Seçmen Sonuçlara Öfkeli! Yapay Zeka Modeli Seçim Sonuçlarına Tepkiyle Hangi Adaya Desteğin Arttığını Ölçtü

14 Mayıs seçimlerinden sonuç alınamayınca 28 Mayıs Pazar gününe 2 cumhurbaşkanı adayı ile geri sayıyoruz. İlk turda anketler ve beklentiler yerle bir olurken, seçim sonuçları kimseyi memnun etmemiş görünüyor.

Meclis seçimlerinde kazançlın çıkan partiler olurken, kimileri de kan kaybetti. Ancak düğüm Cumhurbaşkanlığı seçimiyle çözülecek. Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan, bu pazar yeniden sandığa giden halk tarafından oylanacak olurken, duygular, düşünceler ne yönde değişmiş yapay zeka modelleri üzerinden sosyal medyada ölçüldü.

Politus Analytics verileri 14 Mayıs öncesi de dikkat çekmişti. İlk turdaki araştırmada anket verileri de modellenmişti.

Yapay Zeka Destekli Seçim Araştırması Seçmenin Ne Karar Vereceğini Tüm Anket Sonuçlarını Birleştirerek Buldu!

Ekonominin etkisi de ilk turda yüksek bekleniyordu.

Tüm Seçim Anket Sonuçları Birleşti: Seçmenlerde Ekonominin Etkisi de Öfkesi de Yüksek!

Politus araştırması, 28 Mayıs seçimleri için aynı modelleme ile 14 Mayıs seçimlerinden önceki ve sonraki haftayı ölçerek seçim sonuçlarına duygusal tepkileri gösterdi.

14 Mayıs seçimleri sonrasında Kılıçdaroğlu'nun desteğinde hafif bir artış görülürken, Erdoğan'a olan destek de bir nebze azalmış görünüyor.

14 Mayıs'ın bir hafta öncesi ve sonrasına yönelik karşılaştırmalarda iki adaya da desteğin artış ve azalış yaşadığı iller ilgi çekti.

Kılıçdaroğlu'na destek artışı ve azalışı Erdoğan'a göre daha oynak oldu. Ancak genele bakıldığında Erdoğan'ın desteğinin çok az olmakla birlikte azaldığı, Kılıçdaroğlu'na da arttığı dikkat çekti. 

Kılıçdaroğlu'na Gümüşhane, Kars ve Hakkari konumlarında en çok destek artışı olurken, Erdoğan'a desteklerin Karabük, Ardahan, Bitlis, Erzincan ve Burdur'da arttığı görüldü.

İki adayla ilgili olarak, umut duygusunda ortaya çıkan farklılık son derece önemli gözüküyor.

Kılıçdaroğlu destekçileri arasında umudun arttığını, fakat Erdoğan destekçileri arasında azaldığı görüldü. Bu durum, ikinci turda Kılıçdaroğlu destekçilerinin sandığa gitme oranının yüksek olabileceğini de işaret ediyor olabilir. Kılıçdaroğlu destekçileri, umutsuzluk ve umudu aynı anda tecrübe edip, seçimin ikinci turuna karmaşık bir ruh hali içerisinde katılıyor.

Birinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, umutsuzluk duygusu Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan destekçileri arasında artarken, artış Kılıçdaroğlu destekçileri tarafında çok daha yüksek oldu.

Kaygı duygusu da seçimin birinci turda bitmemesiyle iki kesimde de arttı. Ancak Kılıçdaroğlu destekçileri için daha yüksek oldu.

Her iki adayın destekçileri için de mutluluk duygusunda belirgin bir düşüş oldu.

Üzüntü seviyesi ise her iki adayın destekçileri arasında da birbirine çok yakın bir seviyeye yükseldi.

Öfke duygusu birinci turdan sonra her iki seçmen grubunda da kayda değer yükselirken, siyasi kutuplaşmanın bir miktar daha yükseldiği görüldü.

Her iki adayın destekçileri de birinci turda kazanma beklentilerinde hayal kırıklığına uğrarken, iki kesimde de korku düşüş gösterdi.

İlk tur sonrası gündemdeki konuların zamansal değişimlerinde adalet, rejim ve anayasa konularına değişim görülmezken, insan hakları bir miktar daha fazla konuşuldu.

14 Mayıs öncesi zirve yapan seçim konuşmaları üstünlüğünü korurken, iç işleri düşüş gösterdi. Ekonomi ile Kürt meselesi konuları ise yükseliş kaydetti.

Seçimin ikinci turunun belirleyici aktörlerinden olan "milliyetçi" seçmenin konuştuğu konularda da emek ve istihdam düşerken, milli savunma ve Kürt meselesi çok daha fazla konuşuluyor.

Birinci turdan sonra Kılıçdaroğlu’na verilen destekte, muhafazakar seçmen yükseliş eğilimi gösterirken, CHP'nin geleneksel tabanı olarak bilinen Kemalist seçmenin de desteği önemli ölçüde artıyor.

İslamcı ideolojiye ait seçmenin Kılıçdaroğlu’na olan desteği düşerken, milliyetçi seçmenin desteğinde anlamlı bir değişiklik gözlenmiyor. Kürt siyasal ideolojisine ait seçmenlerin de Kılıçdaroğlu’na desteğinde bir miktar azalma görülüyor.

Dağılan ATA ittifakı'nın tabanı olarak görülen, hem Kemalist, hem de milliyetçi seçmenlere bakıldığında da Kılıçdaroğlu’na destekte bir miktar artış görülüyor.

Birinci tur sonrasında, Erdoğan’a İslamcı ve muhafazakar seçmenden gelen destekte dikkate değer bir değişim görülmüyor. Milliyetçi, Kemalist ve Kürt siyasal ideolojisini benimseyen seçmenlerin verdiği destekte kayda değer bir oranda da düşüş oluyor.

Sinan Oğan'ın etkisinin ne yönde olacağı bu araştırmadan sonra görülecek olsa da ATA ittifakı olarak görülen hem Kemalist hem milliyetçi olarak görülen seçmen kitlesinin de Erdoğan’a desteğinin ciddi anlamda azaldığı görülüyor.

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
YORUMLAR
24.05.2023

Sizin saçma sapan grafiklerinizi de sizi de... İlk turda gaza getirdiniz de bizi ne oldu... Algı yapmayın malum kanallardan bir farkınız kalmıyor...

24.05.2023

Sosyal medyada KK %60 la alacak. Nasıl oluyor da KK seçmeninin morali yükseliyor da RTE seçmeninin morali azalıyor. Meclisi cumhur almasına ve 5 puan fark olmasına rağmen.

24.05.2023

la bu siktirin gidin yapay zeka falan kime ne anlatıyorsunuz bunların içinde doktora gittiğinde neresinin acidigini bile diyemeyen , eşinin ismini söylemeden sadece benim karı diyerek yıllarca birlikte yaşayan, millete namus dersi verip bir birinin ana bacısına yan gözle bakanlar varken ne modeli ! sen hayırdır kardeşş 😆

24.05.2023

yapay zekayla olacak işler degil bunlar...

24.05.2023

biliyorsunuz bu işleri 😂😂

TÜM YORUMLARI OKU (12)