Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Sedef rahatsızlığı, deri hücrelerinin bağışıklık sistemindeki yanlışlar sebebiyle hızla arttığı bir cilt hastalığıdır. Her yaşta görülebilen sedef hastalığı; kuru, kızarık ve sedef renginde iri pullanmalarla karakterizedir. Bazı vakalarda ağrılarla birlikte şişliklere de yol açabilen sedef hastalığı, yaşam boyu nüks edebilir. Bu bakımdan sedef hastalığını nelerin alevlendireceğini konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Hastalığın seyrine göre halihazırda kullanılan farklı yöntemler ile hastalık çok şiddetli olsa dahi kontrol altına alınabilmektedir. Peki, sedef hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Kış günlerinde daha fazla görülen sedef hastalığı, aile öyküsü, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucu meydana gelen bir cilt problemidir. En önemli tetikleyicisi stres olarak bilinen sedef hastalığının görünmesinin diğer bir önemli nedeni ise çevresel faktörlerdir. Sigara kullanımı, obezite de stresin yanı sıra sedef hastalığını tetikleyebiliyor. Ciltte beyaz pullar ile kırmızı lekelerin görüldüğü sedef hastalığı, vücudun birkaç bölgesini etkileyebileceği gibi şiddetli vakalarda vücudun her yerinde oluşum gösterebiliyor. Peki, sedef hastalığı nedir? İşte sedef hastalığı belirtileri ve tedavisi…

Sedef Hastalığı Nedir?

Diğer bir ifade ile psoriais olarak karşımıza çıkan sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalin 10 katı hızlı artışına neden olan bir cilt hastalığıdır. Genellikle 30’lu yaşlardan itibaren görülmeye başlansa da bebeklikten itibaren bu hastalık görülebilmektedir. Ciltte kırmızı, kabarık plakların üst kısımlarını gümüş beyaz kabukların kapladığı tipik belirtilere sahiptir. Ömür boyu devem eden sedef hastalığı eklemleri de etkileyebiliyor. Hastaların yüzde 30’unda görülen psoriatik artrit, sedeften oluşan eklem ağrılarının yanı sıra kaşıntı ve eklemlerde hasarlara neden olabiliyor.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

• Diz ve dirseklerde sedef rengi pullanma ve kabuklanmalar

• Avuç içleri, ayak tabanları, kol ve bacaklarda grimsi deri döküntüleri ve kabarıklıklar

• Ciltte kuruluğun yanı sıra kaşıntı ve kanamalar

• Tırnaklarda kalınlaşma, çukurlaşma ve sararma

• Tırnak çevresinde kızarıklık ve şişlikler

• Eklemlerde ağrı, kızarıklıkla birlikte şişlikler

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hasatlığının tedavisi kişiye özel uygulanır. Bu nokta da döküntülerin boyutu, vücuttaki konumu ve sağlık durumunuza göre uygun bir tedavi belirlenir. Hastalığın tedavisinde genellikle kremler, jeller, merhemlerin kullanımı önerilir. Cilde uygulanan bu tedaviler vücut hücrelerinin büyümesini engeller ve hastalığı kontrol altına alır. 

Orta ya da şiddetli vakalarda oral tedaviler ile iltihaplanma azaltılarak bağışıklık sistemine etki eder. Yine orta ve şiddetli hastalarda biyolojik tedaviler etkili olabilmektedir. İnfizyon ve enjeksiyon ile uygulanan bu tedavi, yoğun üretilen spesifik proteinleri hedef alarak enflasyonu azaltabilir. Sedef hastalığının diğer bir tedavi yöntemi ise UV fetoterapi tedavisidir. Işık terapisi olarak tanımlanan bu yöntem direk olarak sedef hastalığına uygulanarak hücrelerdeki büyümede yavaşlama sağlanır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Sedef Hastalığı Hakkında Ne Kadar Bilinçlisin?
Yaşadığı Sedef Hastalığını Saklamaktansa Tüm Dünyayla Paylaşarak İnsanlara İlham Veren Genç Kadın
Bilinenin Aksine Sadece Deriyle Sınırlı Kalmayan Sedef Hastalığı Nedir?

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!