Sebebi Sadece Basıncı Artırması Değil: Soda Şişesini Çalkaladığımızda Neden Fışkırır?

Gazlı içecekleri, örneğin kola ya da soda şişesini çalkaladığımızda neden fışkırır, hiç düşündünüz mü? Aklınıza hemen basınç faktörü geliyor ama aslında tek sebebi bu değil!

Kaynak

Hiçbirimiz çocuk değiliz. Bir şişe sodayı çalkaladığınızda ve onu hemen açtığınızda tam olarak neler olacağını az çok biliyorsunuz.

Şişeyi sallamak evet basınçta artışa neden olur, bu doğru ama bunun tek mantıklı açıklaması bu değildir.

Bize inanmıyor musunuz? Bir şişe kola sıkmayı, sallamayı ve sonra tekrar sıkmayı deneyin. Aniden basınçlandırılmış ve basması zorlaşmış olmaktan ziyade, daha önce olduğu kadar sıkılabilir olmalıdır. Basıncı ölçmek de işe yarayacaktır.

Şişe kapalıdır ve onun basıncını artırmanın tek yolu onu daha küçük bir şekle sıkıştırmak ya da havadan yardım almaktır.

Köpürme sesi sıvının içinde çözünen karbondioksitten kaynaklanır, şişeyi açmak sıvının üstündeki hava basıncının çevredeki ortama uyacak şekilde düşmesine sebep olur. Böylece karbonik asit tekrar karbondioksite dönüşür ve yüzeyde bu şekilde kabarcıklar oluşur.

Karbondioksitin ne kadar çabuk kaçacağı sıvının yüzey alanına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer onu doğrudan bir bardağa dökerseniz köpürme süresi de doğru orantılı olarak artışa geçecektir.

İlginizi Çekebilir

Bahşiş Vermemek, Saunaya Çıplak Girmek, Çorbayı Şapırdatmak: Ülkelerdeki Garip Gelenekler
Sevgililer mi? Ebrar Karakurt ve Yulia Brovkina'nın Hasta Oldukları İçin Kadroda Yer Almadıkları Açıklandı
Mustafa Sandal'dan Burcu Güneş'e Ebru Gündeş'ten Özcan Deniz'e 'Karışık Kaset'te İz Bırakan Türkçe Şarkılar

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
YORUMLAR
17.09.2024

yıllardır bu haberi arıyorum. manşetten verdiğiniz iyi oldu böylesine önemli haberi kaçırsaydım kendimi asla affetmezdim.

17.09.2024

Hadi diyelim daha yeni internete eristin, ortaokula da mi gitmedin be editor? Bi de aklina ilk gelen aciklamayi yazmis HAYIR SANDIGINIZ GIBI DEGIL ISTE diye:dd

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ