Sayıştay Usulsüzlükleri Ortaya Çıkarttı: Tarla Tıbbi Atık Deposu, Bahçe Restoran Olmuş

Sayıştay 2020 yılı raporunda ülkenin dört bir yanında yapılan usulsüzlükleri ortaya çıkardı. Sayıştayın raporuna göre, vatandaşın hizmeti için ayrılan alanlar başka amaçlarla kullanılmış, belediye işleri ihale yapılmadan peşkeş çekilmiş. 

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Antep’te bahçe olarak belirlenen alana tenis kortu yapıldığını belirten Sayıştay, vatandaşa otopark yapmak için yola çıkan kayyumun vazgeçerek Millet Bahçesi’ne otopark inşa ettiğini ifade etti. Sayıştay tarafından AKP’li Antep Büyükşehir Belediyesi ile kayyumla yönetilen Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne yönelik tespitler şöyle:

Gaziantep

AKP’li Eski Bakan Fatma Şahin’in başkanlığını yaptığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin kanun tanımadan birçok iş ve işleme imza attığı, belediyeye ait bahçeye restoran kurduğu, tarlayı tıbbi atık deposu haline getirdiği, belediye şirketlerini ihalesiz olarak ‘kalkındırdığı’ ortaya çıktı.

Sayıştay Antep Büyükşehir Belediyesi 2020 Denetim Raporu’nda öne çıkan ilk tespit, belediye arsalarının kullanımındaki kanunsuzluklar oldu. Belediyeye ait taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapuda yer alan bilgilerin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Sayıştay, tarlalardan birine çöp depolama tesisi, diğerine de kafeterya inşa edildiğini bildirdi. Rapora göre ayrıca iki ayrı bahçeye restoran, bir bağa tenis kortu, bir diğer bağa da arıtma tesisi inşa edildi ancak bu alanların eski statüsü aynen korundu.

Rapora göre ayrıca Antep Büyükşehir Belediyesi’ne ait çok sayıda taşınmaz, işletme hakkı ile birlikte ihalesiz olarak Gazibel A.Ş, Gazi Ulaş A.Ş, Gazi Danışmanlık A.Ş, Gazi Ağaç A.Ş. ve Gazi Konut A.Ş’ye devredildi. Sayıştay, mevzuatlara aykırı bu uygulamanın sonlandırılarak ihale yapılması gerektiğini vurguladı.

Antep’te ihalesiz kiralama işlemleri son yıllarda hız kazandı. Belediyeye ait taşınmazların ancak 3 yıla kadar belediye encümeni kararıyla kiraya verilmesinin mümkün olduğunu bildiren Sayıştay, Antep’te bu hükme aykırı uygulamayı şöyle anlattı:

Kira süresi biten taşınmazlar için yeniden kiralama ihalesine çıkılması gerekmektedir. Ancak ihaleye çıkılmadan encümen kararı ve süre uzatımı yoluyla kiralama sürdürülürse azami süre 10 yıldır. Bu süre bittiğinde kira sözleşmesi feshedilerek yeniden ihaleye çıkılmalıdır. İdarenin taşınmaz işlemlerinin incelenmesi neticesinde, 19 adet taşınmazın, 3 yıldan daha az süre için encümen kararıyla kiraya verildiği, kira sözleşmesinde süre bir yıl olmasına rağmen yine encümen kararıyla her yıl kira süresinin uzatıldığı, belirsiz kira sözleşmesine dönüşen söz konusu kontratların tümünde 10 yıllık sürenin aşıldığı tespit edilmiştir.”

Mardin

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’ın kayyum olarak yönettiği Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde çok sayıda muhasebe, tahsilat ve kayıt hatası ortaya çıktı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi hesap ve işlemlerinin incelenmesinin ardından Tapu Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar sonucu elde edilen kayıtlı taşınmaz sayısının 3 bin 219 olduğu vurgulanan raporda, “Belediye envanterinde ise bu sayı 2 bin 903’tür” denildi.

316 taşınmazın akıbetinin sorgulandığı raporda ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Taşınmazların cinslerine bakıldığında su ve kanalizasyon hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla kullanılan su kuyusu, su deposu, çeşme ile ilgili taşınmazların Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne devredilmediği tespit edilmiştir.”

Raporda, belediyeye alınan akaryakıtların, kayıt işlemlerindeki hata nedeniyle ne şekilde kullanıldığının tespit edilemediği de vurgulandı. Belediye ambarlarına getirilen bin 642 litre ve 9 milyon 391 bin TL tutarındaki akaryakıt için işlem fişinin parça parça değil toplu olarak yapıldığı vurgulanan raporda, “Çıkış kaydının toplulaştırılarak yapılıyor olması kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesi ve kullanılması, kötüye kullanılmamasına engel teşkil etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Van

Vali Mehmet Emin Bilmez tarafından yönetilen bir diğer kayyum belediyesi olan Van Büyükşehir Belediyesi ise milyonlarca TL pahasına Sayıştay’ın kararlarını uygulamıyor.

Belediyenin Sayıştay’ın kesinleşmiş kararlarını yerine getirmediği ifade edilen raporda, şu tespit yer aldı:

“Sayıştay ilamları kesinleştikten sonra Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince yerine getirilir. İlamların yerine getirilmesini izlemekten, ilamların gönderildiği dairelerin en büyük amiri sorumludur. Yapılan incelemede 2016 hesap yılına ait Sayıştay ilamıyla tazminine hükmedilen toplam tutarın 3 milyon 971 bin TL’sinin ve 2017 hesap yılına ait Sayıştay ilamıyla tazminine hükmolunan toplam 1 milyon 610 bin TL tutar olmak üzere toplam 5 milyon 581 bin TL’nin henüz tahsil edilmediği anlaşılmıştır.”

Sayıştay, 'Otopark ihtiyaçlarını kendi mülklerinin önünde karşılayamayanlara otopark yapımı için' yola çıkan belediyenin bundan vazgeçerek Millet Bahçesi’ne otopark yaptığını da tespit etti. Raporda bu konu ile ilgili ayrıca, “Belediye tarafından Van şehir merkezinde bir adet çok katlı otopark yapıldığı ancak sonraki süreçte proje değişikliği nedeniyle otoparkın hayata geçirilemediği ve halen Van merkezinde yapımı devam eden Millet Bahçesi projesi kapsamında yaklaşık 200 araçlık otopark inşaatının devam etmekte olduğu ifade edilmiştir. Otopark gelirlerinin mevzuatta öngörüldüğü şekilde sadece sıralanan amaçlar doğrultusunda kullanılması gerekmekte olup muhasebe hesaplarına da mahsuplaşma yapılmadan mevzuatın öngördüğü şekilde kaydedilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Popüler İçerikler

Zamanında Şiddet Gördüğünü Söyleyen Bennu Gerede'den Cinsel Hayatıyla İlgili Çarpıcı İtiraflar!
İhracı İstenen Teğmen Ebru Eroğlu'nun Savunması Ortaya Çıktı: "Atatürk'ün İzinden Giden Subaylarız!"
Beşiktaş Rekor Fiyata Aldığı Al Musrati'yi Zararına Satmaya Karar Verdi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
05.12.2021

Yolsuzluklar ortaya çıkıyor da, sonuç ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ