Sebze Bahçesi Nasıl Yapılır? Hobi Bahçesi İçin Tüyolar...

Son yıllarda salgın hastalıkların artması ve insanların evde daha çok vakit geçirmesi insanlarda yeni uğraşlar edinmeye yol açtı. Ayrıca hastalıkların artması insanları doğal ve sağlıklı beslemeye de itti. Birçok kişi evlerinin balkonlarında veya bahçelerinde çeşitli hobi bahçeleri veya sebze bahçeleri oluşturmaya başladı. Bu şekilde hem vakitlerini güzel bir şekilde değerlendirirken hem de ypılan sebze bahçesi ile kendi yetiştirdikleri ürünleri gönül rahatlığıyla yiyebiliyorlar. Ayrıca hobi bahçesi veya sebze bahçesi besinlerin doğal olmasını sağlarken bununla ilgilenmekte büyük ölçüde stres azaltıyor. Birçok insan hobi bahçesinin nasıl yapıldığını araştırıyor. Peki, hobi bahçesi nasıl yapılır? Sebze bahçesi yapmanın tüyoları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Bahçede yetişen ve özelliklede kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz sebzelerin tadına hiç bakmadıysanız büyük bir kayıp yaşıyorsunuz demektir. Bol sulu, çıtır, çıtır ve bir o kadar da lezzetli sebzeler yetiştirmek aslın da çok kolay. Sadece sizlere vereceğimiz basit ve bir o kadarda kolay taktikleri uygulamanız yeterli. Birçok kişi sebze bahçesi yapmanın tüyolarını araştırıyor. Hobi bahçesinin nasıl yapıldığına ve sebze bahçesi yapmanın tüyolarına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Sebze Bahçesi Nasıl Yapılır? Hobi Bahçesi İçin Tüyolar...

  • 1- Öncelikle bahçemizde sebzelerimizin güneşi her daim rahatlıkla alabileceği bir alan seçmeliyiz. Çünkü bir çok sebze 6 ile 8 saat arasında güneş ışınlarına ihtiyaç duyar. Güneş alan bir bahçe bol sulu lezzetli ve erken olgunlaşan sebze demektir.

  • 2 - İyi bir toprak seçimide oldukça önemlidir. Yetiştireceğimiz sebzeler genelde yumuşak toprak yapısından hoşlanırlar. Bu sayede sebze kökleri toprağa çok fazla tutunarak hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmiş olur. Ayrıca toprağı kompostla harmanlayalım ki hem toprak için hem de sebzeler için uygun besinler sağlanmış olsun. Bu sayede toprağın drenaj sağlamasına da yardımcı olarak toprağın fazla suyu tahliye etmesini de sağlamış oluruz.

  • 3 - Bahçe için karar verdiğimiz alanın sel yada rüzgarlardan çok fazla etkilenmeyeceğinden emin olmalıyız. Aksi takdirde tüm emeklerimiz heba olabilir, bu bakımdan yer konusun da iyi düşünmeliyiz.

  • 4 - Tüketebileceğiniz kadar fide ve tohum ekmek. Ekim zamanlarını iyi ayarlamak dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Eğer bunlara dikkat etmezseniz geç yetişen sebzeler aşırı sıklıktan dolayı sebze vermeyen fidelere neden olabilir.

Şimdi birazda hobi bahçelerimizde sebze yetiştirmeyle ilgili tüyolar verelim:

  • 1 - Sebzeleri ekeceğimiz alanları ileride büyüdükleri zaman kaplayacağı alanları hesap ederek dikim yapmalıyız. Mesela fasulye, mısır, salatalık gibi ürünleri küçük hacimli sebzelerle aynı alana dikemeyiz. Yoksa küçükler büyük sebzelerin gölgesi altında kalır ve gelişemezler.

  • 2 - Sebze fidesi yada tohum tercihlerinizi yaparken özelliklede tohumdan fide yetiştirecekseniz kaliteli tohum almanızda fayda var yoksa kalitesiz tohumlar bazen ürün vermemeye neden olabiliyorlar. Hatta yeşillenme yapraklanma bile olmayabiliyor.

  • 3 - Sebzelerinizi sulama zamanlarına da dikkat etmelisiniz öyle her saat her kafanıza estikçe sulama yapamazsınız. Sulama zamanları sabahın ilk saatlerinde bir de akşamları güneşin deli kızgınlığı geçtikten sonra olmak üzere günde iki kere olmalıdır. Sulama yaparkende ne çok ne de az su, her şey kararında yapılmalı ve bir rutine oturtturulmalı. 

Şimdi sizlere hobi bahçelerinde ilk defa sebze yetiştirmeye başlayanlar için kolay yetişe bilecek birkaç sebze söyleyelim. Çalı fasulyesini hatırlar mısınız? Fen derslerinde iki pamuk arasında hemen çimlenen çalı fasulyesinden başlayabilirsiniz. Biber, kıvırcık, roka, maydanoz, domates (özellikle çeri domatesler), kabak ve salatalık da başlangıç için uygun bitkilerdir. Bu tarz sebzeler çok çabuk üreyebilen sebze türlerinden olmaktadır. Sadece biraz sabır biraz ilgi ve sevgiyle harika bahçelere kavuşabilir kendi sebzelerinizin müptelası olabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Ağaç Aşılama Nedir? Ağaçlara Aşılama Nasıl Yapılır?
Gül Nasıl Çoğaltılır? Gül Bakımı Nasıl Yapılır?
Salatalık Nasıl Ekilir? Salatalık Güneşi Sever mi?
El Yapımı Teraryum Nasıl Yapılır?
Biber Nasıl Ekilir? Biber Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?
Domates Nasıl Ekilir? Domates Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?
Maydanoz Nasıl Ekilir? Maydanoz Güneş Sever mi?

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi