"Seçimden Sonra Dolar Yükselir mi?" Sorusuna JP Morgan Analizi de Eklendi

14 Mayıs seçimleri belki de bugüne kadar yormadığı kadar ekonomistleri ve finansçıları yordu. Her seçim öncesi birkaç senaryo dahilinde, az buçuk belli olan ekonomik sorunlar ve çözümlerle takılan kesimler, bu seçimde kimi seçileceği, seçilenin ne yapacağı, kimin değişeceği, değişmeyenin nasıl devam edeceği gibi olmazları olduran bir Alfred Hitchcock'a senaryo hazırlığıyla sürüyor. Son gelen senaryo da entrikalı günlük dizilerin senaristlerine ders olacak cinsteyken, JP Morgan, adeta taşrada turiste yol anlatan amcalar gibi 'sağına faizi al dümdüz git git git, turn left, go go go' demiş hissi uyandırıyor.

JPMorgan analistleri, Türkiye'de seçimlerinde ardından şu dönem uygulanan ve heteredoks olarak isimlendirilen "alışılmışın dışında" ekonomi politikalarında yalnızca mütevazı değişiklikler yapılacak olduğunda, TL'de büyük olasılıkla keskin bir şekilde değer kaybı öngördü. 14 Mayıs seçimleri sonrasında dolar/TL'nin 30 seviyesine yaklaşabileceği tahmin edildi.

Enflasyonun neden olduğu alım gücü krizinde yıpranan vatandaşa dikkat çekilen analizde, son yıllarda da tekrarlayan piyasa çalkantıları ve kur krizlerinde çıkan yabancı yatırımcıların da yol ayrımında olduğu belirtildi

JPMorgan'ın analistleri, 'sonuçlardan bağımsız olarak' makro ekonomide ayarlamaların beklendiğini söylerken, enflasyonu düşürmek için faizlerde olası artışın yani ortodoks politikalara bağlı olarak iki farklı senaryo da çizdi.

"Makroekonomik ortodoksiye kararlı dönüş" senaryosunda, TL'nin seçimden hemen sonra dolar karşısında 24-25 seviyesine, yıl sonuna kadar da 26 olacağını öngördüler.

Borçlanma maliyetlerini artıran gösterge devlet tahvili getirileri de bu görüşe göre yüzde 25'e fırlayacak. Enflasyonun da yıl sonunda yüzde 45 olması bekleniyor.

Serbest piyasada son günlerde dikkat çeken hareketlerle cuma günü dolar/TL 20 kritik sınırını aşmıştı.

Bankalar Dolar Toplama Kampanyası Başlattı! Serbest Piyasada Dolar 20 Lira Kritik Sınırını Aştı

Diğer senaryo olan "ortodoks makroekonomik politikalara mütevazı bir dönüş"te ise bir miktar kötü senaryo görülüyor. İlk dönemde TL daha yavaş değer kaybederken, dolar karşısında yıl sonunda 30'a yaklaşabilir deniliyor.

pbs.twimg.com

JPMorgan'ın analistleri, 'taktiksel bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulacak, yüksek volatilite bekliyoruz' ifadelerini kullanıyor. 

En iyi ihtimaller dahilinde yolun uzun olduğu konusunda uyarıda bulunurken, Merkez Bankası'nın da döviz rezervlerini yeniden inşa etmeyi hedefleyeceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

Ilımlı senaryo için, 'sermaye girişlerine ilham vermesinin pek olası olmadığını', yani TL'nin 'muhtemelen (reel efektif kur) yüksek kalacağını' eklediler.

Politika faizinde de Merkez Bankası’nın ortodoks politikalara dönmesi halinde 3. çeyrekte yüzde 8,5’ten yüzde 30’a çıkış bekleyen analistler, “Faizin yüzde 40’a yükselme ihtimali de dışlanamaz. 3. çeyrekte yeterli faiz artışı olmazsa makro dengesizlikler artabilir ve daha fazla faiz artışını gerektirebilir” diye de ekledi.

Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkelerin para birimleri karşısında değerini ölçen TL'nin reel efektif kurunun (REER) şu anda 'gerçeğe uygun değerinin' yaklaşık yüzde 32 altında olduğu tahmin edilen raporda, analistler, 'Ortodoks makroekonomik politikalara dönüş senaryosu, lirayı rayiç değerine doğru gerçek bir değerlenme eğilimine sokabilir' ifadelerini kullanıyor.

Seçim sonrasında dolar/TL'nin ne olacağına dair tüm yabancı kurum beklentilerini bu 👇 içerikte toplamıştık.

Seçimden Sonra Dolar Hesapları Karışıyor: Düşer mi, Düşmez mi?

JPMorgan'ın analizi uzmanların da ilgisini çekti.

Diğer analizlerle benzer ve farklı yönleri irdelenirken,

Sonrası için söylenenler Merkez Bankası iletişimi açısından da sorgulanır hale geldi.

Merkez bankalarının son yıllarda iletişime verdikleri öneme de dikkat çeken uzmanlar,

Kendi aralarında önemli diyaloglar da kurdular.

Tüm bu tartışmaların ortasında kurlardaki seyir halen süren belirsizliğin etkisinde olurken,

Diğer yandan belirgin olan şeylerden en önemlisi "kur üzerindeki baskıydı."

Sizin tüm bu yorumlar içinde dolar/TL'de beklentiniz ne?

Seçimlerden sonra yükselecek mi?

"Dış minnaklar" algı yönetimi mi yapıyorlar? Yoksa zaten yüksek de biz mi farkında değiliz? Ne dersiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

2002'den Bu Yana Her Seçim Sonrası Doların Seyri Ne Oldu?
Seçime Doğru Dolar Yükselirken Tartışmalar Bitmiyor: Kapalıçarşı'da Merkez Bankası Hareketliliği
Ekonomi Seçim Sonuçlarında Ne Kadar Etkili? Seçmen Enflasyona mı, Büyümeye mi Bakıyor?

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR

Biri türkçe tercümesini yapabilir mi 🤣

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ