Sebebine Siz de Hak Vereceksiniz: Uçak Bagajlarında Lityum İyon Pillere Neden İzin Verilmez?

Hemen hemen birçoğumuz uçak bagajlarında lityum iyon pillerin taşınmasının yasak olduğunu biliyoruz ama neden bu kadar tehlikeli olduklarını tam olarak biliyor muyuz?

Kaynak

Lityum iyon pillerin uçaklarda bagaj bölümüne koyulmasının yasaklanmasının nedeni çok açık: Yangın riski. Ancak bu risk neden sadece bagaj bölümünde geçerli?

Lityum iyon piller, hasar gördüklerinde ya da kısa devre yaptıklarında alev alabilirler. Bu yüzden, uçak bagajlarında taşınmaları büyük bir yangın riski oluşturur.

Yine de bazı istisnalar var. Lityum metal pil içeren cihazlar, eğer lityum miktarı 0.3 gramdan azsa, bagajda taşınabilir. Aynı şekilde lityum iyon pillerin watt-saat değeri 2.7Wh'yi geçmediği sürece kabul edilebilirler. Ancak bu cihazlar tamamen kapalı olmalıdır.

Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) göre, lityum iyon piller kabin içinde taşındığında bir yangın veya duman olayı olursa, durumu mürettebat ve yolcular daha hızlı bir şekilde kontrol altına alabilir.

Kabin içinde müdahale şansı, yangın büyümeden önlenmesini sağlar.

Ancak kabinde bile bu cihazların hasara karşı korunması, yanlışlıkla aktif hale gelmemesi ve kısa devre yapmaması için bazı önlemler alınmalıdır. Pil uçları, üretici ambalajında olmalı veya bantla kaplanmalıdır.

Ayrıca eğer piller hasarlı ya da geri çağrılmışsa, uçakta taşınmamalıdır.

2023'te UL Standards & Engagement Thermal Runaway Incident Program tarafından yapılan bir araştırma, lityum iyon pil olaylarının son beş yılda büyük oranda arttığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 2019'dan 2023'e kadar bu olaylar %65 oranında arttı ve her 100.000 uçuşta yaklaşık 1.5 olay yaşandı. Yine de bu olayların çoğu, büyümeden kontrol altına alınabildi.

2023 yılının şubat ayında San Diego'dan kalkan bir United Airlines uçuşunda, bir dizüstü bilgisayarın pili alev aldı ve dört kişi yaralandı.

Neyse ki mürettebat, cihazı termal bir torbaya koyarak yangının yayılmasını önledi.

Benzer bir olay da 2023 yılnın ağustos ayında American Airlines'ta yaşandı. Bu kez bir elektronik sigara yolcunun cebinde alev aldı ancak mürettebat hızlıca müdahale etti.

Bu olaylar, lityum iyon pillerin uçaklarda neden ciddi bir tehlike olduğunu gösterir vaziyette.

İlginizi çekebilir:

Cevabı Düşündüğünüzden Daha Farklı: Eğer Siz İçindeyken Arabanıza Yıldırım Düşerse Ne Olur?
Hayır, Uçak Düşmüyor: Uçuş Sırasında Telefonumuzu Uçak Moduna Almazsak Ne Olur?
Uçağın Kalkmasına Saatler Olmasına Rağmen Neden Erkenden Havalimanında Olmamız İstenir?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu