıyor, buski sağolsun! Köydük, mahalle olduk, beter olduk!

15.01.2018

Sen ne diyon be? Kendim getirdiğim suya para mı vericem? Biz devlet bize bahmıiiiy diye ağlamadık gazetelere televizyonlara, dağdan kendi kendimize kazıp cebimizden para verip boru alıp döşedik, bunu biz kendimiz yaptık, neden su parası vereyim, devlet o tesisatı döşemedi, köylüü kendisi döşedi, devlet üstüne kondu mahalle olunca!!!

TÜM YORUMLARI OKU (24)