Sebebi Düşündüğünüzden Daha İlginç: Kıyafetlerimiz Islandığında Rengi Neden Koyulaşıyor?

Hiç sabah önemli bir yere yetişmeye çalışırken kucağınıza su döküldü mü? Bu tür durumlarda kıyafetlerinizin koyulaşmaya başladığını fark etmiş olabilirsiniz. Peki, neden ıslanan kıyafetler her zaman daha koyu görünür?

Kaynak

Kıyafetlerimizin neden ıslandığında koyulaştığını anlamadan önce renklerin nasıl algılandığını bilmemiz gerekiyor. Güneşten gelen ışık dünyamıza çarptığında, gözlerimizdeki retina hücrelerine ulaşır ve bir dizi ışık dalga boyunu yansıtarak bize renkleri gösterir.

Örneğin, bir çimenlik alana baktığınızda çimenlerin yeşil olduğunu görürsünüz çünkü mavi, kırmızı ve sarı ışık dalga boyları çimenler tarafından emilirken, yeşil dalga boyları (560-520 nm) gözümüze geri yansır.

Yansıyan ışık gözümüzdeki koni hücrelerine çarpar ve çimenlerin yeşil olduğunu görmemizi sağlar. Kıyafetlerimizde de benzer bir durum yaşanır.

Gözlerimiz, giysinin rengini, üzerine çarpan ışığın hangi dalga boylarının yansıtıldığına göre algılar. Islanan kıyafetler söz konusu olduğunda, işin içine su girdiğinde işler değişir. Kumaşın üzerine su eklemek, aslında ikinci bir yansıtıcı yüzey yaratmak anlamına gelir.

Işık, ıslak bir kıyafete çarptığında, bu ışık önce kumaşa çarpar, sonra suyun içinden geçer ve geri yansır. Ancak su, kumaşın içindeki hava boşluklarını doldurur ve ışığın gözümüze geri dönme yolunu değiştirir.

Süreçte ışığın bir kısmı, su tarafından yeniden emilir. Bu duruma "tam iç yansıma" adı verilir. Normalde kuru bir kıyafetten geri yansıyacak olan ışık, su tarafından daha fazla emildiği için gözümüze daha az ışık ulaşır.

Sonuç olarak kıyafetler daha koyu görünür çünkü aslında daha az ışık geri yansır.

Islanan bir kumaş sadece daha koyu görünmekle kalmaz, aynı zamanda daha parlak olabilir. Bunun nedeni, suyun kumaşın yüzeyini düzleştirerek ışığın farklı bir şekilde yansımasına neden olmasıdır.

Kuru bir kumaşın pürüzlü yüzeyi, ışığı birçok farklı açıdan yansıtarak daha parlak görünmesine neden olur. Ancak su, pürüzleri doldurur ve yüzeyi daha pürüzsüz hale getirir.

Bu da kumaşın bazı açılardan parlak bir yansıma oluşturmasına neden olabilir ancak genel olarak daha koyu görünmesine sebep olur.

İlginizi çekebilir:

Kokusu Burnumuza Geldi: Kıyafetlerimiz Tam Olarak Kurumadığında Neden Çok Kötü Bir Koku Yayar?
Yaşayan Herkesin Milyoner Olduğu Çin'in En Zengin Köyü: Huaxi
Sporcuların Maç Esnasında Sakız Çiğnemesinin Basit Gibi Görünen Ancak Önemli Sebepleri
Osmanlı'da Kadın Yöneticiler, Haremde Niye Bile Bile Taşlıkta Cin Var Yalanını Yaymıştı?

Popüler İçerikler

Narin Cinayetinde Önemli Gelişme: Ölüm Yeri ve Saati Kesinlik Kazandı!
Semih Çelik'in Babasının İfadesi Ortaya Çıktı: "16 Yaşından Önce Normaldi, Namaz da Kılıyordu"
Kredi Kartları için İlginç Karar: 100 Bin TL Limitli Kartlar İçin 750 Lira Savunma Sanayii Aidatı Alınacak