Sebebi Çok Mantıklı: Yurt Dışındaki İnsanlar Neden Benzinini Kendileri Dolduruyor?

Yurt dışında insanların kendi benzinlerini kendileri dolduruyor. Peki bunun sebebini merak etmiş miydiniz? Kültürel ve tarihsel bir sebebi olsa da bu durumun arkasındaki asıl sebep son derece mantıklı.

Bakalım, neymiş?

Bazı ülkelerde benzini insanların kendi doldurduğunu görmüş ya da duymuşsunuzdur. Bu durum bazı ülkelerde geçerli değil tabii. Bazı ülkelerde benzin istasyonu çalışanları müşterilerin benzinini dolduruyor.

Örneğin Amerika'da müşteriler kendi benzinini kendi dolduruyor. Peki bunun sebebi ne?

Gelin beraber bakalım...

Aslında bu durum tarihsel bir süreçle de yakından ilgili. Arabanın icadından sonra insanlar yakıtları eczanelerden sadece bidonlarla alabiliyorlardı.

Sylvanus Bowser firmasının 1800’lerin sonunda yakıt pompasını icat etmesi işleri radikal bir şekilde değiştirdi. Artık arabaya benzin koymak daha kolay ve hızlı hale geldi.

İnsanların hızlı bir şekilde araba sahibi olmasıyla birlikte benzin istasyonları da hızla çoğaldı. Fakat 1970'lere kadar pompacılarla çalışan istasyonlar yakıt kıtlığı nedeniyle hızla kapanmaya başladı.

Bu kıtlık nedeniyle tüketiciler 'self-servis' usülü yakıt alımına geçti. Bu sayede masraflar az da olsa azaltıldı.

Peki "self-servis" akaryakıt alımında kar ediliyor mu? Aslına bakarsanız istasyonda daha az kişi çalıştığı için bu sorunun cevabı evet diyebiliriz.

Self-servis akaryakıt alımı galon fiyatında yüzde 20'lik bir indirim sağlıyor. Ayrıca sıra beklemeden yakıt alımı olacağından, birçok tüketici için zaman tasarrufu sağlayabilir.

Madem benzin fiyatlarını düşürme potansiyeli var, neden kendi benzinimizi kendimiz doldurmuyoruz?

Hizmet sektörünün yaygınlaşmasıyla birlikte, garsonlardan kuaförlere, tesisatçılardan berberlere kadar pek çok hizmeti hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirdik. Ancak, benzin istasyonlarının otomasyona geçerek pompacı personeli devre dışı bırakması, hem nihai tüketici için maliyetlerin düşmesini sağlayacak hem de istasyonların personel giderlerinden tasarruf ederek kâr marjlarını artırır gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir:

MetaAI'ın Gelişim Sürecine İlginç Bir Şekilde Tanık Olan Twitter (X) Kullanıcısı
Bilkent Üniversitesi'nde Yaşadıkları Birbirinden İlginç Anıları Anlatarak Hepimizi Güldüren Kullanıcılar
Gördüğünüz Anda Ömrünüzden Ömür Götürüp Hayatı Sorgulamanıza Sebep Olacak Garip Kıyafetler

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR

Gerek yok… Hani, Havaya uçarız o nedenle gerek yok. Ağzında sigarayla benzin koyarız biz, lütfen

06.09.2024

Ortalama zekası 85 olan Amerikalılar bile yapabiliyorsa diyeceğim de, adamların tek iman ettikleri şey kanun ve prosedür. Bizde de o yok, o yüzden devam böyle, haftada bir istasyon patlatmaya gerek yok.

06.09.2024

Yorucu bir haber

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ