Şef Olmak İçin İlk Adımlarını At: Mutfakta Kullanman Gereken 10 Temel Teknik ve Püf Nokta

Yeni mutfak hileleri öğrenmek, mutfak rutinimizden çıkmamız için ihtiyacımız olan şey olabilir. Klasikleşen mutfak ipuçlarından sıkıldıysan hazırladığımız liste tam sana göre! Bu içeriğimizde öğreneceğin teknik püf noktalar ile mutfakta adeta bir şef edasıyla zaman geçireceksin. Eğer bu püf noktaları merak ediyorsan listemize geçebiliriz!

1. Pişirme esnasında çorbaya bir miktar un ekleyebilirsin.

Çorbaya un eklemek, çorbanın kıvamını değiştirir ve yoğun bir tat verir. Unu istersen yemeklerde kullanacağın sosları hazırlarken de kullanabilirsin. Un, soslara da kıvam verir.

2. Eti ayçiçek yağı ile değil, zeytinyağı ile marine edebilirsin.

Normalde birçoğumuz eti yumuşaması için marine ederiz ve ayçiçek yağı kullanırız. Ancak etin daha çok yumuşaması için zeytinyağı kullanmalıyız. Zeytinyağı ile et hava almayı keser ve daha hızlı yumuşar.

3. Tereyağlı bir yemeğin yanmaması için biraz zeytinyağı kullanabilirsin.

Tereyağı eridikten sonra yüksek ateşte hemen yanabilir. Tereyağının yanmasını önlemek için bir miktar zeytinyağı kullanabilirsin. Böylelikle tereyağının yanma eşiğini yükseltmiş olursun.

4. Soğanların daha lezzetli olması için az miktarda şeker ekleyebilirsin.

Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra içine bir miktar şeker ekleyebilirsin. Bu hem soğanların karamelize olmasını sağlar hem de lezzetlerine lezzet katar.

5. Yemeğinin lezzetini korumak için sıcak tabaklarda servis yapabilirsin.

Özenle hazırladığın bir yemeğin hemen soğumaması ve lezzetini kaybetmemesi için sıcak tabaklarda servis yapabilirsin. Soğuk tabaklar yemeğin ısısını hemen emeceği için lezzette kayıplar yaşanabilir. Bu yüzden tabaklarını önceden fırında ısıtabilirsin.

6. Kendi et suyunu yapmak için sebze artıklarını saklayabilirsin.

Yemeklerde kullanmak için et suyu hazırlamak aslında çok basit ve tasarruflu. Sebze yemeği yaptıysan eğer, kalan sebze artıklarını (havuç, biber, kabak hatta elma bile olabilir) dondurucuda sakla. Et suyu yapacağın zaman bu dondurulmuş sebze artıklarını çıkarıp et ile beraber haşla. İşte et suyun hazır! Ancak önemli bir nokta var: Sebze artıklarında brokoli veya lahana olmamasına dikkat et çünkü et suyuna biraz acılık katabilirler.

7. Hemen tüketeceğin sosların tuzluysa biraz elma sirkesi kullanabilirsin.

Farklı tatlar denemeye açık biriysen eğer, makarna, cips veya et sosuna bir miktar elma sirkesi ekleyebilirsin. Bu sosun komplike bir kıvam almasını sağlayacak ve daha da lezzetli bir hal alacak.

8. Yemeğini pişirirken çok çevirmekten/karıştırmaktan kaçın.

Tencere yemeklerinde eğer sulu bir yemek yapacaksan yemeği çok karıştırmamalısın. Veya ızgarada et pişireceksen eti hemen çevirmemelisin. Çünkü pişme sürecine hemen müdahale etmek yemeğin pişmesini geciktirebilir. Ayrıca eti çok fazla çevirmek de pişme süresini uzatacağı gibi onu kurutabilir.

9. Yemeği pişireceğin tava veya tencerede önce soğan kavurabilirsin.

Soğanları kavur ve ayrı bir kaba al. Ardından soğanları neyde pişirdiysen üzerine çok az bir miktar kaynar su dök. Sonra ana yemeğini pişirmeye başla. İşte bu kadar! Bu hem yemeğinize lezzet katacak hem de tencere veya tavanızın dibinin leke tutmasını önleyecek.

10. Çok ince et dilimleri için eti dondurabilirsin.

Oda sıcaklığındaki eti incecik kesmek zordur. Ancak bunun da kolayı var! Dilimleyeceğin eti bütün olarak buzluğa at ve donmasını bekle. Donmuş eti dilimlemek her zaman daha kolaydır.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt