Sayıştay Raporuna Göre İBB; Dernek, Vakıf ve Kişilere Kanunsuz Hizmet Vermiş

Sayıştay'ın 2019 yılına ilişkin raporunda, İBB'nin derneklere, vakıflara ve kişilere yaptığı yardımların kanunsuz olduğu tespitine yer verildi. Seçildikten sonra 'Adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet işi bitti' diyen Ekrem İmamoğlu, aralarında Ensar Vakfı ve TÜRGEV'in de yer aldığı pek çok sivil toplum kuruluşuyla yapılan protokolleri iptal etmişti. Bu vakıf ve derneklere, 357 milyon liralık kaynak aktarıldığı iddia ediliyordu. 

Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre Sayıştay'ın '2019 Düzenlilik Denetim Raporu'nda', İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bazı dernek ve vakıflara ait bakım ve onarım işlerinin yaptırdığı, belediyeye ait araçların dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde kullandırıldığı konularında tespitler yer aldı.

Kurum raporunda, ücretsiz yapılan bu işlemlerin kanunsuz olduğuna dikkati çekti.

Sayıştay: Dernek, vakıf, birlik ve benzeri teşekküllere yardım kanuni değil

Dernek ve vakıflarca kullanılan binaların bakım ve onarım işlerinin İBB tarafından yaptırılması, Sayıştay raporunda şu ifadelerle belirtildi:

İdare tarafından bazı dernek ve vakıflarca kullanılan binalara ilişkin bakım ve onarım hizmetinde bulunularak yasal dayanağı olmaksızın dolaylı yoldan ayni yardımda bulunulmuştur.

... Dolayısıyla; dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekkülere belediyeler tarafından yardım yapılabilmesini sağlayacak kanuni dayanak mevcut değildir.

"Görevlendirilmiş, ücreti alınmamış"

Raporda, İBB'ye ait araçların, dernek, vakıf ve diğer sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinde kullandırıldığıyla iligili olarak 'İdare taşıtları, mevzuatına göre kabul edilebilir bir ortak hizmet projesi olmaksızın çeşitli dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kişiler için görevlendirilmiş ve bunun için herhangi bir ücret alınmamıştır' denildi. 

'Mevzuata uygun yürütülmesi uygun olacaktır'

Ayrıca, araç tahsislerinin mevzuata uygun olmadığına yönelik şunlar kaydedildi:

Belediye araçları ile bu araçlara ilişkin görevlendirmelerin incelenmesi sonucunda; mevzuata göre kabul edilebilir bir ortak hizmet projesi olmaksızın çeşitli dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kişilerin ihtiyaçları için talepleri üzerine idarenin tasarrufunda bulunan otobüs ve minibüs gibi araçların görevlendirildiği, bunun için herhangi bir ücret alınmadığı tespit edilmiştir. 

İmamoğlu: "Derneklere, cemaatlere, vakıflara hizmet işi bitti" demişti

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerini göğüsleyen Ekrem İmamoğlu, henüz mazbatasını almadan yaptığı açıklamada, 'Adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet işi bitti' demişti.

AKP'nin itirazı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar nedeniyle yenilenen İstanbul seçimlerinde ikinci kez başkan olarak seçilen İmamoğlu 23 Haziran 2019 seçiminin ardından Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru'l Fünun İlahiyat Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan protokollerin iptal edildiği açıklanmıştı.

Protokolleri iptal edilen vakıf ve derneklere, 357 milyon liralık kaynak aktarıldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
10.10.2020

Allahım düzgün olan kurumlar hala var şükür, yarın öbür gün görevden ihraç edildi haberlerini okumayız umarım.

10.10.2020

A haber: imamoğlu kendine yakın tarikatları finanse etmiş.

10.10.2020

İnsanlıktan nasibini alamamış pisliklere statü verilirse, AKP gibi erdem kavramları tamamen çökmüş siyasi partiler ülkeyi içten içe çürütür.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ