KKM büyüklüğü 2,1 trilyon TL'ye ulaşarak rekor kırarken, önemli iktisatçılardan Prof. Dr. Korkut Boratav, Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'a yaptığı açıklamalarda, seçim sonrası olası iktidar değişikliğinde Millet İttifakı için uyarıda bulunuyor.
KKM’nin makas ya da bıçaklar kesilir gibi kesilmemesi gerektiğine değinen Boratav, 'ihtiyatlı bir geçiş süreci uygulanması gerektiğini' söylüyor. Çünkü kurlarda olası bir tırmanış, tüm planları altüst edebilir.
Türkiye'de döviz kurunun vatandaş algısında istikrara işaret ettiğini vurgulayan deneyimli iktisatçı, bankacılık sektöründen yapılan açıklamaların dikkate alınması gerektiğini, para politikasında da bankaların inisiyatif almasına öncelik verilmesini önemsiyor.
Muslukların hemen kapanamayacağına da dikkat çekerek, Arjantin örneğini de veren Boratav, ihtiyatlı olunması gerektiğini, 'Neoliberal politikalara tam program olarak geçişin' Arjantin’de hem enflasyon hem de işsizlik, büyüme gibi göstergelerde çöküntü yarattığını hatırlattı.
Ekonomim'de Şebnem Turhan'ın 'kur' olarak nitelediği, bankaların KKM hesaplarını büyütmek adına müşterilerine ‘ikna’ mesaisi yaptığını belirtiyor. BDDK verilerine göre, geçen hafta KKM'de 137,8 milyar TL artışla 2,1 trilyon TL birikerek, haftalık bazda artış rekoru kırıldı.
Düzenlemelerin getirdiği ‘cezalar’ bankaları seçim öncesi yoğun bir KKM mesaisine soktu. Bankacılık sektörü çalışanlarının tabiri caizse müşterilere KKM için yalvardığı belirtildi. Hedefleri yakalamak için müşterileri KKM’ye yönlendirmeye çalışanları seçim sonrası ne beklediği ise bilinmiyor.
KKM'yi seçimden sonraki hükümet için 'önüne konan bir bomba' olarak tanımlayan Nuray Tarhan, 10haber'de Prof. Dr. Şenol Babuşcu ile konuşuyor.
İş dünyasının sosyal medyası LinkedIn'de Murat Ülker de bu röportajı paylaşıyor.
Seçim sonuçlarının iktidardan yana olması halinde dolar/TL'nin 25-28 TL aralığında olacağını tahmin edilirken, muhalefetin kazanmasındaysa, yabancı sermaye girişi beklendiğinden, kurlarda yatay bir seyir beklendiğini belirtiyor.
Eski bankacı Babuşcu, kurlardaki baskının TL’nin değer kazanmasını sağlamasına karşın, enflasyonun halen çok yüksek olduğuna değinirken, ihracat vb. alanları olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtiyor.
Yeni kurulacak hükümeti bekleyen sorunlardan bir diğeri ek bütçe olarak öngörülürken, EYT, asgari ücret zammı, kamu çalışanları maaş zamları, sonrası bir de deprem felaketlerinin eklenmesiyle sorunların büyüdüğüne işaret ediyor.