Schengen Çilesi: Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları İçin Vize Almak Neden Giderek Zorlaşıyor?

Türkiye'den Schengen vizesine yapılan başvuruların reddedilme oranı her geçen yıl artıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen vizesi almak adeta bir çileye dönüşmüş durumda. Peki, Schengen vizesi almak vatandaşlarımız için neden zorlaştı?

1980'li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa'ya vizesiz girebiliyordu. Ancak ne yazık ki 1980'lerin başında bu durum değişti.

O tarihten bu yana 29 ülkeden oluşan Schengen bölgesine girebilmek için vize almamız gerekiyor. Öte yandan, vize almak bizim için her geçen gün daha da zor hale gelmeye devam ediyor.

gvize.com

Yaklaşık 1 yıl önce Euronews'in aktardığı haberde, 2019 yılına kıyasla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaptığı Schengen başvurularında ret oranının iki katına çıktığı belirtilmişti. Bu bile durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesi.

Kaynak

Avrupa Birliği (AB), tüm aday ülkelere vize muafiyeti sağlarken, Türkiye'den vize muafiyeti için şart koştukları kriterleri uygulamasını bekliyor.

Maalesef tıkanan bir süreç var ortada. Bu sebeple, Edirne'den öteye geçmemiz giderek zorlaşıyor. Eğitim kurumlarından alınan kabuller, konferans, konuşma ve hatta konser davetleri bile vize için yeterli olmayabiliyor.

Hatırlarsanız, Volkan Konak bile Almanya'dan iki kez vize reddi aldığını açıklamıştı 👇

Volkan Konak’ın Vize İsyanı: “Almanya’dan İki Kez Ret Aldık”

Anadolu Ajansı'nın derlediği verilere göre, 2023 yılında Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularının %16,1'i reddedildi. Bu oran, 2022 yılında %15,7'ydi.

Kaynak

BBC News, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadığı bu zorlu süreci anlatan ve vize krizinin başlıca sebeplerine değinen bir video yayınladı👇

BBC'ye konuşan Vize Danışmanı Özge Çetinkaya Sayar'a göre, randevu problemleri ve uluslararası göçmenlik sorunundan dolayı başvurular daha yoğun güvenlik önlemleri altında inceleniyor. Bu da daha uzun değerlendirme süreci ve daha yüksek reddedilme olasılığı anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu'na göre, AB üyesi ülkeler COVID sonrası artan talebi karşılaşmakta güçlük çekiyor. Konsolosluklardaki kaynak eksikliği de randevu bulma sorununun başlıca nedenlerinden biri.

2013'ten bu yana vize muafiyeti bekleyen ülkemiz için şu anda bu ihtimal oldukça uzak gibi görünse de, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaklaşık 4 ay önce vize kolaylığı için AB kurumlarıyla görüştüklerini açıklamıştı.

Kaynak

BBC'nin hazırladığı videonun yorum kısmında bazı vatandaşlarımız da bu konuda dert yandı 👇

👇

👇

👇

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Ege'nin Büyüleyici Sahil Kasabalarını Keşfetmek İsteyenlerin Tatil Planına Dahil Etmesi Gereken Rotalar
Uçuş Görevlisi Karşılaştığı En Korkunç Yolcu Tiplerini Anlattı: "Büyük Endişe Duyuyorum"
Manisa'nın Eşsiz Jeolojik Harikası Kula Peri Bacalarını Keşfediyoruz! Kuladokya Peri Bacalarına Nasıl Gidilir?

Popüler İçerikler

Yeniden Topun Ucundalar: RTÜK'ün Kızıl Goncalar ve Kızılcık Şerbeti'ne İnceleme Başlattığı İddia Edildi!
Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası
Narin Güran'ın Babası Arif Güran'dan 'Nevzat' Açıklamaları: "Kızıma Para Verip Kendisine Alıştırmış"
YORUMLAR

5 milyon mülteciye kimlik pasaport verirsen, adam da o pasaportla avrupaya sözde 'turist' olarak vizeye başvurursa red yer. biz de kurunun yanında yanan yaş oluruz. başka hic bir sebebi yok.

05.10.2024

Avrupa bizi kıskandığı için tabii ki(!)

05.10.2024

Vize çilesinin ayıbı Türkiye'nin, Türkiye'yi yönettikleri iddiasındaki eski ve yeni aşağılık siyasetçilerindir. Avrupa'ya gittim deme havası için on yıllardır, vize, pasaport, havaalanlarında gönüllü olarak onüçüncü sınıf insan muamelesi görmeyi sineye çeken sıradan aşağılıkları saymıyorum. Batı bu tutumunda haklıdır. Sözünde durmayan, sağa sola efelenip herkesle papaz olan, bakanı bile bir Avrupa ülkesine kaçak girmeye çalışan bir devlete kimse vize vermek istemez. Bekçi köpekliğine soyunup milyonlarca ne idüğü belirsize kapılarını açan geri zekalı bir devlete zorluk çıkarmaları çok, çok, çok normaldir. 2004 te bir klasör dolusu belge ve bilgimle red bile değil zorluk çıkarınca Alman Konsolasa "Vizeni uygun bir yerine sok" deyip İçişleri Bakanlığı'mıza aynı üslupla yazılmış emaillerim var. Cevap bile veremediler onca hakaretime.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ