Şehir Dedikleri Hepimiz İçin Bir Beton Mezarlığı

İnsan yaş aldıkça, tecrübeyle yoğruldukça aklına durduk yere kötü senaryolar getirmeye daha sık başlıyor. Birkaç gündür fırtına uyarıları yapılıyor İstanbul’da ve arkasından kar uyarısı da geliyor hatta önlem olarak okullar bir günlüğüne tatil ediliyor. Buraya kadar her şey normal, akşam fırtınanın seyri arttıkça, evin içinde rüzgarın sesi televizyonun sesini bastırdıkça, camlar hafif hafif zangırdayınca ister istemez çocuklarımın odalarını iki kere kontrol edip, kapıların, pencerelerin soğuk geçirmediğinden iyice emin olup bir süre fırtınayı dinledim. İçimden de “Allah’ım şükürler olsun sıcak bir evim var, çocuklarım da yanıma, inşallah bir felaket yaşatmazsın bizlere” diye dua ettim içime doğmuş gibi. Sanki karın ağrısı gibi bir huzursuzluk hissiyle gece boyu döndüm durdum yatakta.

Sabah gözümü 5:35’te açtım. Zaten doğru dürüst uyumamışım, o saatten sonra da uyuyacak halde değildim. Her zaman yaptığım gibi önce kahvenin suyunu koydum, telefonu elime aldım ki ne göreyim; Adana’dan, Malatya’dan, Hatay’dan, Kahramanmaraş’tan, Gaziantep’ten, Kıbrıs’tan, Antalya’dan, Adıyaman’dan ve daha pek çok şehirden “Deprem oldu” tweetleri akıyor. Aynı anda her yerde deprem olamaz. “Pek çok şehir aynı anda hissettiyse, bir yerde çok yıkıcı bir deprem oldu!” fikrini kafamdan atmaya çalıştıkça durumun vehameti de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Deprem ülkesiyiz!

Marmara depreminden sonra Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin birinci maddesinde; “Bu yönetmeliğin amacı; yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir.” deniyor. Türkiye Deprem Bölgeleri haritasıyla belirlenmiş tehlikeli bölgelerde yapılacak bina türü yapıların, depreme dayanıklı olarak inşa edilebilmesi için gereken hesap esasları ile yapım kurallarını, binaların önem derecesi ve yerel zemin koşullarını da dikkate alarak belirleyen yönetmelik, “Deprem Yönetmeliği” olarak adlandırılmaktadır. Mevzuatta ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ olarak yer alır. Deprem Yönetmeliği, 1940 yılından bu yana teknolojik gelişmeler ve güvenlik yaklaşımlarına bağlı olarak sekiz kez değiştirilmiştir. Yönetmeliğin son hali ise, 18.03.2018 tarih ve 30364 sayılı resmî gazete yayınlanmıştır.

Peki ben de soruyorum, bu yönetmelikten sonra yeni yapılan binaların dahi yıkılması kimin hatasıdır? Bunların denetimi kimdedir? Bu binaların denetiminde “depreme dayanıklıdır” raporunu kimler vermektedir? ’99 depreminden sonra geçen 24 yıl içinde, değil binaları denetlemek, yeniden bir şehir bile inşa edilebilecekken, hâlâ nasıl oluyor da çürük binalar insanlara mezar olabiliyor?

Ben bu satırları yazdığım sırada depremin üzerinden henüz saatler geçmişti, dolayısıyla ölü ya da yaralı sayısı ve enkaza dönen bina sayısı henüz bir netlik kazanmamıştı. Fakat anlaşılan o ki, birden fazla ilimizde yerle yeksan olan yüzlerce binadan, gece herkesin uyuduğu bir saatte vuku bulan depremden insanların kaçma ya da kurtulma şansının daha az olması, ayrıca olumsuz hava koşullarında göçük altında kurtarılmayı bekleyenlerin bu soğuk havalarda dayanma süresinin de daha kısıtlı olması, felaketin ve can kaybının boyutları hakkında pek de iyimser bir tablo çizmiyor. 

Bu kadar profesör yıllardır fay hatlarının haritalarını gözümüze sokarken, tehlikeli ve aktif fayların nereler olduğunu haykırırken, olası depremlerdeki yıkımın etkilerinden bahsederken, yetkililerin, mimar ve mühendislerin, bu projelere onay verenlerin bunu kulak arkası etmesine akıl sır ermiyor. Türkiye Deprem Haritası’nı her yetkilinin tam gözlerinin önüne asmak, her gün bir deprem ülkesinde yaşadığımızı onlara hatırlatmak mı gerekiyor? Yaşadığımız coğrafyanın gerçeğini öğrenmemekte ısrar etmek nedendir? Daha önceki depremlerden ders çıkaramamak, bir sonraki felaketlere zemin hazırlıyor.

Bir depremde devletin hastaneleri, karakolları, havaalanı ve en önemlisi kara yolları yıkılabilir mi? Nasıl olabilir böyle bir şey? Depremdeki toplanma alanlarının binaların hemen yanı başında olması ne kadar mantıklıdır? Büyük Marmara depremi üzerinden 24 yıl geçti, Türkiye hâlâ “yaraları sarma” metoduyla ilerliyor. Depremde olacakları önleme yöntemine 24 yıldır bir türlü geçemedik. Türkiye’nin binaları bu kadar kuralsız kanunsuz yapıldıkça, üzülerek yazıyorum ki biz bu filmi daha çok göreceğiz.

Twitter

Instagram

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
06.02.2023

Malatyada 1-2 milyon değerinde lüks YENİ yapılmış siteler çöktü adanada çökenlerin çoğu eski yönetmeliğe göre değil yeni deprem yönetmenliğine uygul olarak yapılmış binalar müteahhitleri yurtdışına kaçmadan yargılanmalı….

06.02.2023

Güzel yalıda olan tek o yıkılmış zaten çevresindekiler sapasağlam adama demezler mi ulan skik sadece bu binaya mı vurdu deprem diye diğerlerine neden bişey olmadı diye sorulması şart…

Pasif Kullanıcı
07.02.2023

Uygulamadığın kanunun,yönetmeliğin, denetlemediğin denetçilik sisteminin ,ve yetkisini kullanamayan ve siyasi ahbablik akrabalik yandaş kayirmacılığinın malzemeden çalmanın en önemlisi ise olabilecek tüm felaketleri öngörebilecek bilimsel şehirlesmenin yapılmaması değil mi asıl suçlu.. Müteahhitlik yapan çobana müteahhitlik sertifikasi verenin bu işte sorumluluğu yok mu hiç. Trafikte bakkaldan alına ehliyet. İnşaatta bas parayı al sertifikayı mantığını. Diploma kiralayan meslek grupları acaba bu kiralanan diplomalarla hangi sorumluluğu üstlenip hatalarını kabullenecekler acaba😎

07.02.2023

Fantastic work-from-home opportunity for everyone…Work for three to eight hours a day and start getting paid in the range of 13,000 to 19,000 dollars a month…Weekly payments…And the best thing is...It’s so Easy…follow the details on this website... https://dollarboost247.blogspot.com/

TÜM YORUMLARI OKU (9)