13 şehir hastanesini işleten 4 şirkete bu yıl yapılacak ödemenin 33.7 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Dışişleri, Kültür ve Turizm, Enerji, Çevre ile Ticaret bakanlıklarına ayrılan bütçe ise 33.2 milyar lira.
13 şehir hastanesini işleten 4 şirkete bu yıl yapılacak ödemenin 33.7 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Dışişleri, Kültür ve Turizm, Enerji, Çevre ile Ticaret bakanlıklarına ayrılan bütçe ise 33.2 milyar lira.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, cebimizden 5 kuruş çıkmayacak denilerek yapılan şehir hastanelerine bütçeden bu yıl yapılacak ödeme, 5 bakanlığın bütçesini bile aştı.
Kur artışı yüzünden 13 şehir hastanesini işleten 4 şirkete yapılacak 2022 yılı ödemesi 33 milyar 769 milyon liraya ulaşırken 5 bakanlığa yıl sonuna kadar yatırımlar da dahil tüm giderleri için 33 milyar 247 milyon lira harcama yetkisi verildi.
Hükümet, Orta Vadeli Program'da (OVP) şehir hastanelerine 2022 yılı kira bedeli olarak 14 milyar 92 milyon lira, hizmet bedeli olarak da 7 milyar 473 milyon lira ödeneceğini hesapladı. Böylece şehir hastanelerine halkın bütçesinden toplam 21 milyar 565 milyon lira ödenek konuldu.
CHP Milletvekili Dr. Fikret Şahin, şehir hastanelerinin kiralarında dolar kurunun dikkate alındığını, kurun artması yüzünden yıllık kira bedeline şimdiden 12.2 milyar lira ilave yük geldiğini söyledi.
OVP'nin açıklandığı tarihte dolar kurunun 9.27 TL, 14 milyar 92 milyon liralık kiranın o günkü kurla dolar karşılığının da 1 milyar 520 milyon dolar olduğunu belirten Dr. Şahin, kurun 17.30 TL'ye çıkmasıyla ödenecek kiranın 26 milyar 296 milyon liraya yükseldiğini iddia etti. Dr. Şahin hizmet bedelinin TL, kiranın ise dövize endeksli belirlendiğini, bu yüzden sene başında 21.5 milyar lira olan şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedeli maliyetinin şimdiden 33 milyar 769 milyon liraya ulaştığını söyledi.
Bu yıl Dışişleri, Kültür ve Turizm, Enerji, Çevre ile Ticaret bakanlıklarına toplam 33 milyar 247 milyon lira bütçe ödeneği verildi. Bu 5 bakanlığa 33.2 milyar TL verilirken şehir hastanelerini işleten 4 şirkete 33.8 milyar lira para ödenecek. Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) analiz raporunda, şehir hastanelerinin maliyetinin düşük gösterildiği ortaya çıkarılmış ve devlet hastanelerinden daha ucuza mal olacağı iddiaları çürütülmüştü.
Gözümüzün önünde ülkenin içine ediyorlar ve bir şey yapamıyoruz. Her gün geleceğimizin ırzına geçiyorlar ve hala geçmişi tartışıyoruz.
Ortalama bir şehir hastanesine harcanan para ile belki 8 tane Devlet Hastanesi yapılabilirdi. Yanlış hatırlamıyorsam bu şehir hastaneleri ilk kez İngiltere'de kuruluyor. Sonrasında Kanada'da ve bir kaç ülkede daha faaliyet göstermeye başlıyor ve size sonucu söyleyeyim sistem işlemiyor finansal sorunlar ortaya çıkıyor. Bu ülkeler şehir hastaneleri konseptinden vazgeçiyorlar. Bizimkiler akıllı, onların yapmadığını yapıp hasta garantisi veriyor. Osmangazi köprüsünde garanti verdikleri araç geçiş sayısı gibi. Sonuçta bu işe giren kişiler de az çok ne kazanacaklarını bilerek giriyorlar. Her şeyin en büyüğünü istiyorlar, büyük olsun yeter. Havaalanı, alışveriş merkezi Avrupa'nın en büyüklerinden olsun. Köprüler en uzun, hastaneler de büyük olsun, hapishaneler de. Oralara ne kadar para harcandığı, ne kadar para alınacağı, hasta, araç geçiş, yurt dışı yolcu garantisi vs önemli değil. Yeter ki büyük olsun, aleme forsumuzu atalım.
Randevu bulamıyoruz ki anasını satayım, ben Ankara'da yaşıyorum hastane zaten Bilkentte Ankara'nın çoğu yerine toplu taşıma ile en az 1 buçuk saat olan bir yerde. Randevu desen zaten Allah'a emanet, Ankara'nın göbeğindeki hastaneleri kapatıp, cehennemin dibindeki bir semte taşımak nasıl bir akıldır hayret ediyorum gerçekten.