Sebebi "Düzensiz Göç" Olabilir mi? Son Zamanlarda Artan "El Ayak Ağız Hastalığı" Endişelendirdi!

Genellikle çocuklarda görülen ve hafif semptomlarla seyreden 'El Ayak Ağız Hastalığı' hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Savan Günay'ın paylaştığı tweet endişelendirdi. Tweet'inde 'düzensiz göç' ve 'hijyen'in altını çizen Dr. Savan Günay'ın bahsettiği ' El Ayak Ağız Hastalığı' aslında ne? İçeriğimizin devamında anlattık.👇

Takdir edersiniz ki tıp dünyası her gün farklı vakalarla karşılaşıyor ve mümkün olduğunca ivedi bir tedavi yöntemi için büyük bir özveriyle çalışıyor.

Aslında 'vaka' olarak değerlendirdiğimiz durumlar rinoplasti, jinekomasti ve liposakşın gibi operasyonlardan çok daha farklı.

Örneğin son zamanlarda "El, Ayak ve Ağız Hastalığı" adıyla gündeme gelen bu rahatsızlık, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Savan Günay'ın Twitter üzerinden paylaştığı bir gönderiyle tekrardan gündeme geldi.

Dr. Savan Günay'ın tweet'i şu şekilde;

Dr. Savan Günay, attığı tweet'in içerisinde "kontrolsüz göç"ün ve "bir hafta içerisinde 20 vaka" gördüğünün altını çiziyor.

Peki nedir bu el, ayak ve ağız hastalığı?

El-ayak-ağız hastalığı, küçük çocuklarda sık görülen hafif, bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Semptomlar arasında ağızda yaralar, ellerde ve ayaklarda kızarıklık bulunur.

El, Ayak ve Ağız hastalığı için spesifik bir tedavi yoktur. Sık sık el yıkamak ve "El, Ayak Ağız Hastalığı" olan kişilerle yakın temastan kaçınmak, enfeksiyon riskini azaltabilir.

Virüs direk temas yada hasta çocuğun salya, dışkı, idrar gibi salgılarıyla temas sonucu bulaşır. Bulaşma da eller kilit görevi görür. Salgı teması, oyuncaklar ve ellerle bulaşabildiğinden hasta çocuklar ile aynı ortamı paylaşmak, kalabalık ortamlarda bulunmak hastalığın bulaşma riskini arttırır.

Bulaşmayı takiben kuluçka dönemi 5-7 gündür.

Belirtiler arasında,

  • Yüksek ateş,

  • Boğaz ağrısı,

  • Halsizlik,

  • Dilin, diş etlerinin ve yanakların içindeki, kırmızı kabarcıklı lezyonlar,

  • Avuç içlerinde, ayak tabanlarında kaşıntısız kızarıklıklar,

  • İştah kaybı görülebilir.

İlginizi çekebilir;

Erkek Kardeşini Hapisten Çıkartmıştı: Rap Kraliçesi Nicki Minaj'ın Tartışmalara Sebep Olan Entrikalı Kariyeri!
Kurbanını Asit Banyosuyla Öldürdükten Sonra İşlediği Cinayeti En İnce Detayına Kadar Anlatan Seri Katil!
Instagram'da Paylaşılan Gönderilerin Aslında Tam Anlamıyla Birer Yalandan İbaret Olduğunu Gösteren Fotoğraflar

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
18.06.2023

E herhalde etkisi çoktur. yanlarında hastalıklarını da getirdiler bu aq çöl fareleri. Görüyoruz hepsini..

18.06.2023

olabilir mi değil olur ilk sebebi bu zaten bizde doğumdan itibaren her türlü aşı yapılır, tâbi yaptırmayan andavallar hâlâ var. Birde şey bizde şu var herhangi bi salgın çıktığında bakanlık vs bı açıklama yapmaz, panik yok der bı bakmışiz ki patlak vermiş ölümler ardarda gelmeye başlar. Soktuğumun mültecileri her bokta olduğu gibi bizi mikrobun da dibine çekiyorlar.

18.06.2023

Yeğenimin Ankara’da gittiği kreşe suriyeli çocuklar geldi. Haftasına sınıfın yarısında aynı semptomlar başladı hastalıktan kırıldı küçücük çocuklar. Aşısız, hijyen nedir bilmeyen, pislikle iç içe yaşamaya alışmış ne kadar millet varsa doldurdular. Eşimin ilkokula giden yeğeninin sınıfında da aynı şekilde suriyeli çocuklar getirdiler ve onlar geldikleri gibi bitinden piresine el ayak hastalığından teşhis edilemeyen yüksek ateşli hastalıklara bir sürü şey patlak verdi. Dünyada kendi milletini bu kadar umursamayan başka bir ülke daha var mıdır?? Almanya’ya evcil hayvan götürmek demek kanser olmak demek. O sıkı prosedürleri, hepsini yerine getirmene rağmen sınır veterinerinin seni yine de ülkeye almama hakkı olması…

19.06.2023

Çok haklısınız, Almanya'da kedi-köpek götürmek isterken bile aşısına bakıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (16)