Sedef Adası ve Kaşık Adası ile Yıldız Parkı’nda Yapılaşmanın Önü Açıldı

Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin koruma durumunu değiştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yıldız Parkı’nın çevresi ile Sedef ve Kaşık adalarının koruma ve kullanım koşullarını da değiştirdi. Parkın çevresi ve adaların bazı bölümlerinde yapılaşmanın önü açıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın büyük tepki çeken doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararının İstanbul’daki doğa harikası Sedef ve Kaşık adaları ile Yıldız Parkı için de uygulandığı ortaya çıktı. Bu kararın ardından Adaların bir bölümüne turizm tesisleri ve yat limanı yapılabilecek.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “Çok kaygılıyız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı değişiklikle bütün sit alanlarını ciddi anlamda yapılaşma riskiyle karşı karşıya bıraktı. Bunlar tesadüfi alanlar değil’’ dedi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresine ilişkin sit değişikliğine ilişkin tepkiler sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tartışma yaratacak yeni kararlara imza attı.

Bir bölümünün statüsü değişti

Bakanlık önceki gün yayımladığı kararla doğal sit alanı olan Kaşık Adası ve Sedef Adası’nın bir bölümünün “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” bir bölümünü ise “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etti. Bakanlık, Beşiktaş’ın nefes alma noktası olan Yıldız Parkı’na ilişkin de çarpıcı bir karara imza attı. Parkın bulunduğu alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı’’, parkı çevreleyen alan ise “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’’ olarak tescil edildi.

Resmi Gazete’de 2019 yılında yayımlanan doğal sit alanları koruma ve kullanma koşulları ilke kararına göre “Nitelikli Doğal Koruma Alanı’’na iskele, balıkçı barınağı ve bekçi kulübesi yapılabiliyor. Yine aynı karara göre “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’na ise doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin verilebiliyor. Aynı zamanda bu alanlara koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve 1. sınıf hariç düzenli depolama tesisi yapılabiliyor.

Tesadüf değil

Bu alanların tesadüfi olarak seçilmediğini söyeleyen  TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “Belli ki buralarda bir çalışma yapmaya niyetleri var. İlgili yönetmelikte yapılan değişiklikle bütün doğal sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı. ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edilen yerlerde ciddi anlamda yapılaşma riski var. Kaşık Adası için bir tane parsel işaret ediliyor neredeyse. Biraz kıyıya da bağlantısı yapılmış. Nitelikli doğal koruma alanıyla bağlantılı olarak. Burada bir yapılaşma olacağı görünüyor’’ dedi.

Popüler İçerikler

Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
22.10.2021

cehennem zebanilerine namazci kapitalist abanoz odunu iyi ki varsin allahsiz turkiye cehennem bos kalacakti.

22.10.2021

Geberdiğiniz zaman sizi toprak bile kabul etmeyecek, yatacak yeriniz yok

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ