Şehirden İndim Köye: İlber Ortaylı'dan 'Kırsal Bölgelere Yerleşin' Önerisi

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Yuva kurduğunuzda, çocuk büyüteceğiniz zaman büyük şehirlerde oturmayacak şekilde hayatınızı planlamanızı tavsiye ediyorum. Uygun küçük şehirlerde oturmak ve çalışmak için kırsal bölgelere yerleşin' dedi.

AA'nın haberine göre; Kayseri 4. Kişisel Gelişim Zirvesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre Merkezi'ndeki 'İdame-i Hayat' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ortaylı, ölümlere ve felaketlere yol açan 2. Dünya Savaşı'nın insanlığın hayat tarzında büyük değişimlere yol açtığını söyledi.

"Avrupa bile kendisini fakir hissetti, ABD'ye özendiler"

Bu dönemden sonra insanların artık diledikleri gibi yaşama krizi içerisine girdiklerini belirten Ortaylı, 'İnsanlar tüketim istediler. Avrupa bile kendisini fakir hissetti. ABD'ye özendiler. Bu dönemde büyük göç oldu. Bu süreç Almanya'da 10 sene içerisinde bitti. Fransa'da daha uzun sürdü. İngiltere bile gayri memnun insanların yaşadığı bir memleketti. Buralarda insanlar oturup hiçbir şekilde yaşayamıyorlardı. Göç ediyorlardı' ifadelerini kullandı.

"Tüketimden kendinizi korumanız gerekiyor."

Ortaylı, yaygınlaşan tüketim anlayışının toplumları bambaşka yerlere götürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti: 'Tüketimden kendinizi korumanız gerekiyor. Çünkü bu tüketim sizi bambaşka yerlere götürüyor. Yuva kurduğunuzda, çocuk büyüteceğiniz zaman büyük şehirlerde oturmayacak şekilde hayatınızı planlamanızı tavsiye ediyorum. Uygun küçük şehirlerde oturmak ve çalışmak için kırsal bölgelere yerleşin. Dolayısıyla böyle bir planlama yapmanız lazım. 'Evleneceğiz, pembe panjurlu evde oturacağız' hayalinin dışında, 'Kırsal alanda oturacağız, yavrularımız orada büyüyecek' gibi bir proje artık romantik, komik bir şey değil, düpedüz hayatın realitesi haline gelmiştir. Çünkü insanoğlu bu aç gözlülükle dünyayı çok tahrip etti.'

"Kendi başınıza kalmayı öğreneceksiniz."

Gençlere okulları bittiğinde gezmelerini, dünyayı tanımalarını öneren İlber Ortaylı, şunları kaydetti: 'Bizim milletin çok kötü bir alışkanlığı vardır. İnsan canlısı olmak iyidir fakat 24 saat insanlarla birlikte konuşmak anormal bir olaydır. Kendi başınıza kalmayı öğreneceksiniz. Buna meditasyon derler. İnsanın kendi kendine kalması gibi büyük bir vasıf yok. Bunu bilen milletlerin, böyle bir eğitimi olan toplumların çok geliştiklerini görüyorsunuz. Kukumav kuşu gibi oturup, annenizi, babanızı bile 6 aydan 6 aya görün demiyorum. Bu doğru bir şey değil ama devamlı kabile gibi sabah akşam aynı insanlar, aynı manasız laflarla vakit geçirmek uygar bir davranış biçimi değildir.'

Ortaylı'nın bu açıklamalarına sosyal medyadan da farklı yorumlar geldi...

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
YORUMLAR
09.12.2018

Almanya ile Türkiye'nin nüfusu aynı. Ama oranın en kalabalık şehri 3 milyon nüfuslu Berlin. Sonra zaten Hamburg Münih Köln Frankfurt falan geliyor. Almanya'nın hemen hemen her şehri gelişmiş durumda. Ama metropollerde ev bulmak sıkıntı. Kimse senin benim için ağaçları kesip inşaat yapmıyor çünkü. Yani yazılı olmayan bir kural var orda: "Gelme, geleceksen de 2-3 kat fazla kira vereceksin" diye. Bizde ise durum tam tersi. Bu insanları kendi memleketlerine gönderelim, orda iş, okul imkanı bulsunlar demek yerine, nasıl daha fazla insan getirebiliriz diye gördükleri her boş alana inşaat yapıyorlar. Yazık ediyorlar güzelim Istanbula.

09.12.2018

benim çocukluğum bursanın küöük bir ilçesinde geçti.kırsalda büyüdüm.ve şu an istanbuldaki çocukların hayatına göre muazzam bir çocukluk geçirdim.evet cep telefonumuz yoktu bilgisayarımız yoktu lakin hayat sokaklardaydı.ben çimenlerde de yuvarlandım,camide güreşip imamdan da fırça yedik,eriklere de daldık,üstüm başım çamur içinde de eve geldim,gece saklambaç da oynadım,mahalle maçları da vs vs.. teknoloiye bağımlı olmuş,sokak ortasında oynamasın aman başına bişiy gelir diye korkudan çocuğunu güvenlikli sitelerden salamayan ailelerin (ki haklılık payları da var) çocukları asıl asosyal yetişiyor.biz küfrün en şatafatlısını da sokaklarda öğrendik,yaşlı komşu teyzeyi pazardan eli kolu dolu gelirken görünce koşa koşa yardıma gidip poşetleri evine kadar götürmeyi de..kısacası hayatın gerçeklerine dışarıda özgürce keşfedebildiğinde hazırlanır insan cam bir kafesin içinde pamuklara sarılarak değil.

09.12.2018

Kırsalda yaşayanların yaşam standartlarını küçümseyenler bahsedileni kendi hayatları gibi sanmasın. Köyde arazimi ekip biçip aynı zamanda altımda spor arabamla üniversiteye gidip kendime ait evimde oturabiliyorum. Kültür denilen şey kafede nargile içmekle değil okuduğun kitapla olur. Cebinden sigara parası çıkmayanlar köyde yaşayanlara laf sokmaya çalışmış. 😂

10.12.2018

Yahu ünivesite(!) artık kasabalara bile gitmiş, spor araba ev ve kirsal üćgeni:)) kuzenimin de evi ve arabası var o da sütçü imama gidiyor:)) hahha.

TÜM YORUMLARI OKU (36)